Pardon da şaka mı yapıyorsun? Tavsiye vermek bana kalmadıysa adamı savunmak sana mı kaldı?
Bende cevap vermeyecektim ama tutamadım kendimi. Konunun geneline bakarsan ne kadar haklı bir yorum yaptığım ortada. Bu adamın psikolojik sorunları var. Bende doktora görünmesinin faydalı olacağını söyledim. Bu mu terbiyesizlik şimdi?
Samimiydim ya da değildim. Bunu benden başkası bilemez. Ben tüm kalbimle adamın doktora görünmesi gerektiğini söyledim. Tavsiyeyi gözden geçirir geçirmez bu onun bileceği iş. Onun dışında da senin veya başkasının tavsiyem üzerine fikir belirtmesine de gerek yok. İşine bak sen
Hadi kolay gelsin.
Bir kişiyi veya bir argümanı savunmak başka bir şey. Bir kişiyi yazdıklarından ötürü akıl sağlığının sıkıntılı olduğunu iddia edip doktora görünmesini -bana göre iğneleyici bir şekilde tavsiye kisvesi altında- söylemek çok ayrı bir şey.
Ben bu arkadaşı veya başka birini nedensiz savunabilirim.
Ama siz bir doktor edasıyla hiçbir şekilde "git bir doktora görün" diyemezsiniz. Bir de "tim kilbimle idimin diktiri girinmisi giriktigini siylidim" deyip işin içinden polyanna edasıyla gibi sıyrılamazsınız.
Sanki adamın başı ağrıyor da git bi aspirin falan iç diyorsunuz. Çok açık şekilde adamın yazdığı ve söyledikleri uyuşmadığı için ya da konusu çok saçma geldiği için. "Bilader akıl sağlığın yerinde değil git bi doktora görün" söylemini biraz kibarlaştırmışsınız hepsi bu.
Bari bir şey diyorsunuz dediğinizin arkasında durun öyle aman ben adamın iyiliğini istedim de öyle söyledim falan deyip kimseyi inandıramazsınız, en azından beni.