KilitX adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bu iş tıpkı beyaz eşya gibidir. Biri çıkar der ki, "ABC marka çamaşır makinası aldım, bir daha tövbe bu markadan hiç birşey almam!". Diğeri de hemen yorum yapar "ABC markası çok kötüymüş uzak durmak lazım!"

Tamamen şahsi fikrimi söylüyorum, İdesoft, Ticimax, Tsoft vb. sistemleri asla tercih etmem. Sebeplerine gelince;

1- İlk kurulum bedeli 5000 - 6000 gibi rakamlar çekip genelde eş dost, tanıdık veya kampanya aracılığı ile bu rakam 1500-2000 bandına çekiliyor. Unutmamak lazım ki bu arkadaşlar sizden bu parayı her sene ve katlanarak isteyecekler.

2- Acemice başladığınız e-ticaret serüveninin ilerleyen günlerinde, hazır çalışan sistemde, yaptığınız ticarete göre bazı düzenlemeler gerekiyor. En basitinden responsive tasarımınız olsun diyorsunuz. Malum, internetin %70'i mobilden dönüyor. Aldığınız cevap gayet net, "mobil uyumluluk için 1000 tl ödemeniz lazım!".

"R10'da bulur birilerini yaptırırım" diyorsunuz. Yalnız, size verdikleri panelden online düzenleme yapılması gerekiyor. Temayı giydirecek arkadaşa panel bilgilerinizi, dolayısıyla tüm ticari bilgilerinizi veriyorsunuz. Hadi eyvallah, bu riski göze aldık diyelim. Adamlar öyle bir sistem kuruyorlar ki, tıkanıp kalıyorsunuz. Mesela, son eklenenler modülünü temada kullanmanız için <? php echo $sonenklenenler; ?> diye bir kodunuz var diyelim. İyi de bu kodun içinde çekilen veriler tablo ile geliyor, nasıl responsive yapacaksınız?

Sistemlerinde kullandıkları 1990'lardan kalma javascript kütüphanelerini iptal edemiyorsunuz, header içinde gömülü geliyor. Dolayısıyla sizin tasarımınızda kullandığınız bütün o janjanlı js efektleriniz çöp oluyor, çalışmıyor.

3- Neyse, ihtiyacınız olan veya olabilecek bu spesifik isteklerinize mümkün olduğu kadar geç ve üstün körü cevap verip her seferinde min 500 tl'den başlayan fiyatlar sonunda istedikleriniz yapılıyor. Fakat bir bakmışsınız ki sene sonunda sistemin size maliyeti 10.000 tl belki daha fazla...

4- Ticaret hacminizle birlikte büyüyen sitenizi de artık büyütmeniz gerekiyor. Daha fazla ürün, daha fazla resim yüklemek istiyorsunuz. Paketiniz karşılamıyor. Sitenizin trafiği artmış, bandwidth yetmiyor. Dolayısıyla bandwidth artırımına gitmeniz gerekiyor, paketiniz karşılamıyor.

Bir üst pakete geçelim derseniz bu liste fiyatı üzerinden, bir üst paket için 3000-4000 lira değil, ödediğiniz 1500-2000 tl üzerinden yani 8000-9000 lira ödemeniz gerekiyor ki bir üst pakete geçebilesiniz.

5- "Yeter arkadaş, kazandığımızı bu adamlara veriyoruz, sistem değiştirelim" diyorsunuz. Bu sefer birde bakmışınız ki, o kadar paraya siz adamlardan hiç birşey satın almayıp kiralama sözleşmesi yapmışsınız. Dolayısıla size xml veya cvs formatında bir text dosyası dışına hiç birşey vermiyorlar. Site sizin değil, siz scripti kiralamışsınız, çıkarken de alacağınız sadece bir metin dosyası. O kadar emek boşa gitti...

Ve bu sistemleri satan arkadaşların genelde söyledikleri; "Sözde bedava denen Opencart, Prestashop, Magento gibi sistemlere 2000 - 3000 lira eklenti parası veriyorsunuz? neresi bedava? Üstelik İngilizceniz yoksa destek bile bulamaz, sorunlarınızı çözemezsiniz!" haklılar...

