Değerli arkadaşlar Bitcoin 2k doların üstüne çıktı. Ben de bu yükselişle birlikte 2009 vs yıllarında yatırım yapıp şimdi milyon dolarlık olanları size bir hatırlatayım dedim. Şuan benim hiç coin yatırımım yok, bu saatten sonrada pek düşünmüyorum ama zamanında almadığıma pişman mıyım? kesinlikle pişmanım. Altta ki coin zenginlerini okuyunca siz de keşke alsaydım diyebilirsiniz. İlk piyasaya çıktığı zaman alalım mı vs diye muhabbetlerde: öyle iş mi olur, öyle para mı olur olum, piyasayı vurup geçerler.. diye düşünmüştüm hiç mantıklı gelmemişti bu da benim öngörüsüzlüğüm
27 Mayıs 2016 tarihinde Webrazzi'de yer alan yazı: Sanal para birimi olan Bitcoini kullanarak zengin olanların listesi de her geçen gün artmaya devam ediyor. Dilerseniz gelin, kripto para milyoneri olan Bitcoin zenginlerini tanıyalım
Tabii bu liste geçen seneki piyasaya göre (446 dolar, yaklaşık 1350 TL) hazırlanmış, siz güncel kura göre servetlerini düşünün..
Kristoffer Koch: Norveçli öğrenci Kristoffer Koch, Bitcoinin ilk piyasada görüldüğü 2009 yılında 150 Kroner (27 dolar) yatırım yaparak 5.000 Bitcoin satın almıştı. 2013 yılında yaptığı yatırımı hatırlayan Koch, şifresini hatırlamak için biraz çaba sarf etse de hoş bir sürpriz onu bekliyordu. 2009 yılında aldığı 5.000 Bitcoinin değeri binlerce kez katlanarak yaklaşık 900 bin dolar seviyesine ulaştı.
Charlie Shrem: Sadece 26 yaşında olmasına rağmen şimdiden milyoner. Kendisi, Manhattandaki en meşhur gastro barlarından ve bölgede ilk Bitcoin kabul eden müesseselerden biri olan, Evrin ortağı. Ayrıca Bitcoin alım-satım platformu olan Bitlnstantın kurucusu. Toplam 45 milyon dolarlık bir serveti olduğu tahmin ediliyor.
Roger Ver: Piyasadaki en güçlü Bitcoin yanlısı olarak biliniyor ve kripto para sahasındaki büyük yatırımcılardan biri. Şu an Tokyoda yaşayan Roger Ver, Bitcoin ile ilgili onlarca projeyle uğraşıyor. Bitcoin, dünya tarihinin internetten sonraki en önemli buluşu şeklindeki ifadesi, en ünlü söylemleri arasında. Roger Verin 52 milyon dolarlık serveti olduğu tahmin ediliyor.
Cameron ve Tylor Winklevoss: Mark Zuckerbergin Facebooku kendilerinden çaldığını iddia eden kardeşler, var olan tüm Bitcoinlerin yüzde 1ine sahip. Harvard mezunu olan ikizler, yaptıkları yatırım ve Bitcoin alım-satım fonları ile kendilerinden söz ettirmeye devam ediyor. En ünlü söylemleri ise: Bitcoin, Facebooktan daha büyük olacak. 400 milyon doların üzerinde bir servete sahip oldukları söyleniyor.
Jered Kenna: ABDde açılan ilk Bitcoin borsası olan Tradehillin kurucusu ve icra kurulu başkanı olan Kenna, Bitcoin işine 2009da girişti. Ayrıca, San Francisconun Mission Districtinde bulunan 20 Mission Hacker Hotelin de sahibi. 30 milyon dolarlık servete sahip olduğu tahmin ediliyor.
Yifu Guo: Avalonun kurucusu olan Yifu Guo, Bitcoin madenciliği için özel üretilmiş donanımlar olan ASIC tabanlı çipleri yaratan ilk girişimci. Aynı zamanda Bitcoin uzmanı olan Guo, 2011 yılından beri Bitcoinle ilgileniyor.
