Enteresan işler oldu bu hafta öncelikle yaklaşık 4 yıldır yayında olan web sitesini adsense poltika ihlalleri diyerek banladı.

Örnek : pokemongo sitesi yapıp bu site neden pokemongo hakkında haber vermeyip de flash oyun sitesidir diye banladığını düşünüyorum.

Neyse buda bir detaydı başkalarının başına gelebilir diye uyardım sektör oyun ama bu her yerde olabilir diye.

Sonrasında banı yaptıklarımla gidemeyince yönlendirme yapıyorum başka bir siteye yönlenme oluyor, sonrasında google sıralamalarına yeni site geliyor derken çat 1 gün sonra bütün sitelerimin hepsine manuel web spam cezası (yaklaşık 110 site, siteler spam değildir oyun siteleridir düşünülen anlamda insanları kandıracak bir spam yoktur) geliyor.

Hiç sektirmemiş yani banlanan siteler içinde programlama sitesi herşey özgün bize ait, bir adet php script sitesi ki (script yumağı değil tek script kodları da siteye ait), bir adet çiçekçi sitesi de var. Bu detayları vermemde ki sebep gelen ceza mesajı inceleyip bu detaylarını göz önünde bulundurarak ilerlemeye çalışmak.

Neyse gelen ceza şudur ana mesajda;

------------------------------ web sitesinde spam sorunları

Panelden Manuel İşlemlere tıkladığımızda ise görünen mesaj şudur;

Şimdi şöyle biraz açıklama getireyim bu mesajlara bakıldığında sanki içerik diyor önce bir durdum oyun sitelerimin neredeyse hepsi (hoş içinde kendi swf'si olanlarda var ama) swf dosyalarını tek bir sitemden(ana sitem) çekiyor kendilerinde oyun dosyaları yok.

Ama sonra programlama sitelerime anlam veremedim. Onlar tamamen özgün yılların siteleri bu şekilde manuel spama girmeleri imkansız.

Hal böyle olunca aklıma oradaki ince nüans geliyor (köprü sayfalar) muhtemeldir ki bu sitelerin hepsi bir özel ağ deyip ki bütün sitelerin hepsi tek bir google web master tools hesabına bağlı buradan hareketle bütün sitelere aynı mesajı göndermiş.

Şunu da belirteyim evet siteler kendi aralarında linkli ama karmaşık bir yapı var 110 u da 110 ununa link vermiyor bazıları bazıları veriyor bazıları hepsine veriyor yani programla bile bunu çıkaramaz tespit etmeye kalksa.

Zamanında penguen cezasıda yemiştik o zaman hesaptan belli başlı sitelere atmışlardı şimdi bu şekilde hesap içindeki tüm sitelere ban atma işlemi olmamıştı. Sanırım artık bir siteyi tespit ettiklerinde o webmaster tools'da bulunan bütün sitelere ceza atıyorlar?

Bu siteler bu arada birbirine neredeyse 1.5 senedir bağlılar yeni bir link alınma olayı da yok.

Ama gelen ceza da unnatural link cezası da değil. Hoş burada da kafam karışıyor eğer gelen ceza o mesaj içindeki "köprü sayfalar" denen yani sitelerin kendi arasında linkli mevzusu ise neden unnatural link cezası demedi anlamadım hoş belki de o kadar detaya da inmediler.

Sonuca gelelim sonuç son günlerin modern lafı "-60 cezası" tüm kelimelerde ve sonuç tamamen bitiştir.

Burada son zamanlarda epey deniliyordu bütün siteleri tek bir web master tools da tutmayın diye bende yahu yıllardır bir sorun yok neden olsun ki diye düşünürken şimdi böyle oldu.

Şimdi;

Unnatural link demediği için disawow yapmak yerine sadece linkleri kaldırıp değerlendirme isteği yapsak yeterli olur mu hoş buna da 1-2 hafta diyor . En net cevabı alabileceğim olan programlama (nede olsa içerik sağlam) sitem için denedim su anda ama 2 hafta epey bir süre.

Bu sorunla karşılaşanlar da en azından belki cezanın tam olarak ne olduğunu söylemeleri bile oldukça yararlı olacaktır. Benzer sorunla karşılaşılıp çözüm yolları sunabilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.