Bu saydığım olumsuzlukları kesinlikle yaşarsınız veya bu firmaların hepsi kötü diye söylemiyorum, yanlış anlaşılmasın...

Kendi adıma söylüyorum, azıcık tasarımdan anlarım, az biraz php ve css de bilirim. Bu sebeple, işe başlamadan önce oturup sitemde neye ihtiyacım olacağını detaylı bir şekilde ve hiç acele etmeden listelerim. Sonra işime en uygun yazılımı seçerim ki bunu test etmek için locade sistemi kurup bir güzel kurcalar, boza, istediğim herşeyin olup olmadığına bakarım. Sonra güzel bir tasarım hazırlar, temayı giydiririm. İhtiyacım olan eklentilerden yazabildiklerimi kendim yazar, bulamadıklarımı da satın alıp kurulumlarını yaptıktan sonra ürünlerimi ekler keyfime bakarım.

Kitpayurdu'nu bilmeyeniniz yoktur herhalde. Opencart 1.5.6 çekirdeği üzerine kurulmuştur. özel script yazdıracak paraları yok mu acaba?

Sözcü WordPress çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bir haber sistemi yazırmayı akıl edemiyorlar mı?

Landrover pazasızlıktan mı, zamansızlıktan mı, bilgisizlikten mi Magento kullanıyor sizce?

Beyaz Saray'ın sitesinin drupal olduğunu öğrense, Trump dolar balyalarıyla döver IT ekibini herhalde...

OpenSource sistemleri küçük görmeyin arkadaşlar, devasa işler başarıyorlar.

Özetle, en doğru sistem tercihi yapacağınız işe, ürün, kategori sayısından ziyaretçi trafiğine, yazılım bilginizden tasarım konusunda beklentilerinize kadar çok fazla spesifik değere bağlıdır. Başkasının ifadesi ile bir yazılımın iyi veya kötü olduğuna karar verilmemeli...
Öncelikle uzun bir deneyimlerinizi paylaşarak açmış olduğum konuma hassasiyet gösterdiğiniz için çok teşekkür ederim.

Tam olarak 1 sene önce açmış olduğum konu üzerine çeşitli araştırmalar ve deneyimler yaşayarak kafamın allak bullak olmasıyla artık bir karar vermem gerektiğinin farkına vardım. Günlerdir yaptığım araştırmalar okuduğum yazılarla birlikte iyice içinden çıkamaz bir hal aldım.

Öncelikle şundan emin olunki paket yazılımı satan çok firma ile görüştüm hepsi tamamen sizi müşteri gözü ile değil o ilk giriş paketini satmaya odaklıdır size ürün satana kadar 50 takla atıp bütün sorularınıza olumlu cevaplar verme üzerine kurulu bir ticaret mantığı ile yaklaşmaktadırlar öyleki bi kaç firma beni arayarak bezdirdi artık diyebilirim.

Platinmarket e ilk başladığımızda çok büyük beklentilerim vardı ama 1 yıl içerisinde sistemlerinin yavaşlaması olsun müşterilerimin alışveriş yapamamalarından olsun destek servisinin bildiğiniz hazır cevap bir bot sistemi ile yönetildiğinden şüphe etmekte idim son zamanlarda bu firmada beni en çok cazip eden şey tema görünümü olmuş idi ama ne yazıkki herşey görüntüden ibaret değilmiş.

