Hocam bu görüşüm tabiki her konuda geçerli değil.
Burada bulunmamızın bu işi yapmamızın amacı para kazanmaktan ibaret sadece. Örnek olarak 5 yıl önce oyun sitelerinden bu günün parası ortalama aylık 2 bin lira gibi kazancım oluyordu. Android telefon ve tabletlerin yaygınlaşması ile birlikte artık çocuklar hep aradığı oyunu google play'de buluyor. Kısacası oyun sitelerinin durumu şu an çok vahim ve her geçen gün kötüye gitmekte. Sadece oyun sektörü için bir örnek, artırılabilir örnekler oldukça fazla zaten. Beni seo'dan soğutan diğer bir mevzu ise google'nin reklam politikası. Her sektöre hakim değilim ama hakim olduğu sektörlerinden biri nakliyat sektörü. Müşteri evini taşımak için Google'ye "Kayseri evden eve nakliyat" kelimesi yazıyor. Zaten karşına 4 adet reklam çıkma. Google haritalardada artık 1 adet reklam verebiliyoruz. Harita ve reklam ile müşterinin karşısına zaten 8 adet seçenecek çıkıyor. ilk 3 siteleri zaten yüksek otorite kazanmış siteler almış durumda örneğin "armut.com" ilk 3 + 4 reklam + 4 harita sonucu toplamda müşterinin önüne 11 adet seçenek sunulmakta. Zaten rakebeti yüksek olan bir kelime için aylarca zaman ve para harcayıp sitenizi 4.cü sıraya getirseniz bile size gelen hit %10 civarında olacak. Bundan 3 yıl öncesine kadar nakliyat sitelerinden abartısız aylık 3 bin lira civarında para kazanıyordum. Adamlar şimdi ilk sayfada bile olmak istemiyor. Haftalık 500 Lira verip reklamda ilk 3 site içinde olmayı tercih ediyor. Benim gibi r10'da bulunan herkesin amacı para kazanmak sonuçta. Bilgiyi bile para kazanma amacı ile öğreniyoruz. Ve benim gördüğüm şey paranın artık Seo'da olmadığı. Önceden firmalar bana sitemi ilk sayfaya getir diye para verirdi şimdi ise Google reklamları danışmanlığı için para veriyorlar. Vallaha hocam belki beni haklı bulursunuz belki haksız. Her sektör için demiyorum bu söylediklerimi ama artık para kazancını ben Seo'da görmüyorum. Benim için şu an en iyi para kazancı google play olarak duruyor. Tabi bu değişken bir durum. Elimde para gücü olsa sağlam ekib kuracak durum olsa seo'dan para kazandıracak siteler açardım. Örneğin nakliyat sektöründe her ilde sıralamada ilk 3 site içine gelebilecek para ve ekibim olsa hiç düşünmeden girerdim. Bir laf var hani "Ayağını yorganına göre uzat" diye. Şimdi bakıyorumda ayağımı Seo'ye uzatsam dışarda kalıyor. Tabi bunlar benim şahsi görüşlerim. Edindiğim tecrübe bu. Belki yanlış belki doğru. Sen farklı bir sektörde Seo'dan memnun olabilirsin ama benim yada bazıları için durum bu şekilde değil. İnsanlar tabiki her zaman Google arama sonuçlarını kullanıcak ama bizim gibilerin para kazanmasını ben artık Seo'da görmüyorum malesef. Bu söylediklerimde dolayıda pek mutlu olduğum söylenemez. Umarım benim dediğim olmaz umarım ben haksız çıkarım. Umarım seo'dan herkes bir ekmek kazanabilir.
Bunlara ben de katılıyorum. Aslında şunu söylesek daha doğru, sektörel anlamda iş yapanlar ya da ticarete yönelik işletmeler için SEO'nun etkisi düşüyor, reklam ağına bağlı duruma geldi veya geliyor. Ancak bilgi içerikli makalelerin yayınlandığı siteleri bunun içinde tutmak hatalıdır kanımca.
Herşey hızlı bir şekilde gelişmekte. Bu gelişime de ayak uydurmak, ayakta durmanın bir yolu. İnternette bir ayrışma noktasındayız E-ticaret, haber vb. sektörler için ayrışma dönemine girmiş gibiyiz. Diğer yönde bulunan bilgi ve makale içerikliler ise aynen yolunda gidiyor ve gidecektir. İleri de yeni gelişmeler de bilgi içerikli siteleri de ayrıştırma noktasına gelebilir. Sonuçta arama motorlarının bunu yapmasının nedeni insanları doğru ve zaman kaybı yaşatmadan aradığı bilgiye ulaştırmak.
Uygulamalar da oyun, haber veya tariflerin ötesine geçemeyecek konumdadır. Genel olarak hemfikiriz.
Gelecekte mobilin bile yerini farklı şeyler alabilir. Bunun en güzel örneklerini Black Mirror dizisinde veriyordu.