Selam,

Türkiye ile yurt dışını karşılaştırmak artık bir klişe oldu. Türkiye'den almam gider yurt dışından alırım kafam rahat eder mantığı bu aralar top noktada.

Söylediklerinizde haklı noktalar var. Ancak yurt içinde işini layiği ile yerine getiren firmalarda mevcut. Bunların verdiği destek ve hizmet çoğu yurt dışındaki Hosting firmalarıyla aynı seviyede.

Şahsen firmanın gelişimi yönetimine bağlıdır. Yatırım gücü, yetişmiş personel sayısı ve verdiği hizmet kalitesi uygulanan politikalara ve hiyerarşik sistem ile birlikte hareket eder.

Türkiye Cumhuriyeti içerisinde uygulanması gerekli bazı politikalar, yasal zorunluklarda bunların yanında ek olarak yük bindirmektedir.

Örnek olarak yukarıda TC Kimlik, adres, telefon ve mail gibi bilgilerin istediğinden sitem etmişsiniz. Yasalara göre satılan her ürün için bireysel ise TC Kimlik numarasının alınmasının zorunlu olduğu ve bunun doğruluğunun teyit edilmiş olmasının gerekliliği gibi istekler mevcut. Yani siz gelip ben sadece mailimle hizmeti alayım kullanayım işi bu kadar uzatmayın dediğinizde hizmet aldığınız firmanın bu isteği yerine getirmesi mümkün olmuyor. Sunucularda illegal bir kullanım söz konusu olduğunda forumdaki hosting satan arkadaşlarında iyi bildiği gibi Emniyet, savcılık, BTK ve USOM gibi birimler direk olarak firmanıza yazılı metin gönderiyor ve kullanıcının bütün detaylı bilgilerini istiyor. Siz bunları sağlamadığınızda gerekli cezai yaptırım size uygulanıyor. Yurt dışındaki gibi mail ile al kullan durumu ne yazıkki Türkiye'de uygulanamıyor.

Ayrıca maliyet kısmında Türkiye'de döviz kurlarının durumları belli iken. Faiz oranlarının durumu belli iken ucuz hizmeti kaliteli alayım mantığıda pek uymuyor. Ucuz hizmet sağlayan firmalarının çoğu farklı bir firmadan fiziksel sunucu kiralayarak hizmet vermekte. Yani fizisel olarak sunucu kiralayıp başka müşterilere hizmet veriyorken yaşanılan sorunlarıda size destek talebi olarak açıp kendi müşterilerinin bile sorunlarını size çözdürmeye çalışıyorlar.

Sektörde 10 yıl 20 yıl çalışmak artık bir şey ifade etmemekte. Teknoloji çağında bilgiye istenilen her yerden ulaşılabilen bir çağda yaşıyoruz. İnsanlar istedikleri an istedikleri verilere ulaşabiliyor sorunlarını biraz araştırma yaparak çözümleyebiliyor.

Burada ki ana konu müşterinin talebi ve firmanın bunu karşılayabilme durumu.

Yıllık 10 TL'ye web hosting paketi alıp. Site üzerinde aktif olarak %100 cpu kullanımı talep etmek, veri yedeğinin günlük olarak alınarak saklanmasını talep etmek, destek talebi açtığın da kuramadığı bir yazılımı bile kurulmasını talep etmek 10 TL'ye aldığınız hizmet karşılığında 1000 TL'lik iş yaptırmak gibi birşey. Yapmadığınzıda da bu Türk firmaları işte böyle. Sorunumuzu ne çözüyorlar ne yardımcı oluyorlar triplerinde forumlarda bangır bangır karalama kampanyası başlatmak hiçte hoş olmuyor.

Evet bir firma müşterisinden kazanarak büyür ve yatırım yapar. Ancak firma destek verdiği ve hizmet verdiği ürün için belirli kıstaslar belirler ve bunların dışına çıkmaz. Olmayacak şeye yaparız abi diyip geçmez. Bunları diyorsa zaten o firma firma değildir.

Velhasıl piyasada aktif olarak rol oynayan o büyük firmaların harcadığı emek, para, zaman ve ar-ge süreci piyasada 5 TL'ye web hosting satan firmalardan kat kat yüksek ve bu giderleri karşılaması için elbette fiyatları yüksek tutacak, destek taleplerinde ek hizmetler için ücret talep edecek. Yoksa piyasada ve bu şartlarda tutunması imkansız.

Türkiye'de bulunan her firmaya şans vermek 10 yerden alıp 10'undan da pişman oldum demektense. Satın almayı düşündüğünüz hizmet için önce firmanın potansiyeline, harcadığı maddi veya manevi güç için araştırma yapmalsınız. Gerekiyorsa ofislerine gidip yüz yüze konuşmalısınız. Yok ben oturduğum yerden ödememi yapayım tam destek alayım derseniz bu durumda mağdur olacak taraf ne yazıkki siz olabilirsiniz.

Nacizane bireysel tavsiyem hizmet almadan önce belirlediğiniz firmaları ince eleyip sık dokumanızdır. Ha bunuda yaparak yine sonuç alamadıysanız o zaman ya doğru firmayı bulamamışsınızdır. Yada kriterleriniz içerisinde Türkiye'de bulamayacağınız talepleriniz mevcuttur.

Saygılar,
İyi forumlar.