2 ay önce ideasoft dan bir elemanın iş yerimizi ziyaret etmesiyle benimde ideasoft ile çalışma düşünceleri oluştuğu sıralarda 12 + 6 ay kampanyasından yararlanarak paket satın aldık o sıra işlerimin yoğun olmasından dolayı demolarını ve temalarını pek inceleyememiş idim ama gözümde büyük bir kurumsallık oluşturdukları için eminim bana bahsettikleri tema çeşitlikleri içerisinde bize uygun birşey bulacağımı tahmin ediyordum ama öylede olmadı ne yazıkki temaları görünce gerçekten şok geçirdim aralarında 2000li yıllarda yaptıkları temalar çoğuklukla yer alıyordu son sürüm v6 ile uyumlu temaları gerçekten vasat olup gerçekten hayal kırıklığı ile karşılaştım bunu firma ile paylaştığımda birşey yapamayacaklarını ideakonsept adı altında tema satma çabaları içerisine girdiklerini gördüm daha sonra anladımki satış strajeleri müşterilerine tema satmak üzerine kurulu olduğunu anladım. Müşteriler yazılımı aldım o kadar para verdim bari 2 3k daha ödeyeyimde param yanmadan tema sahibi olayım işim ilerlesin mantığındadırlar, ama ben bunu reddettim çünki bir çok firma o standartlarda olan temayı müşterilerine ücretsiz veriyorken onlara o kadar ücret ödememin mantıksız olduğunu düşündüm.

Bunun üzerine iade işlemi gerçekleştirmek istediğimde tabikide ellerindeki sözleşmem ile bu isteğimi red ettiler bunun üzerine sikayetvar a açtığım gecenin sabahına beni arayıp sikayetimi silmem halinde iademi gerçekleştireceklerini ilettiler. Bunun üzerine iademin tam olarak gerçekleşmediği taktirde yayınlanmadan önce kaldıramayacağımı belirttiğimde sikayetin yayınlanması taktirde iade süreci zorlaşacağını belirtip kaldırmamı kibar bir dil ile önerdiler. Kısaca tehdit ettiler insanları bu konuda bilgilendirip satışlarıma balta koyarsan senin gibi bir çok kişi gibi paranın üzerine konarım git naparsan yap mantığı sezdim direk

Bu yüzden e-ticaret hayatında bu gibi firmalara milyarlarca lira bırakamadığım sürece pek tutunamayacağımı anladım. O yüzden son zamanlarda Opencart ve magento gibi bir sistem oluşturup kimseye bağlı kalmadan iyi kötü bu yola devam etmem daha sağlıklı olacağının düşüncesindeyim, düşünsenize ticari hayatınız boyunca bir firmaya bağlı olarak onsuz e-ticaret hayatınızı özgürce yaşayamayacaksınız her isteğinizde devamlı bir maddi istek her yıl ödenecek olan binlerce tl sonuç olarak kişiselleştirelememiş bir düzen üzerine bağlı olarak çalışmak bana göre değil.

ideasoft u en çok tercih etmemin sebebi bir çok rakip firma bu yazılımı kullanıp googleda güzel yerlere geldiğini gördüm kendi çapımda analiz ettiğimde çok bir seo çalışması oluşturmadıklarını gördüm alt yapılarının seo konusunda yeterli olduğunun bilgisinide bir çok kullanıcadan gözlemledim. Son zamanlarda ticimax in yaptığı kampanyalar ve paketlerinin içerik zenginliklerini gözlemlediğimde beni cezbetti ama hız konusunda ve asp alt yapısını kullanıp google üzerinde ne kadar başarılı olacaklarının şüphesi içerisindeyim.

Bir yandanda opencart veya magento ile başlayıp seo - hız - diğer paket yazılımı satan firmaların sunduğu modulleri gibi verim alamayacağımın korkusundayım bu işi tam anlamıyla yapıp deneyimli bir arkadaş bulabilsem ona soracak o kadar sorum varki bunları kendi bünyemde cevaplamam gün geçtikçe kafamın iyice karışmasına yol açtı, bir çok forumda öneriler okudum bunların %80 i kendi paketlerinin satma çabası altında önerilerde bulunmuş yada belirttiğim firmaların fake profilleri ile şahşalı önerilerde bulunmuşlar.

Konuyu biraz karışık ve türkçe imlaya uyamadan yazmış olabilirim şimdiden affola ama ülkemizde ticaret mantığı tamamen millet birbirini dürtme üzerine kurulmuş der imzamı atarım

konu ile ilgilenen arkadaşlara çok teşekkür ederim ilerleyen günlerde deneyimlerimi sizinle paylaşacağım.