Konuda herkes yaşadığı yıkımı ya da yükselişi belirtiyor fakat bu yıkımın ya da yükselişin sebeplerini anlayabilmek için en ufak bir bilgi sunmuyor. Hadi yükseliş yaşayanları anlıyorum. Paylaşmak istememeleri doğal fakat yıkım yaşayan arkadaşlar niye siteleriyle ilgili neler yaptıklarını ve bu soruna sebep olabileceğini düşündükleri şeyleri paylaşmıyor? Ben bu güncellemelerden payıma düşenleri ve neler yaptığımı anlatarak başlıyorum.

Öncelikle sitelerimin Mart değil Şubat güncellemelerinden etkilendiğini belirteyim. Sadece 2 sitem etkilendi.

1. site: Türkçe, ağırlıklı ziyaretçisi Türkiye.
2. site: Çoklu dil, ziyaretçilerin ağırlıklı geldiği bir ülke yok. Yani var da bu ağırlık sahip oldukları nüfusla doğru orantılı. Nüfus - gelen ziyaretçi oranlarını hesaplarsak ortalama olarak aynı çıkar.

1. sitem 22k'dan 12k'ya kadar düştü. Tabi bu 1 günde olmadı. 2 hafta boyunca ağır ağır düştü. Ağırlıklı olarak mobil ziyaretçiye sahipti (%75 - %25 gibi bir oran). Webmaster tools'da "Amp" önerisi almıştı fakat çok sallamamıştım. Bu düşüşten sonra Google'a sövmek yerine bu durumu çözmek için neler yapabileceğimi düşündüm. Sonuçta Google hiçbirimizin hasmı ya da hısmı değil. Ziyaretçilere aradığını hızlı ve doğru bir şekilde sunabilmek için sahip olduğu algoritmaya göre sayfa sıralaması yapan bir yapay zekâ. Bu yüzden "Ya hoca bana taktı" tribine girmek anlamsız.

Yaptıklarım:

1. Site:

1- Sitedeki tüm statik dosyaları CDN'e geçirdim ve aktif olarak CDN kullanmaya başladım. Bu durum hem sunucumdaki http isteklerini azalttı ve ziyaretçilere daha hızlı yanıt vermesini sağladı hem de yurtdışındaki sunucumun resimlerinin Türkiye CDN sunucusundan yüklenmesini sağladı. Bu durum statik dosyaların yüklenme süresini bariz bir şekilde düşürdü.
2- Siteyi tamamen https'e geçirdim. Bunu sorunsuz bir şekilde yaptım. Resimler dahil hiçbir sayfayı ya da dosyayı http'de bırakmadım ya da 404 hatası verdirmedim. Hergün Webmaster tools'u takip ettim ki gözümden kaçan birşey varsa hızlıca düzeltebileyim.
3- Siteye amp eklentisi yazdım. Sistemim Wordpress fakat bu hassas değişikliği pek çok şikayet almış ve en son güncellemesini 4 ay önce almış bir eklentiye teslim edemezdim. AMP'yi olabildiğince hatasız hale getirdim ve doğruladım.
4- Mobil'de AMP sayfalarım görünmeye başladı.

Sonuç: Ziyaretçi sayımda bariz bir düzelme var. 12k'dan 17k'ya kadar çıktı 2 hafta içinde. Daha da yükseleceğini düşünüyorum.

2. Site:

1- Site yaklaşık 1 sene önce açıldı ve 8k'ya kadar çıktı. Dilinin İngilizce olduğunu söylemiştim. Şubata kadar hep yükseldi fakat Şubat güncellemesi hitlerini 4800 - 5500 bandına kadar düşürdü. Bu düşüş tek bir ülkeye bağlı değildi. Her ülkeden parça parça düşmüştü.

