Kısa olarak sistemi özetleyeyim: Bu site ile sitemizdeki link alanlarını satıyor veya kiralıyoruz (mesela R10.net link satışı bölümünde yapılıyor bu işlemler). Sitemize link ekleniyor ve karşılığında bize ücret ödeniyor. İtraderime bakarsanız çoğunluğu link satışı üzerine. Ve ben diyorum ki; r10 üzerinden link satmak ile uğraşmıyorum, kendi sitelerim için ben bu sistem üzerinden daha çok kazanıyorum. Konuyu açma sebebim sisteme yeni gelen referans sistemini denemek. Birkaç kişi ref ile üye olup link sattığında bana ne kadar pay verecek görmek istiyorum ki onun için ayrı bir yazı yazabileyim.

Konu sitelerden link almak değil, sitemize ücreti ile link eklemek. Zaten nereden alınıyor bilmiyorum bulamadım ben. Arkadaş 2 sitemi ifşa etmiş bu hakkı nereden buluyor orası başka konu.

Çok daha az ücret veren, %50 komisyon kesen link satış sistemleri mevcut, yeri gelmişken yazayım; örneğin backlinks.com düşük ücret 50$ yerine 10$ kazandırdı bana. postlinks.com; hiç bulaşmayın tanıtım yazısı ekleme sistemi, 400-500 tanıtım yazısına 0.50$ gibi rakamlar ödemek istiyor. Bir zamanlar çok kazandırıp şimdi benim siteler için kazandırmayan matomyseo.com (eski adı Text Link Ads).

Risk konusunda birşey diyemem, link alım/satımının risk içerdiği ile ilgili konular seo bölümünde mevcut. Footer'dan satmayın deniliyor. Ancak teorik olarak r10.net üzerinden link satma ile verdiğim sistem üzerinden link satmanın hiçbir farkı yok dil/ülke farkı dışında. Zaten sistem footera ekleme önermiyor. Sayfa içeriğinin sonuna eklemeyi uygun buluyor ki wordpress eklentisi bunu otomatik yapıyor. Zaten sistem link satanlar için. Çok çok iyi bir sitesi olan zaten risk olur diye link satmaz, ancak sırf link satmak için site açanlarımız var.

Risk konusunda ek olarak, benim sistemdeki sitelerim zaten gözden çıkarılmış siteler, bazısı sırf adsense denemeleri için açılmış, bazısı meraktan açılıp ayda bir yazı ancak girilen wordpress siteler, bazısı zamanında çok iyi yerlerde olup sönen siteler.

Sistemi çok iyi bir şekilde savunmak gibi bir niyetim yok, sonuçta benim değil. Uzun süredir kullanıyorum, yazdığım herşey tecrübe ettiğim şeyler yanıltıcı hiçbir tarafı yok, bildiğimi ve gördüğümü yazdım.