Bruce Wagner: Amerikalı online talk show sunucusu olan Bruce Wagner, kripto parada yüksek miktarda kazançlar sağladı. Bitcoinin başından beri destekçisi olan Wagner, aynı zamanda düzenlediği çeşitli konferanslarla Bitcoini anlatmaya devam ediyor.
Mark Karpeles: Japonya merkezli ilk ve bir zamanların en büyük Bitcoin borsası olan MT.GOXun kurucusu ve CEOsu olan Mark Kerpeles, kripto para sayesinde zengin oldu. 500 milyon dolar civarında bir servete sahip olduğu iddia edilen Kerpelesin o güne kadar yanında olan şans 2015te Japon polisi tarafından tutuklanmasından beri pek yanında değil
Eric Voorhees: Bitcoin girişimcisi ve aktivisti olan Eric Voorhees, birçok projeye imzasını attı. En çok bilineni ise Bitcoin ile çalışan ilk kumar sitesi olan SatoshiDice. Voorhees daha sonra SatoshiDiceı o zamanki değeri 11,5 milyon dolar olan 126.315 Bitcoin karşılığında sattı.
Gavin Andresen: Bitcoin sisteminin mucidi olan Satoshi Nakamotodan sonra bu projeye en çok emek harcayan kişi olarak bilinen Gavin Andresen Bitcoin alanındaki en önemli programcılardan. Aynı zamanda her ne kadar serveti bilinmese de en önemli Bitcoin yatırımcılarından biri olduğu söyleniyor.
Mike Caldwell: Bitcoinleri altın ve gümüşten bastığı Casascius Coins ile ilk kez fiziksel anlamda paraya dönüştürmüştür. Mike Caldwell, yaptığı çalışmalar sonucunda Bitcoin zenginleri arasına girdi.
Brian Armstrong ve Fred Ehrsham: Bitcoin cüzdan servisi olan Coinbasein kurucularıdır. Girişimle büyük miktarda yatırım alarak ticari başarıyı yakalamış ve ilk Bitcoin start up şirketlerden biri oldu.
Vitalik Buterin: Genç bir bilgisayar programcısı ve teknoloji yazarı olan Vitalik Buterin, ilk basılı Bitcoin dergisi olan Bitcoin Magazinein kurucusudur. Buterin, başta Ethereum olmak üzere kripto para tabanlı birçok projenin de sahibi.
Ben Lawsky: NYSDFnin (New York Finansal Hizmetler Departmanı) Bitcoin yüzü olarak tanınan Ben Lawsky, BitLicense düzenlemelerinin başında bulunuyor. Bitcoin endüstrisinde gerçekleştirdiği çalışmaları aralıksız sürdüren Ben Lawsky, Bitcoin zenginleri arasında yer alıyor.
Zach Harvey: Bitcoin ATM üreticisi Lamassunun kurucusu ve CEOsudur. Zach Harvey, Bitcoin zenginleri arasında yer alıyor.
Bobby Lee: Bobby Lee, Çinin en büyük Bitcoin borsası olan BTC Chinanın kurucusu ve genel müdürüdür. Kardeşi Charles Lee ile Bitcoinden sonra en çok bilinen alternatif kripto para Litecoinin mucidi oldu.
Tony Gallippi ve Stephen Pair: Satıcıların kolaylıkla Bitcoin kabul etmesini sağlayan Bitcoin ile ödeme sistemi BitPayin kurucularıdır.
Tim Draper: Phillps Academy Andover, Stanford ve Havarddan mezun olan Amerikalı girişim sermayedarı. Silk Road sitesinden ele geçirilen Bitcoinlerin ilk açık artırmasında 30 bin, ikinci açık artırmada ise 2 bin BTCyi verdiği teklif ile kazandı.
Andreas Antonopoulos: Nam-ı diğer Bitcoin Hocası. Vaktinin büyük bir çoğunluğunu Bitcoini anlatmaya ve onu öğretmeye adamış bir uzman. Yazdığı Mastering Bitcoin isimli kitap ile insanlara Bitcoini öğretmeyi amaçlayan ve katıldığı toplantılarda soruları cevaplayan Antonopoulos, Bitcoinden zengin olanlar arasına girmiştir.
