Bulut sistemi farklı dcler değil, çalışan sanal işletim sistemini farklı sunuculara yayarak çalışması demek.
Sizin sanal sunucunun çalıştığı sunucu özel izleme yazılımları ile izlenir. misal dell sunucular var diyelim, ayrı bir kaç sunucu bu sunuculara idrac üzerinden erişir. idrac bir sorun olduğunu belirtir ve o sunucu üstündeki bütün sanal sunucular başka çalışan bir sunucuya aktarılır.
Live migration da denir, high availability de denir. vmware vcenter(esx), microsoft system center(hyper-v, vmware esx) bu işi en iyi yapan yazılımlar ama fiyatları çok yüksek.
Bu işlemlerin sağlıklı olması için bir storage sunucu olmalı ve iscsi, nfs, smb, ceph, glusterfs gibi network tabanlı paylaşım yapılarıyla ana sanallaştırma sunucularına bağlanır.
yani kısacası bir cloud sistem için en az 4 sunucu gerekir;
controller node,
compute node 1, node 2(aynı donanım olması şart),
storage node
sunuculardan biri giderse, controller node bunu algılayıp live migration yapabilmek için ikinci sunucuya taşıması gerekir. bu da fiyatı çok arttırıyor.
openstack, cloudstack, opennebula, proxmox, ovirt gibi sanallaştırma çözümleri ki özellikle openstack paralı olan yazılımlardan bile daha güçlüdür. ama yapılandırması zordur. temeli libvirte bağlıdır bunların.
openstack, cloudstack, opennebula bunlar; vmware esx - vcenter, xen, kvm, lxc gibi sistemleri yönetebilir. bütün network dosya sistemlerine bağlanabilir ve kullanabilir.
Gelelim farklı dc ler arası bağa. öyle sanal makinalar var ki, sanal diskleri terabyteları buluyor. bu sanal makinaları örneği; ms azure west eu datacenterından, west us ye taşımayı düşünün ? (not ekliyeyim, taşımayı başlatabiliyorsunuz ama sunucuyu kapatmanız gerekir.)
Yapamazsınız! koca firmalar buna izin vermiyor. sebebi tamamen boyutlar. ve kötü yanı bir dc de sorun olduğunda o dc deki sunucularda gidebiliyor. en basit örneği 27 şubat amazon amerika dc de oldu. neredeyse bütün siteleri etkiledi.
cloudstack'a destek veren citrix(ki kendisi ücretli cloudstack versiyonları da yayımlıyor) openstack vakfına destek vereceğini açıkladı.
Yatırımı cloudstack değil de, openstack a yapın derim. çünkü arkasındaki güç muazzam.
cloudstack'ı en son 4.5 versiyonuyla test etmiştim. Şuan baya bir yol almış ama bilmiyorum ne zamana kadar devam eder.