Merhaba arkadaşlar,
Doksanlı yılların sonlarından itibaren internet siteleri kurmaya başladım. Basit HTML sitelerden sonra ilk kullandığım hazır portal PHPNuke idi. Ardından Mambo, Joomla vs derken Wordpress'e kadar geldim. Uzun zamandır da severek kullanıyorum. Yoğun olarak kullanan ve coder olmayan herkes gibi, zaman zaman içinden çıkmakta zorlandığım sorunlar yaşadım. İşte bu tür durumlarda araştırdıkça işimi kolaylaştıran sorunumu çözen eklentiler ile karşılaştım. Zaman içinde bu eklentiler her başım sıkıştığında kullandığım hayat kurtarıcılar oldular. Sürekli faydalandığım r10'a benim de küçük bir katkım olsun diye bu eklentileri sizlerle paylaşmak istedim.
Sizler de bu paylaşımın altından bildiğiniz, zor durumlarda hayat kurtaran eklentileri yazarsanız ihtiyacı olan arkadaşlarımıza bir kolaylık sağlamış oluruz.
1- Velvet Blues Update URLs Sitenizdeki tüm url'leri tek seferde değiştirmek için kullanabilirsiniz.
Kullanım Alanı: Site taşıma, IP üzerine kurulum yapıp domaine geçme, SSL kurulumu sonrası eski linkleri https şeklinde değiştirme vb durumlarda kullanabilirsiniz. Sitenizdeki resimlerden ikonlara, paylaşımlardan tüm linklere kadar tüm url'leri kolayca değiştirebilirsiniz.
2- Resize Image After Upload Yüklenen resimlerin boyutunu istediğiniz şekilde ayarlayan süper bir eklenti. Uzun zamandır güncellenmiyor ama hala sağlıklı şekilde çalışıyor. Oldukça da pratik bir kullanımı var. Her WP sitede mutlaka bulunması gereken bir eklenti. Kurulumdan sonra bir kez ölçüleri ayarlıyorsunuz ve o kendi kendine işini yapıyor. Eğer girdiğiniz ölçüden büyük bir slider vb yüklemeniz gerekirse geçici olarak disable yapabiliyorsunuz.
DÜZELTME: BU EKLENTİ 2 YILDAN SONRA ŞİMDİ, BU PAYLAŞIMDAN SADECE BİR KAÇ GÜN SONRA GÜNCELLENDİ. DAHA DA GÜÇLENMİŞ.
3- Coming Soon Page & Maintenance Mode by SeedProd Siteniz yapım aşamasındaysa ya da bakıma almanız gerekiyorsa kullanabileceğiniz en iyi eklenti bu. Kullanımı oldukça pratik ve işini iyi yapıyor. Muadilleri içinde en düzenli şekilde güncelenen eklenti olduğunu da söylemeliyim.
4- Duplicate Post İçerik klonlamak için en pratik eklenti. Tek tıklama ile mevcut sayfa ya da post'larınızıdan istediğinizi klonlayarak düzenleyebilirsiniz. Eklentinin full Türkçe desteği var.
5- Image Watermark Eğer sitenizdeki resimler üzerine tekst ya da resim logo yerleştirmek istiyorsanız çok işinize yarar. Bu konudaki en başarılı eklenti. Güncellemeleri biraz geriden geliyor ama sorunsuz çalışıyor.
6- Nav Menu Roles Menülerinizi kullanıcı rollerine göre farklı farklı düzenleme imkanı veren müthiş bir eklenti. Temanız ile uyumluysa mutlaka kullanmalısınız. Örneğin kayıt ol linkini sadece misafirlere profilim linkini ise giriş yapmış üyelerinize gösterebilirsiniz.
7- One Click Close Comments İstediğiniz içerik için yorumları tek tıklama ile kapatıp açabileceğiniz çok pratik bir eklentidir.
8- Optimize Database after Deleting Revisions Database'inizi şişiren gereksiz kayıtları temizlemek sitenizin daha sağlıklı ve hızlı çalışmasını sağlar. Bu eklenti bu konudaki en iyilerden. Kullanımı da oldukça pratik ve full Türkçe desteği var.
9- Broken Link Checker Sitenizdeki kırık linkleri listeleyen ve size haber veren bir eklenti. Full Türkçe desteği var ve ihtiyacınız olduğunda çok işinize yarıyor. Kırık linkleri panelinizde listeliyor ve düzenlemeniz için size yardımcı oluyor.
10- Smart Content Protector Sitenizdeki içerikleri kopyalanmaya karşı istediğiniz şekilde korumak istiyorsanız en işlevsel eklenti bu. Şu ana kadar yazdıklarım arasındaki tek ücretli eklenti. $25 karşılığında ömür boyu lisans alabiliyorsunuz ve istediğiniz kadar sitede kullanılabiliyor. Çok detaylı seçenekler sunuyor. Her türlü ayarlamayı çok kolay şekilde yapabilirsiniz. Öyleki mouse'ın sağ tuşundan, Windows ve MAC bilgisayarların ayrı ayrı tuş kombinasyonlarına kadar pek çok konuda enable-disable yapabiliyorsunuz. Kullanıcı rollerine göre de izinleri değiştirebiliyorsunuz.
11- WordPress Parola Sıfırlama Aracı Admin şifrenizi kaybettiniz ve kendi sitenizin yönetim paneline giremiyor musunuz? İşte bu durumda hayatınızı kurtaracak bir eklenti. Bu eklentiyi verdiğim linkten indirebilirsiniz. Nasıl kullanacağınız ve güvenlik uyarıları da aynı linkte mevcut.
Bu eklentileri çeşitli sitelerimde uzun zamandır sorunsuz olarak kullanıyorum. Doğru şekilde kurup ayarlarsanız sizler de sorun yaşamazsınız. Ancak her ihtimale karşı yedek almak önemlidir. Sonuçta sorumluluk tamamen her site sahibinin kendisine aittir.
Şimdilik bu kadar yazabildim. Umduğumdan zormuş bu şekilde yazmak. Eksik kalan pek çok bilgi olabilir. Ekleyeceğim başka eklentiler de var.
İlk fırsatta bir düzenleme yapıp eksik yanlış ne varsa düzeltmeliyim.
Bu arada normalde kullanılması gereken ve çok bilinen Akismet, iThemes vb birçok eklenti var. Ama zaten onları zaten hepimiz biliyoruz diye yazmadım.
Okuduğunuz için teşekkür ederim.
Katkılarınızı bekliyorum...