Yaklaşık 4 aydır elektronik sigara içiyorum yazılanlara cevap vereyim.
Başlamadan önce 1 ay kadar sürekli araştırma yaptım, madde madde aklıma gelenleri yazayım sormak istediğiniz bir şey olursa siz sonradan sorarsınız.
-Elektronik sigara, normal sigaradan daha zararlı diyenler yalan söylüyorlar çünkü bilim insanları bile elektronik sigara söz konusu olduğunda henüz bilimsel bir sonuç söylenebilecek kadar uzun soluklu bir çalışma olmadığını bu yüzden zararlı ya da zararsız diyemeyeckelerini söylüyolar. Kahvedeki Necmettin dayının "bu çoh zararlıymış yeaaa" demesine bakmayın.
-İngilterede sigaraların üzerinde elektronik sigaraların normal sigaradan en az %95 daha az zararlı olduğunun yazdığına dair fotoğraflar var gözümle görüp elime almadım paketi o yüzden bi şey diyemiyorum.
- Çok düz mantık baktığıunızda sonuc olarak ciğerimize bir şey çekiyoruz ve bunun bir zararı olabilri uzun vadede. ama elektronik sigarayı bağımlılık olarak değil de sigarayı bırakma aracı olarak görmeniz gerekiyor zaten.
- ELEKTRONİK SİGARA PATLAR MI?
Elektronik sigara patlamaz, pil patlar. Elektronik sigaraların içinde 2-3 mah'lık lithium piller var. Çok güçlü piller. Eğer bu pilleri korumasız bir şekilde cebinizde taşırsanız madeni paralara ya da anahtara değen piller ısınıp bi süre sonra patlar. Elektronik sigara alacağınız zaman kalem şeklinde olan mekanik modlardan değil de ısı kontrollü olan modlardan alın.
- Birisi nbase kullanmayın diye bi şey demiş. Bu laf neresinden tutsanız elinizde kalır. nbase dediğiniz şey zaten elektronik sigara kullanmanın en temel olayı. Aromasız esigara içebilirisniz ama nbasesiz esigara içemezsiniz. Peki nBase nedir ? Nikotin bazlı bir karışım. İçinde belli oranlarda nikotin, PG (probilen glikol) ve VG (vegetable yani bitkisel gliserin) var. Bunlara bir de aroma ekleyince oluyor size likit.
- elektronik sigaranın çalışma mantığı çok basit, bir teli bir kaç tur attırıp sarıyorsunuz, içine pamuk koyuyorsunuz, elektronik sigaranın ateşleme tuşuna bastığınızda pil devreyi tamamlıyor ve tel dirençten dolayı ısınıyor. Isınan tel, pamuğun emdiği likiti ısıtıyor ve buharlaşmasını sağlıyor biz de bu buharı ciğerimize çekiyoruz.
-Elektronik sigara yanmalı sigaradan çoooook daha az maliyetli (kişiden kişiye değişir) bir şey. Benim 1 aylık sigara maliyetim yaklaşık 330 TL'yken elektronik sigaraya geçtiğimden beri aylık 50 lira maksimum harcıyorum.
-İnternette sigara ve elektronik sigaranın karşılaştırılmış deneyleri mevcut. Youtubeda bulabilirsiniz. 1 paket sigarayı bir suyla bir de elektronik sigarayla çektilerinde sigaranın suyu kahverengi yaptığı, elektronik sigaranın suyun renginde değişime neden olmadığı gözüküyor.
-İnternette bu işe kafayı çok fena halde takmış Türk ve yabancı binlerce kişi var. Türklerden bazıları sigarayı bıraktığından beri aylık ya da 3 ayda bir solunum testine giriyorlar ve internette sonuçlarını paylaşıyorlar, sonuç: solunumları artık daha sağlıklı ve düzenli.
Burada elektronik sigarayı falan güzellemiyorum kimseye. Sadece sigara illetinden kurtulmak isteyip de kafasında soru işareti olanlara yol göstermeye çalışıyorum.
Diyelim ki aldınız elektronik sigarayı bu sefer de kafanızda yeni sorular olacak. Bunlar için internette forumlar var. Ama asıl olay facebookta dönüyor. Facebook grupları var onlarca. Hepsini takip edebilirsiniz. Elektronik sigarayla ilgili satın almak istediğiniz malzemeleri de yine facebook ya da forumlar üzerinden tedarik edebilirsiniz.
Yeni başlayacak kişilerin aklında e ne alayım, bunlar ne gibi şeyler olacak. Mod, atomizer, rba, rda, rdta, coil, ohm, sub ohm, mtl, ciğer çekimi, sigara içimi, driptip, vapeband, muji pamuk, nbase, vg, pg, likit, aroma, tpa, capella, ıvır zıvır vs... Hepsini boş verin.
Başlangıç için Eleaf istick pico gibi modları alabilirsiniz. Hiçbir şey yapmanıza gerek yok. alıp içine likitinizi döküp içebilirsiniz direk. Ama bi süre sonra size yetmemeye başlayacak. O size yetmemeye başlayana kadar siz elektronik sigara olayını daha iyi öğrenmiş ve ne istediğinize karar vermiş olursunuz.
Not: Pico'ların fiyatı su anda 200-230 lira civarında. Uçuk paralar vermeyin dolandırıcılara.