böyle ticarete lanet olsun,ama birde şöyle düşünün sizin sattıgınız urunler anladığım kadarıyla bıryerlerden teemın edıp satıyorsunuz,bızım sattıgımız urunler sırf kişiye özel ve sipariş geldikten sonra bızım 1 ürün için 2 saat zamanımızı harcayarak ürettiğimiz ürünlerdi,yani bırınden hazır alıp satmıyorduk ,el emeği alın terımızı dökerek üreterek gönderiyorduk,böyle olunca insanın dahada zoruna gidiyor ve telafiside olmuyor,telafisi olsa bile insanda biraz vicdan olmalı bu insan bu güzelim ürün için uğraşıyor benim için üretiyor bunu nasıl almam diye düşünmeli,herşeyi bir kenara bırakın insan niye s e r e f s i . olurki veya birşey almak için neden dinini kullanır dahamı inandırıcı olmak için?+inandırıcı olsa bile hadi beni kandırdı,hadi kendini kandırdıda Allah ı nasıl kandıracak?
Bunun din ile vs. alakası yok maalesef. Tamamen toplum olarak "sorumluluk bilinci" eksikliğimizden ve kişilik problemli oluşumuzdan kaynaklanıyor. Maalesef bu bilgi ya da eğitim ile çözülebilecek bir sorun değil. Bu forumun genel kitlesine baktığımızda interneti aktif olarak kullanan, sürekli elinin altında kaynak olan hatta internete kaynak üreten kişilerle dolu. Yani bu insanlar toplum geneline kıyasla daha fazla bilgi sahibi kişilerden oluşuyor; ancak Şikayetim Var kategorisine bakıyorsunuz, çok iyi akademik makale yazan bir kişi aldığı işleri yapmıyor, zamanında teslim etmiyor, sallıyor.
Bir birey toplumu etkiler, toplum nasılsa yönetimi de ona göre olur gelişmişlik düzeyi de. Bir bakan görevini yapmaz, neden yapmadınız diye soran olursa "Benden öncekiler x işini bile yapmıyordu, ben bunları yaptım bakın" der. Yani aslında aldığı sorumluluğu mecburiyeti gibi değil de halka yaptığı bir lütufmuş gibi görür

Sonra da siz nankör olursunuz.
İsveç'e bakarsın, insanlarda sorumluluk bilinci yüksektir. Oradaki bir bakan elinin altında olan ödenekten kendisine 800 ayırıp tatil yapar. Bu olay kamuoyu tarafından öğrenildiğinde utancından direk istifa eder. Çünkü halk bunu yadırgar; "Sen nasıl olur da sorumluluğunu kötüye kullanırsın?" der.
Aynı olay bizde olsa, birileri bu kötüye kullanımı eleştirse "Altı üstü 800 amma abarttınız!" diyenler türer

Neden? Çünkü bu insanlarda sorumluluk bilinci denen bir şey söz konusu değildir. Sorumluluğun ne kadar önemli, ne kadar büyük bir yük olduğunu bilmez, bilseler de umursamazlar; çünkü:
kişiliksizdirler.