Sözleşmesiz yapılan iş; iş vereni zor duruma soktuğu gibi işi yapanıda zor duruma sokar.
Yazılımsal hatalar mevcut (kodlamadan kaynaklı) veya normal şartlarda dahi stabil çalışmıyorsa; yazılımcı sorunları çözmelidir. Çünkü en azından kendisinden istenen yazılımın normal şartlar altında stabil bir şekilde çalışmasıdır. Etik açıdan doğru olanı da budur.
Yapılacak projenin ayrıntıları doğru bir dil ile ifade edilmediyse; mesela "bir hesap makinesi projesi istiyorum" diyerek iş verildiğinde, size sadece "toplama, çıkarma, çarpma, bölme" işlemleri yapan bir proje oluşturulup teslim edildiğinde, "ama ben cos, sin, tan, karakök, üs alma" işlemlerinide istiyordum derseniz bu durumda hatalı işi veren olur. İşi alan, sonradan istenilen işlemleri ücret karşılığında yapabilir veya hiç yapmayabilir.
Söz konusu sadece işi alanın emeği değildir. Verilen proje, büyük bir projenin alt modülünü oluşturabilir. Ve bu durumda iş verenin emeği, işi alan kişi tarafından hiçe sayılmış olur.
Sadece ülkemizde değil; dünyada freelancer olarak çalışan kişilerin çoğu, kendilerini işi almadan önce, alanında senior seviyesinde gösterir, ancak iş sonrasında karşılaşılan durum; paranızı alıp kaçar, yapılan işin beginner seviyesinde yapılır. Hindistan gibi ülkelerden freelancer tutarken bu yüzden escrow hizmetlerinden faydalanmanızı öneririm.
Bu durumda sizin haklı olup, olmadığınızı; işin ayrıntılarını bilmeden yazmak mümkün olmaz.