Arkadaşlar Titan saadet zinciri hesabı kısa yoldan köşeyi görmeden dönmeye çalışan bir grup oluşturmaya çalışıyorlar sanırım bence böyle bir şeye alet olmayın
Sevgili Dostum;
Profilde yazan yaşınızı doğru varsayarak bir akranınız olarak belirtmek isterim ki "siz çok yanlış anlamışsınız konuyu" Bu bir network marketing yada multilevel marketing satış firması değil. Ha keşke öyle bir seçenekleri de olsaydı

Benim işime gelirdi o ayrı bir konu. Zira dünyanın en büyük ve tanınmış kozmetik şirketleri var Network Marketing sistemi ile çalışan. Örneğin avon, örneğin oriflame. Firma sadece bayilerine liste fiyatları üzerinden %50 iskonto yapıyor. Yani bilinen en eski bayi kanalı ticaret sistemi
Ben bu firmanın birkaç gün önce müşterisi oldum. Elimdeki bine yakın müşteriye (hepsi e-ticaret müşterisi değildir bunu belirteyim) bugüne kadar yirmiden fazla script denemişimdir. Opencart ile editlenmiş onlarca sistemden woocommerce'e, ideasoft'tan forumlarda hakkında süslü cümleler kullanılan x scriptine kadar... Bu arkadaşların scriptlerini şuan deniyorum. Benim için bir e-ticaret scriptinde 3 ana kriter vardır Bunlar sırasıyla:
1) Son kullanıcı tarafından rahat kullanılan bir tema
2) Sade görünümlü ama çok kullanışlı bir admin arayüzü.
3) Seo çalışmalarını boşa çıkarmayacak bir script.
Yukarıdaki 3 madde için şuan müspet yada menfi konuşamam. Dedim ya daha yeni başladık çalışmaya. Lakin bu firmanın hali hazırda bir müşterisi olarak firma kültürü hakkında birkaç naçizane görüşümü konu sahibi arkadaşımın affına sığınarak yazıya dökmeye çalışayım.
Öncelikle "firma kültürü" dediğimiz şey çok önemlidir. 37 yaşına geldim ve sanırım 12 yaşından beri ticaret yapanların yanında ve ticaretin içindeyim. eğitim hayatım boyunca dahi ticaretten bir an olsa kopmayanlardanım. Zira anadan babadan birşey kalmayınca insanoğlu kendi ayakları üzerinde durmaya çalışıyor. Hayat işte...
Tüm bunları neden anlattım? (Tevazu gösteremeyeceğim için şimdiden özür dilerim) Bir firmanın ticaret kültürünü analiz etme konusunda bilirkişilerin bilirkişisi olduğumu anlatmak için. Dile kolay 7 yaşından beri çalışıyorum [evet ayakkabı boyadığım yılları da dahil ettim

] 30 yıllık iş tecrübesi eder, 12 yaşından beri aktif ticaretin içindeyim ki çocukluğum Tahtakale ve ve Sirkeci'de geçti 25 yıllık ticari tecrübe eder, yüksek lisans yıllarından beri büyük bütçeli ticaretler ve büyük satış ekipleri yönetiyorum ki nereden baksanız 15 yıllık yüksek hacimli ticaret tecrübesi eder... Bu sürede sürekli gelişim, sürekli yurtdışı seyahatleri derken ufkumuzu genişletmeye çalıştık Tanrı'nın izni ile...
Buraya kadar okuyan arkadaşlara teşekkür ederim, umarım sıkmamışımdır. Evet bukadar kişisel reklam yaptıktan sonra gelelim arkadaşların firma kültürüne
Bu firma anladığım kadarı ile yeni kurulmuş maksimum 1-2 sene önce. Belkide 1-2 senedir fikir aşamasında imiş ve yeni hayata geçmiş yada uzun bir freelance ticari geçmişini yeni firma haline getirmişler. Zira müşteri ile konuşma tarzlarından belli. Ha "konuşma tarzı" derken kimse yanlış anlamasın. Telefonda konuştuğum arkadaştan tutun destek talebimi yanıtlayan arkadaşlara kadar herkes "İstanbul Beyfendisi" Ofsayt bir durum yok yani

Sadece analiz paylaşıyoruz burada büyütmeyin
Yeni bir firma olmaları demek hem avantaj hem dezavantaj. Yeni firma demek oturmamış bir firma kültürü demek. Bakın yanlış anlaşılmasın kişilerden bahsetmiyorum burada firmadan bahsediyorum. Bu bir dezavantaj. Zira standartları daha oturmamış olur bu tarz firmaların. Alacağınız hizmetin kalitesi zaman zaman değişiklik gösterebilir. Bazen bir elemanın işten çıkması firmadaki hizmetleri bir iki gün aksatabilir. Lakin "yeni kurulan firmalarla çalışmanın avantajlarını yaşamanın tadına doyulmaz zevkleri" okadar fazladır ki dezavantajları deryada zerre miktar damla gibidir.
Yeni kurulan firma herşeyden evvel müşteriyi memnun etme odaklı çalışır. Kurumsallaşma aşamasını tamamlamış firmalarda önemli olmayan istekleriniz bu firmalarda mümkün olan en kısa zamanda yerine getirilir. Zira piyasada tutunmaya mecburlar. Çünkü kurumsal firma olmak demek her müşteriyi memnun etmek değildir. Migros'ta paketli bir ürün satın alırken tüm paketi satın almak zorundasınız ama mahalle bakkalı paketi açılınca bozulmayacak bir ürün için size ihtiyacınız kadarını satabilir. Umarım bu örnekte ne demek istediğim iyi anlaşılmıştır. Kısacası yeni kurulan firma, oturmuş firmaya göre daha tavizkardır. Lakin bu tavizkar durumu da kullanıp firmaya zarar vermemek gerekir.
Örneğin ben bu arkadaşlardan 2 adet en küçük paketten satınaldım ve bu paket benim istediğim bir özelliği desteklemiyormuş. Bunu bugün telefon konuşmamızda öğrendim. Emin olun telefonda biraz zorlasaydım bu arkadaşlar bana o özelliği aktif ederlerdi. Ha tabi bu ticari ahlaka ASLA sığmaz. Adamlar üç kuruşa script satıyor 3 tanede paket koymuş, işine yarayanı satınal yada versiyon yükselt. 3 kuruş için adamların iyi niyetini suistimal etmek ne bana yakışır ne başka insanoğluna.
Bunun dışında ikinci el ve sıfır ana kategorileri olan bir site kurdum bu scripte. Sıfır kategorisine 360 tane kategori ekledim [bencede oha yani

