windows defender açık fakat sırf windows 10 ile geldiği için madem yüklü çalışsın diye açık bırakıyorum. sistemi kasmadığı için zararı yok.

bunun dışında aşağıdakileri yapıyorum. herhalde bir 10 sene önce nasıl olduğunu anlayamadığım bir msn hacklenmesi dışında bir sıkıntı yaşamadım. ha bir de knight online'da koxp kullanınca hırsızlık girişimleri olmuştu.

-outlook hesabım windows 10'a entegre. haliyle bilgisayarı şifre ile açıyorum.
-oyunların hepsi steam'den. 1 tane bile crackli oyun yok.
-tüm yazılımlar yasal. ofis yüklü ama lisansı yok. yerine wps office, libre office idare ediyorum. fireworks kullanıyordum kaçak portable, onun yerine artık GravitDesigner kullanıyorum. idare ediyor.
-tüm şifreler google chrome'da kayıtlı. güvenli diye yazmıyorum fakat herhangi bir çalınma olmadı.

photoshop dahil tüm yazılımların alternatifi bulunuyor. biraz alışkanlıkları değiştirmek gerekiyor. aşağıda ücretsiz bazı alternatifleri yazmaya çalışıyorum.

- winrar, winzip > 7zip
- microsoft ofis > wps office, open office, libre office
- photoshop > gimp, paint.net
- sony vegas, adobe premiere > openshot (steamden 65 liraya sony vegas aldım)
- fireworks > gravitdesigner
- camtasia > open broadcaster software
- sharex (ekran görüntüsü yakalama, yerli malı arkadaş r10 üyesiydi sanırım)

ayrıca visual studio, sql server gibi yazılımların bazı sürümleri ücretsiz. onları da kullanıyorum.

aklıma gelmeyenler de vardır. sourgeforge.net'te gezinebilirsiniz işe yarar yazılımlar çıkabiliyor.

bağımlılıklar bir süre sonra bıktırıyor. 2 liralık iş yapacak yazılımdan virüs yeyip 5 liralık zarar etmemek lazım.