O halde yapılacak işlemleri yazıyorum Kaan bey.
Qnap üzerinde oluşturacağınız diski NFS (network file system) olarak açmanız gerekiyor. Sonrasında bu açtığınız NFS diski uzak bir sunucuda dahili disk gibi mount edebiliyorsunuz. İlgili döküman
https://www.digitalocean.com/communi...nt-on-centos-6
Sonrasında ise dahili disk gibi görüneceği için diyelimki /backup olarak mount ettiniz. Sonrada "crontab -e" komutu ile crona şu kodu ekleyiniz.
0 2 * * * /bin/find /backups/ -type f -mtime +5 -exec rm -rf {} \;
Sonra kaydedip çıktığınızda mount ettiğiniz /backup dizinini 5 günden eski dosyaları silecek şekilde düzenlemiş oluyorsunuz. Ayrıca NFS formatında oluşturulan disk aynı şekilde Windows'a da eklenebilmektedir. +5 olan değeri kaç günden eski dosyaları sileceği şeklinde istiyorsanız ona göre düzenleyebilirsiniz.
Otomatik yedek aldırmak için ise aşağıdaki düzenlemiş olduğum bash dosyasını çalıştırmanız gerekli. Örnek olarak /root/otomatikyedek.sh olarak anlatım yapayım.
mkdir /root/otomatikyedek.sh
chmod +x /root/otomatikyedek.sh
nano /root/otomatikyedek.sh
#!/bin/bash
#Purpose = Otomatik Yedek Bash
#START
TIME=`date +"%b-%d-%y"` # Bu komut sıkıştırılan log dosyasına sıkıştırıldıgı anın tarihini atar
FILENAME="backup-$TIME.tar.gz" # Backup dosyasının ismini belirler
SRCDIR="/yedeklenecek/klasör/yolu" # Hangi dosyanın backuplanıcagı ile ilgili hedef göstercegin komut
DESDIR="/backup" # Alınan backupların nereye kaydedilicegi ile ilgili backup (buraya mount ettiğinizi varsaydığım /backup dizinini yazdım)
tar -cpzf $DESDIR/$FILENAME $SRCDIR
#END
Kaydedip çıktıktan sonra yine "crontab -e" ile zamanlayıcıya girerek aşağıdaki kodu yapıştırmanız durumunda her gün öğlen 12:00'da yedeği Qnap'daki NFS olarak oluşturup mount ettiğiniz yere kopyalama yapacaktır.
* 12 * * * /bin/bash /root/otomatikyedek.sh >/dev/null 2>&1
Ayrıca raid yapısında farklı boyutlardaki disk'leri kullanmanız anlamsız. En düşük disk kapasitesine göre raid'i senkronize edecektir. Dolayısı ile yüksek boyutlu taktığınız disk, raid yapısına dahil olan en düşük disk boyutu kaç ise ona göre senkronize olur. Ayrı ayrı raid 0 yapılabilir.