Tabi ki herkesin kendi inancı, bu nedenle benim söyleyeceklerim kimse için bir geçerlilik taşımayabilir ancak ben bu tarz "kurallara" pek anlam veremiyorum doğrusu.

Peygamberin bir hadisinde kulun Allaha en yakın olduğu yer secde anıdır sözü Razi tarafından Namaz mümin'in miracıdır şeklinde yorumlanmıştır. Yani bu ifadelerle anlaşıldığı üzere namaz aslında yaratıcı ile kurulan bir iletişim yoludur. İbadette önemli olan samimiyet ve huşu halidir elbette; ancak namaz sırasında kişinin karşına çıkan kaşınma, esneme gibi durumlar üstünde bu kadar durulmasını ve tartışılmasını pek mantıklı bulmuyorum.

3 defa bu eylemleri gerçekleştirme hakkı var. Namaz sırasında bir yeri kaşınan insan eğer kaşıma eylemini gerçekleştirince dikkati dağılacak, huşu'dan uzaklaşacaksa; aynı şekilde kaşımadığı durumda da kaşınan bölgenin rahatsızlığı onun dikkatinin dağılmasına sebebiyet verecek, hatta belki bu sebeple namaz kılma eylemini daha hızlı gerçekleştirmesine sebep olacak, böylece samimiyetten tamamen uzaklaşacak.

Cemaat içinde başkasının dikkatini dağıtması sebebiyle bu tarz eylemlerden kaçınmak gerekse de bireysel ibadet esnasında bunların bu kadar kafaya takılması, "kesin kural" olarak görülmesi yarardan çok zarara sebebiyet veriyor bana sorarsanız.

Sonuçta, İslam felsefesi gereğince, senin niyetini bilen de, o kaşınma ya da esneme halini sana veren de Allah değil mi? Ha, elbette mümkün olduğunca düzgün olarak ibadet etmeye gayret gösterirsin ama 3 defa esnedim ya da kaşındım, kendimi tutmalıyım kaşınan yeri kaşımamalıyım yoksa namazım bozulacak en baştan kılacağım diye düşünürken o an yapmakta bulunduğun ibadette sağlamak istediğin konsantrasyondan iyice uzaklaşırsın.