2- Aralık sonunda sitede bazı değişiklikler yapmıştım. Ziyaretçiyi sitede daha fazla tutmak, daha fazla gezdirmek için. Buna bağlı olarak sayfa görüntüleme sayım %30 civarı yükseldi fakat kullandığım yöntem ziyaretçiye istediğini biraz geç veriyordu. Bunu Türkçe yayın yapan haber sitelerinin bir haberi on parçaya bölerek galeri şeklinde parça parça vermesine benzetebilirsiniz. Herşey güzel görünüyordu fakat ziyaretçi memnun ayrılmıyordu. Buna eminim. Hangimiz bu tarz sitelerden memnun ayrılırız ki?

Düz mantık yürütürsek sayfa görüntüleme sayısı ve sitede durma süresinin artışı siteye olumlu yansımalıydı. Sonuçta sayısal veriler benden yanaydı. Peki ne oldu? Tam tersi oldu. Sıralamalarda düşüşler yaşadım. Evdeki hesap her zaman çarşıya uymuyormuş. Bunu bir kez daha gördüm.

Durumu düzeltmek için eski sistemi geri yükleyebilirdim fakat bu yetmezdi. Daha iyisi olmalıydı ki kaybettiğim itibarı geri kazanabileyim. Bunun için işe ziyaretçi davranışlarını analiz etmekle başladım. Yandex metrica'daki tüm istatistikleri özenle okudum. Misal ABD'den gelen ziyaretçilerin hemen çıkma oranı diğerlerinden daha yüksekti. İngiltere'den gelenler de öyle. Avustralya da aynı şekilde. Fark ettiyseniz hemen çıkma oranı yüksek ülkeler "Native English" olarak tabir edilen anadili İngilizce olan ülkeler. Dil yapıları farklı fakat hepsinin anadili İngilizce. Sitemdeki yazıları yazan arkadaş sonradan öğrenilen İngilizce'ye sahipti. ABD'li bir yazar buldum ve Popüler içerikleri tek tek bu yazara düzenlettim. Aradan 1 hafta geçti, düzenlettiğim yazıların hemen çıkma oranları gözle görülür bir biçimde düşmüştü. Artık tüm yazıları tek tek düzenletiyorum. Yeni yazarım bahsettiğim arkadaş. Bir de işi daha da abartıp Avustralya'ya Avustralya'lı, İngiltere'ye İngiliz bir yazar bulmayı ve ülkeye göre en uygun yazıyı göstermeyi planlıyorum.

3- Yaptığım metrica analizlerinde "Isı haritaları" da garip görünüyordu. Ziyaretçiler ihtiyacı olan içeriğe ulaşamıyordu. Benim farklı sebeplerle eklediğim bağlantılara tıklıyorlar ve aslında gitmek istemedikleri sayfalara gidiyorlardı. Ziyaretçilerin neyi isteyip istemediğini öngörme konusu farklı bir konu. Bu tamamen yayın yaptığım sektörle ilgili. Yani öngördüğüm durumun doğru olduğuna emin olabilirsiniz. Ziyaretçilerin tıklama eğiliminde oldukları bağlantıları, aslında istedikleri bağlantılarla değişitirdim. Bu sayede ziyaretçiler istedikleri sayfaya gideceklerini düşünerek tıkladıkları bağlantılardan gerçekten istedikleri sayfaya ulaşıyorlardı. Bu da memnuniyet oranını artırdı.

4- Resimleri sıkıştırdım. Boyutlarını küçülttüm.

5- İçeriklerdeki gereksiz laf salatalarını kaldırttım.

Sonuç: Hemen çıkma oranı %15-%16'lardan %12 - %13'lere düştü. Son 1 haftadır kaybettiğim ziyaretçileri tek tek geri alıyorum. Sıralamalarım tekrar yükselmeye başladı. Önümüzdeki dönemde bu siteyi de https'e taşımayı ve AMP ile güçlendirmeyi planlıyorum. Cdn zaten var.

Not: Mesajımı tekrar okuyacak vaktim yok şu an. Devrik cümleler, anlam bozuklukları varsa kusura bakmayın. Akşama okuyup gerekli düzenlemeleri yaparım.