Sam Onat Yılmaz: Sam Onat Yılmaz, BitAngelsin kurucu ortağı. Bitcoin ve kripto para ekosistemi üzerine yaptığı çalışmalarla tanınıyor. DApps (Decentralized Applications Fund) şirketinde yönetici olarak görev yapmakta.
Craig Wright: 2015 sonlarında Satoshi Nakamotonun gerçek kimliğinin Craig Wright olduğuna dair iddialar ortaya atılmış fakat Wright bu konuda sessiz kalmıştı. Fakat sonunda bu sessizliğin bir gereği kalmadığına karar vermiş olmalı ki Wright gerçekten de Bitcoinin yaratıcısı olduğunu açıkladı. Bu Bitcoin dünyası için önemli bir gelişme olmakla beraber, bal tutan parmağını yalar misali Wrightın Bitcoinin en zenginlerinden biri olması da sürpriz değil. Net olmamakla baraber Wrightın yaklaşık olarak 450 milyon dolar değerinde Bitcoine sahip olduğu tahmin ediliyor.
Yazının başında Bitcoin zenginlerini verdim, sonuna da diğer kısmı ekliyorum bu sanal para hakkında bilgi sahibi olmak isteyenlere faydası olacaktır..
2008 yılında Satoshi Nakamoto kod adlı bir geliştirici tarafından deneysel olarak temelleri atılan sanal para birimi olan Bitcoin, aradan geçen zaman içinde çok popüler oldu. Günümüzde pek çok internet platformu, alışveriş ve bağış için Bitcoin kabul eder hale geldi.
Diğer ödeme sistemlerinden farklı olarak Bitcoin herhangi bir merkezden yönetilmiyor. Belli kurallara bağlı olarak madencilerin çıkarttıkları yeni Bitcoinler tedavüle girmiş oluyor. Zamanla kendi borsası da oluşan Bitcoinler, pazar değerinden alınarak duruma göre daha yüksek veya daha düşük değerden gerçek paralara bozdurulabiliyor.
Bitcoinde istediğiniz zaman dünyanın istediğiniz bir yerine para göndermeniz mümkün. Buna ödeme özgürlüğü deniyor. Yani bir aracı olmaksızın ödemenizi rahatlıkla yapabiliyorsunuz. Banka tatildi, valördü, EFT sınırıydı, mesai bitmişti gibi türlü sıkıntılar yok. Paranızın kontrolü tamamen elinizde.
Bitcoin işlemleri ve Bitcoinle yapılan işlemler, internet üzerinden kriptolanarak (güvenli şifreleme) yapılıyor. Bu nedenle Bitcoin için kripto para (cryptocurrency) tabiri de kullanılıyor. İşlemler gerçek kimliklerle değil, fakat dijital imzalarla yapıldığı için Bitcoinle yapılan söz gelimi para transferini kimin yaptığını sistem üzerinde görmek mümkün olmuyor.
Bitcoinin değerini piyasasındaki arz ve talep koşulları belirliyor. Talep artınca fiyatı artıyor; düşünce değeri azalıyor. Yeni Bitcoin yaratmanın önceden belirlenmiş bir prosedür ve limiti olduğu için dolaşımda sınırlı miktarda Bitcoin var. Arza göre talep hızlı artınca, Bitcoin değer kazanıyor. Kısacası, paranın tüm özelliklerine sahip. Para gibi kullanışlı olduğu için de bir değeri var. Para gibi dayanıklı, taşınabilir, nadir bulunma, bölünebilme ve tanınma özelliklerinin yanı sıra, altın ve gümüş gibi fiziki özelliklerinden bağımsız bir değer sahibi olduğunun da altını çizmekte fayda var.
Gelecekte kağıt paranın tedavülden kalkıp sanal para birimine geçeceğini iddia edenler azımsanmayacak kadar çok. Küresel piyasalarda, dolar ve Euroya alternatif olarak sunulan Bitcoin, çok fazla tartışılsa da kullanan kişiler ve kurumlar giderek artıyor. İlk Bitcoinler 3 Ocak 2009da piyasaya çıktığında 1 Bitcoin, birkaç kuruşluk değere sahipti. Aradan geçen yaklaşık 7 yılın ardından ise bu yazı hazırlandığı sırada 1 Bitcoin yaklaşık 446 dolar (yaklaşık 1350 TL) değere sahip.