emeğiniz ve tecrübelerinizi paylaştığınız için teşekkürler ancak ben de bir kısmına katılmıyorum. Öncelikli olarak sitenin sektörü çok önemli. Spam linklerle iş yapan ve hatta oyunu kuralları ile oynadığınızda rekabet etmenizin söz konusu dahi olamayacağı bir takım sektörler var ki zaten çoğu marka değeri oluşturmaktan ziyade burn and churn siteler yaparak para kazanmakta ve iyi de paralar kazanmaktalar. Zaten bu siteler, off page seoları için sadece backlinklere güvenmemekte, farklı manipülasyonlarda da bulunmaktalar.
Tabi ki uzun vadede özellikle de kurumsal siteler için ben de kaçınılması gerektiğini düşünüyorum bu tip pratiklerden ancak bu backlinkler, kaliteli içerikle oluşturulan PBN sitelerinin over all otoritesini de arttırmak için doğru şekilde kullanıldıklarında işe yaramaktalar. Özellikle, ilegal olmakla birlikte hacklinkler, doğru sitelerde ve doğru şekilde yerleştirildiklerinde çok ciddi haksız rekabete yol açmakta zira hacklink display none ile ya da background rengi ile aynı fontta yapılarak değil de, ilgili contextin içerisine yerleştirildiğinde, site sahibi tarafından farkedilip kaldırılsa bile, çok kısa bir süre içinde kaldırılmadığı sürece büyük fayda sağlamaktadır. Ancak emek hırsızlığıdır, yasal değildir. Bu ayrı bir tartışma konusu.
Ayrıca forumlardan alınan alakalı içerik içindeki no follow backlinler de link çeşitliliği yaratır... Do follow ve kaliteli linklerde anchor text olarak çıplak url tercih ederken, no follow linklerde tam keyword anchorlar az sayıda olarak kullanılabilir ve şu an önemi olmayan PR değeri geçirmese de arama motoruna sitenin kelimeyle alaka düzeyi konusunda fikir verir + eğer alakalı içerik sayesinde, bir şekilde referral traffic taşıyorsa bu da SEO açısından son derece değerlidir. Kullanıcı deneyimini arttırır.
Footer ve sidebar linklere gelince de, yine sektörüne bağlı olarak olmak üzere, link çöplüğü olmamış sitelerden doğru oranda ve doğru anchor text ile alındığı zaman fayda sağlamaya devam etmektedir.
Ama her birini sistematik olarak kullanmazsak faydadan çok yarra göreceğimiz kesindir.
Tekrardan emeğinize sağlık