Daha önceleri CCK denilen kendinize özel veritabanı alanları, şablonlar, arama/filtreleme alanları vs.vs.vs yapan ücretsiz eklentiler vardı. Bununla ihtiyacınız olan film, kitap, sosyal ağ, emlak vb. türde siteleri kendiniz oluşturabiliyordunuz.
Şimdi özel alanlar yani veritabanında istediğiniz alanları oluşturma özelliği ve bunlarda arama yapabilme özelliği Joomla'ya standart özellik olarak geliyor.
Bu haber güzel olmuş tebrik ederim joomla ekibini. Joomla 1.5 ve 2.5 zamanlarında phoca gallery diye bir eklenti dışında(ücretsiz olan versiyonu- ki onda bile kendi backlink i vardı mecburen yayınladığımız). Bunun dışındaki eklentilerde maalesef pek kullanışlı değildi. İmzamdaki site wordpress ve bu sitede de mesela galeri oluşturmak istediğimde çok sıkıntı yaşıyorum. İstediğim formatta bir galeriyi ücretsiz yapamıyorum. Ama drupal de bu olay hiç sıkıntı olmuyor. Dilediğin formatta resim galerisini ücretsiz olarak listeletebilirsin ve istersen sayfa sayfa oluşturabilirsin. Wordpress te bu olay yok maalesef.
Bir lego ya benzetebiliriz Drupal i, bir eklentiye istediğin modülü ekleyebilirsin, birleştirebilirsin. Tamamına yakını ücretsiz.
Joomla'ya esneklik gelmişse bile bu mantıkta gelmemiştir diye düşünüyorum. Doğru mudur?