delikanli53 adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Projenin değerlendirilmesi şuna göre (diye biliyorum) yapılıyor. İstihdam yaratacak ve ekonomiye değer katacak olması gerekir. Bilgisayar teknik servisine kredi çıkmaz (en azından ben şahit olmadım) bu gibi firmalara reklam tanıtım kredisi çıkıyor. 15000 liraydı. Fakat 15.000 lirayı al kullan hallederiz sonra diye olmuyor. Sen krediye başvuruyorsun (kobi olanlara daha çok bu kredi çıkar. imalat yapan yerler de denilebilir) örneğin başvurun kabul edildi. Gidiyorsun tüm harcamaları yapıyorsun atıyorum 16.000 lira fatura kestirdin. KOSGEB bunun 15.000 lirasını karşılamaz zaten parayı da hemen vermez vergi borcu sgk borcu varsa ya orayı kapatır yada aydan aya ufak ufak öder. Bu geri ödeme oranlı olarak yapılır. Mesela istanbul 1.bölge diyelim %30 geri ödeme. Yani bu demek oluyor ki 15000 lirayı geçmeyecek şekilde (%30 kısmı). Sende 100000 lira fatura kestiririm dersen uzmanlar inceler eğer usülsüz bir işleme rastlarlarsa sahte faturadan ceza yemekle kalmaz harcadığın kdv parasına da zararın olur.

İş konusunda yönlendirmeyi İŞKUR tarafından size bildirilien kurslarda öğreniyorsunuz zaten. Fakat önce kabul edilebileceğiniz bir proje sunmanız ve bu projeyi hayata geçirecek herşeyi bilmeniz gerekmektedir. (ortalama maliyet ilk harcanacak tutarlar, çalıştırılacak kişi sayısı, kira bedeli, nakliye bedeli gibi gibi. )

İlk bahsettiğim konu girişimcilik. İkincisi ise şirketin varsa aldığın programın örnek bir anlatımı.

Est. müsaade sizin.

- Telif hakkı değil de kalite belgeleri konusunda bir program vardı şimdi devam ediyor mu bilmiyorum. Telif hakkı bir kalite durumu değildir ve çok farklı yönlenderden şişirilmiş fatura alınabilir. Bu yüzden de programa dahil olmayabiliyor.
- Bunun KOSGEB ile ilgilisi yok sanırım farklı bir soru. Eleman istihdamı iki şekilde var şu anda (İŞKUR için yazıyorum).
1. Aldığınız elemanı 1 yıl boyunca çalıştırdığınız takdirde tüm sigorta primlerini devlet karşılıyor (750 TL gibi bir tutar) Sizin elinize geçmiyor kişinin sgk priminden düşülüyor. 0 çıkıyor.
2. İEP (işbaşı Eğitim Programı). Her ilde farklı uygulanıyor yaklaşık 1 yıl önce en az 6 ay verilirken şu anda maksimum 3 aya geri çekilmiştir. Sebebini öğrendiğim kadarıyla çok suistimal edildi. Program şu şekilde siz bir eleman buluyorsunuz (her 10 çalışana 1 kişi. minimum 2 çalışan olması gerekiyor). O elemana eğitim veriyorsunuz kaç ay sürecekse o süre içerisinde elemanın GSS primleri ödeniyor ve kişiye (ortalama) günlük 50 lira bir harçlık veriliyor. Para banka hesabına yatıyor, haciz konulamıyor bloke edilemiyor. Peki program bitti ne yapacağız diye sorarsanız; Kişiyi en az 2 ay çalıştırmak zorundasınız. Programı kim önce sonlandırırsa cezai işlem uygulanıyor. Karşılıklı da sonlandırılabilir fakat burada da cezai şart vardı diye biliyorum. Örneğin siz kovdunuz sebepsiz yere 1 yıl bu programdan yararlanamıyorsunuz. Karşı taraf çekip giderse para cezası oluyor sanıyorum.

İŞKUR konusunda sorularınızı net olarak sorarsanız daha detaylı bilgi aktarırım hiç problem değil.

KOSGEB sitesinde kredilerle ilgili bilgilendirmeyi sürekli yapıyor. Kobilere öncelik tanınıyor tabi. Üretim tesislerini kategorisine göre destekliyor ve bu konuda çok para dağıtıyorlar. Üretimin ne olduğunu bilmiyorum ama girişimcilik tarzında bir programdan yararlandı tanıdığımız birisi yaklaşık 150.000 lira kredi aldı ve 3 yıl geri ödeme yok. (proje mandra kuracaktı)

KOSGEB veri tabanına kaydolursanız size bir danışman atanır ondan randevu alarak da detaylı bilgi alırsınız. Genel olarak inanılmaz ilgili bir kurum.
Haberlerde görmüştüm kadının birine destek almış kadınlar kahvesi gibi bi yer kurmuştu çok çok olsa 1 kişi istihdam edebilir buna nasıl çıkıyor kaldı ki bi teknik serviste en az üç eleman çalışıyor.