öncelikle yorumunuz için teşekkür ederim hocam. Söylediklerini şuan deneyerek yaşıyorum. Ancak çözüm arıyorum.
Bi üst kategori dediğiniz jenerik site mi? Yoksa alanında genel siteler mi?
Jenerik site derseniz jenerik domain bulmak samanlıkta iğne aramak olduğu için onu yapmak zor.
Alanında genel site (teknoloji ile ilgili genel site yada alanı biraz daraltıp sadece cep telefonları yada pcler ile ilgili site)
Diyelim geneli biraz daha daraltıp cep telefonlarıyla ilgili aranma hacmi olmayan sıradan bir domain satın aldık. Çalışmalara başladık.
Şimdi hangi kelimeleri baz alıcaz yani hangi kelimelerden hit çekmeye çalışıcaz. Cep telefonlarında aranma hacmi olan kelimelerle ilgili özgün makale ve uzun yazdırdık. Ancak bizim konu gibi konu açan yüzlerce rakip site olacak. En önemliside büyük haber siteleri yada eski domainli genel siteler. Bu adamlardan bizim farkımız ne olacak?
Örnek kelime: xx telefon problemleri xx.xxx aranma hacmi var.
Bu kelimeyle ilgili a haber, b haber, c haber, a teknoloji sitesi, b teknoloji sitesi, c teknoloji sitesi vs. vs. aynı kelimeden makale yayınlamış. Bunlar ilk 10 da baba gibi duruyorlar. Makale uzunlukları 500-1000 kelime arası. Yorumlar 5-50 arası, googleden onlara giden hit xxx civarı. vs. vs. tema, tasarım, kodlama, sosyal ağlar olayına girmiyorum bile.
Bu şartlar altında benim bu sitelerden farkım ne olacak. Her açıdan benim site daha ezik kalıyor. Sadece makaleyi daha uzun yazdırabilirim ama onunda çok etkisi kalmıyor. Sonuçta editörler aynı konuyu farklı cümlelerle anlatıyorlar.
Keyword domainde amaç domain isminden dolayı + kazanmaktı. Ancak genel olunca şartlar daha zorlaşıyor. Domainin isminin ne olduğunun önemi kalmıyor. haber siteleri veya diğer teknoloji siteleri mücadele etmek şansa kalıyor.
Google'ın yeni siteleri çıkarmadan önce hesaplamaya süre faktörünü kattığından büyük oranda emin olabiliriz. Algoritmaların sitelere güvenmeleri biraz zaman alıyor. Bu trust dediğimiz faktör için eskiden süre çok kısayken şimdi ayları bulduğunu görüyoruz. (Sitelere sanki cezalılarmış gibi davranıyor) Ama burada Google'ın bir kategorilendirmeye gittiğini anlamak zor değil. Güncel bir kategorideki site ile bir e-ticaret kategorisindeki siteye aynı şekilde davranmadığı çok açık. Bu yüzden süre konusunda genelleme yapmak çok zor. Ya da tüm sektörlerde deneyimimizin olması gerekir.
Keyword veya jenerik domain konusuna gelince bu konuda daha önce de konuştuğumuz gibi en büyük sorun aranma hacminin düşüklüğü. Küçük siteler yeterince authority kazanamıyorlar, bu yüzden de sıralama almakta zorlanıyorlar. Genel olarak baktığımızda keyword domain için olumsuz bir şey söylemek mümkün değil ama hacim önemlidir. Ve emd faktörüne yakalanmamak önemlidir.
Cep telefonu kelimesine gelince artık bu tarz bir kelime hedeflememeliyiz. Çünkü ticari bir kelimedir ve Google bu tür kelimelerde e-ticaret sitesi görmek istiyor. xx telefon sorunları tarz konularda evet içerik siteleri çıkabilir. Ancak bu kelimeyi arayanın büyük ihtimalle telefonu var. Adsense veya benzeri bir reklam kullanacağımızı varsayalım. Bu kişiye artık telefon satılmaz. Belki aksesuar falan satabiliriz. xx telefon yorumları ya da kullananlar olsaydı durum değişebilirdi. Her iki durumda da rekabeti ve reklamverenleri araştırıp buna değip değmeyeceğini iyi düşünmek gerekir.
Hedef kitleyi düşünerek bir alan seçilebilir. Hedef kitle deyince burada kadınlar veya erkekler şeklinde düşünülmemelidir. Alanı biraz daha daraltmak ancak 5-10 k gibi çok da küçük hacimli alanlar seçmemek gerekir. Sorun çözücü bir site olmak iyi bir seçim olabilir. Bu durumda hedef kitlemiz bu sorunları olan insanlardan oluşacaktır. Bu insanlara yönelik yeterince reklamveren olduğundan emin olmalıyız. Seçtiğimiz alanın karlılığının yüksek olduğundan emin olmalıyız. Az hitle çok para kazanmanın tek yolu budur. Domain seçimimizde ise kategorimizle ilgili tek bir kelimenin yer alması Google'a bizim hangi kategoride site yaptığımızla ilgili ön bilgiyi verecektir. (bu bir avantajdır. Domainde kelimenin geçmesini kategorilendirmede kullanıyor) Jenerik domain alamıyoruz, tek kelime artı +ek olabilir, bu şekilde site emd filtresine de yakalanmayacaktır. Akıldı kalıcı ve olabildiğince kısa bir domain tercih etmeliyiz. Benim ingilizce aramalarda son aylarda verim aldığım authority niche denemelerim bu şekilde. Türkçe aramalarda da işe yarayacaktır.