crazycoder adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Düzeltme: Hocam dikkat çektiğiniz için teşekkür ederim. Ancak namazda 3 kere değil de rükunda üç kere kaşınmak namazı bozar. Bir rükun da kısa bir süredir(Sure okumak, secdede oturmak vs.) Yani insanın kendini kaşıyarak namazı bozması oldukça zordur.

Bir de şunu eklemek istiyorum. Namaz insanın yaratıcısına olan bağlılığı, onun farkında olduğunu ve verdiği güzelliklerden haberdar olduğunun lisanı hal ile göstergesidir. Hep birlikte bunu güzel duygular ile, daha samimi yapmaya davet ediyorum

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 00:51:47 -->-> Daha önceki mesaj 00:48:18 --

Hocam katılıyorum. nemli olan niyettir düşünceniz size göre güzel. Bana göre de güzel. Amma ve lakin ki kimisi de ileri götürerek önemli olan niyet, namaz kılmasak da olur. Kalbimiz temiz vs.

Evet ben de eksik yazmışım. Namaz boyunca değil bir rükunda geçerli bu.

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 00:12:54 -->-> Daha önceki mesaj 00:02:56 --

aliarbak adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Tabi ki herkesin kendi inancı, bu nedenle benim söyleyeceklerim kimse için bir geçerlilik taşımayabilir ancak ben bu tarz "kurallara" pek anlam veremiyorum doğrusu.

Peygamberin bir hadisinde kulun Allaha en yakın olduğu yer secde anıdır sözü Razi tarafından Namaz mümin'in miracıdır şeklinde yorumlanmıştır. Yani bu ifadelerle anlaşıldığı üzere namaz aslında yaratıcı ile kurulan bir iletişim yoludur. İbadette önemli olan samimiyet ve huşu halidir elbette; ancak namaz sırasında kişinin karşına çıkan kaşınma, esneme gibi durumlar üstünde bu kadar durulmasını ve tartışılmasını pek mantıklı bulmuyorum.

3 defa bu eylemleri gerçekleştirme hakkı var. Namaz sırasında bir yeri kaşınan insan eğer kaşıma eylemini gerçekleştirince dikkati dağılacak, huşu'dan uzaklaşacaksa; aynı şekilde kaşımadığı durumda da kaşınan bölgenin rahatsızlığı onun dikkatinin dağılmasına sebebiyet verecek, hatta belki bu sebeple namaz kılma eylemini daha hızlı gerçekleştirmesine sebep olacak, böylece samimiyetten tamamen uzaklaşacak.

Cemaat içinde başkasının dikkatini dağıtması sebebiyle bu tarz eylemlerden kaçınmak gerekse de bireysel ibadet esnasında bunların bu kadar kafaya takılması, "kesin kural" olarak görülmesi yarardan çok zarara sebebiyet veriyor bana sorarsanız.

Sonuçta, İslam felsefesi gereğince, senin niyetini bilen de, o kaşınma ya da esneme halini sana veren de Allah değil mi? Ha, elbette mümkün olduğunca düzgün olarak ibadet etmeye gayret gösterirsin ama 3 defa esnedim ya da kaşındım, kendimi tutmalıyım kaşınan yeri kaşımamalıyım yoksa namazım bozulacak en baştan kılacağım diye düşünürken o an yapmakta bulunduğun ibadette sağlamak istediğin konsantrasyondan iyice uzaklaşırsın.
Aslında olay tamamen kaşınmak, esnemek vs. değil. Yani bunlar insanlık halleri. Sonuçta biz istemiyoruz esnemeyi ya da kaşınmayı. Kendiliğinden olan bir şey. Ben bunu örnek verdim.

Mesela secdeden kalkıyoruz. Hoooop adam bir güzel kıyafetini çekiştiriyor toparlıyor. Eller tekrar bağlanıyor devam. Bildiğim kadarıyla bunlar namazı bozan şeyler. Sonuçta bu kurallar konulduysa boşuna konulmadı. Elbette namaza olan samimiyet, niyet önemli ama dikkatli olmakta da fayda var.