] ve bu kategorilerin tamamının ikinci el kategorisine de eklenmesi lazım. Üstelik tüm alanları ile. Arkadaşlardan rica ettim "lütfen bu alt kategorileri diğer ana kategoriye de kopyalayın" diye. Bana ikinci cümleyi söyletmediler sağolsunlar. Yarın bu işi gerçekleştirecekler. İdeasoft ile çalışanınız var mı bilmem ki ben televizyon reklam satış ekibi yönetirken bu arkadaşları ilk canlı yayına çıkartan adamım. Tabi ki parası ile iş yaptım adamlara bana iyilik yapmak zorunda değiller ama bu son isteğimi eğer ideasoft'tun bir scripti için istese idim ya bir miktar ödeme yapmak zorunda kalırdım yada sıraya girip yazılımcının işinin bitmesini hatrı sayılır bir süre beklemek zorunda... Bu arada burayı bir ideasoft mensubu okursa kızmasın zira bunlar orijinal müşteri yorumlarıdır. Yoksa seviyoruz ideasoft'u
Neyse firmayı analize devam edelim. Bu arkadaşlar anladığım kadarı ile müşteriyi etkileyici bir ofis kurmuşlar. Bunu nereden anladın sorusuna hemen cevap vereyim. 4 telefon konuşmamızın ikisinde ofise davet ettiler. Bana sorarsanız özellikle webmaster'lara hizmet veren firmaların ofis maliyetleri için yaptığı harcamalar gereksiz. Zira biz webmasterlar günde onlarca alışverişimizi sesini bile duymadığımız adamlardan online olarak yapıyoruz. Kimsenin ofisine gidecek vaktimiz yok. Birinin ofisine gidecek kadar vakit bulursam ya o vakti müşteri ziyaretinde kullanırım yada Fenerbahçe maçına denk getiririm

Biraz bizim jenerasyonun alışveriş alışkanlıklarından kaynaklansa gerek benim için ilgili firmanın sabit bir telefonu olması ve bu telefonun cevaplanması yeterli.
Müşteriyi etkileyici ofis diyorduk... Bir insan ofisine yatırım yapıyorsa işini önemsiyor demektir. Severim işini önemseyen adamları
Gelelim diğer bir avantaja. Yeni kurulan bir firma özellikle bayi kanalı satış yöntemini kullanıyor ise son kullanıcının yani (bayisinin müşterisinin) isteklerini önemser. Çok kurumsal bir script satış firmasında x müşteriniz için y modülünü 5 brim fiyata kodlatıyorsanız yeni kurulan firmalarda modülün sektörün genel ihtiyacı olma ve zaman alma durumuna göre ya hiç para harcamazsınız yada 1/5 birim ücret ödersiniz. Üstelik test aşamasından sonraki editlemeler daha kısa sürede gerçekleşir. Tabi burada önemli olan iyi niyet. Zira bir coderın 5 gün harcayıp kodlayacağı modülü "abi sen bunu şimdilik onda bir fiyatına yap, ben bundan ayda 5 tane satarım" vaadi ile günü kurtarmak için kodlatırsanız ve o modülden ayda 1 tane bile satılmazsa hem emeği boşa çıkarırsınız, hem bu adamların hayalleri ile oynarsınız hem de mevcut modülünüz geliştirilmez, teknolojisi eskir ve sattığınız o bir müşteri ile de papaz olursunuz.
Son tahlilde kelamlarım odur ki; olabildiğince tarafsız oldum anlatırken. Umarım kırmadım ve dökmedim kimseyi. Derdim objektif olmaktı. Derdim herzaman üzüm yemek. Bağcı ile arkadaş olurum ancak. Ayrıca bağcıya el kaldıran taş olur : Demedi demeyin
Umarım bu firma uzun ömürlü olur ve daha buralara nice güzel teşekkür yazıları yazarız. Lakin unutmayın ki siz,ben,o alışveriş yaptıkça bu firmalar ayakta kalır. Kar eden bir işletmeyi kapatmak hiç akıl karı değil zira

Bu arkadaşlar düzgün arkadaşlara benzemekteler ve emin olun öyleler. Alışveriş edin ki büyüsünler. Büyüsünler ki ilerde diyebilelim "artistlik yapmayın len, bu iş bugün bitecek dediysek bitecek, kimse yokken biz vardık"
Şaka bir tarafa herkese hayırlı müşteriler. Haddinizi de biliniz efendim hakkınızı da... Hakk'a emanet.