- Kosgeb eğitimini almanız şart,
- Eğitimin tek amacı (detaylar hariç) kosgebden nasıl kredi alacağınızı öğretir,
- Eğitim almak için İŞKUR kanalıyla kurs açılır ve siz başvuruyu İŞKUR üzerinden yaparsınız. Mülakat adresine gider İŞKUR'dan aldığınız başvuru formunu verirsiniz eğer öngördüğünüz proje mantıklı gelirse kursa kabul edilirsiniz ve sertifika alırsınız.
- İşyeri sahibiyim yeni işyeri kurmayacağım diyorsanız. İşyerinizi KOSGEB veri tabanına kayıt ettiriyorsunuz. 15.000 lira reklam (ortalama %30 karşılanıyor diye biliyorum bunu) yani 60.000 lira harcamanın 15 ini karşılıyor bu gibi orantılar hemen hemen tüm kredilerde mevcut. Reklamlarında olduğu gibi 'Al para!! hadi görüşürüz' diye olmuyor.
- En son büyük bir kredi vardı (bankalara kefil oluyordu KOSGEB) orada kurs yada birşey aranmadı başvuran hemen hemen tüm firmalar kabul edildi. hatta borcu olanların tutarları düşülerek kalanını banka teslim etti kobilere.
- Ne zaman kredi çıkıyor nasıl çıkıyor şartlar nedir? Sakın ola bu konuda KOSGEB sitesi hariç hiç kimseye inanmayın. Çok firma türedi bununla ilgili. Tüm projenizi biz hazırlıyor da şöyle oluyor da 500.000 lira krediniz çıkacak da şöyle da böyle da... Yemin ederim 1000 lira para koparmak için bu kadar yalan atılmaz. Çok tanıdığım firma bir heyecanla böyle insanlara parasını kaptırıp 'Bekliyoruz abi iyi kredi çıkacak geri ödemesiz' ümidiyle bekliyorlar. Böyle firmaların %90 oranı yalandır.
-Veri tabanına kayıt olduğunuzda, kapasite raporunuz, sanayi sicil belgeniz, ticaret odası geçmişiniz, banka geçmişiniz kredi durumunuzu direkt etkileyen unsurlardır. En son yapılan FETÖPDY operasyonunda (bilinen) müdür dahil birçok personelin işine son verildi adamlar sadece kendi adamlarına inanılmaz hibelerde yardımcı olmuşlar. (konuyu siyasete taşımaya gerek yok, haberde ne gördüysem o bildiğim birşey yok)
- KOSGEB den kredi almak öyle sanıldığı kadar kolay değil iyi takip etmek lazım fakat sonuçta hibe yada ileri tarihli faizsiz geri ödemeli krediler yükünüzü ciddi anlamda hafifletecektir.
Ücretsiz destek olurum ben size ama ne yapmak istediğinizi açık ve net olarak bilmeniz gerekir. Yol haritasını çizerim siz de kovalarsınız. Kolay değil ama iyi para alanlar da yok değil.
Hayırlı sabahlar.
Hayırlı sabahlar Hocam,
Bir kaç benim sorumda olacak müsadenizle.
+ Araştırdım ama tam bulamadım. Bir ticari amaçlıürünün telif hakkının ödenmesi hibe'ye girer mi?
+ Eleman istihdamını İŞKUR karşılamakta mıdır? Evet ise ne kadar süre boyunca ve kalifiye mi olmaktadır?