12-13 Sene önceki yönetim ne güzelmiş bak baya akıllılarmış

Ben şimdikinden bahsettim.
1-) Gelen öğrencilerin hepsi afganistan,suriye ve terörün olduğu orta doğu ülkeleridir.
2-)Bu öğrenciler zor bir sınavdan geçmemektedir. Şahet geçselerdi %100 ingilizce olarak anlatılan matematik ve fiziği hepsi 0-5 arasında puan alarak kalmazlardı ve ne yazıkki hepsi 2-3 sene sonra üniversiteyi bitiremeyeceğini düşünerek bırakmaktadırlar.
Ek olarak bahsettiğin üniversite odtüdür sanırım. Dünyada ilk 500 de olan bir üniversitenin çapulcu ve salak adamları almayacağını bildiğini umuyorum.Sonuçta üniversiteler kendi içinde özerktir. Odtüye yabancı statüsüyle gelenlerin çoğuda avrupadan gelir. Odtü ,boğaziçi , itü,Hacettepe bunları ayrı tut.
3-) Ben hala gasp edildiğini düşünüyorum.
4-) 1 Sene ingilizce hazırlık okudum. Yanımda afgan inşaat mühendisi çocuk vardı. 1 sene boyunca yanımda oturdu. 6 ayda bir 300-500 tl arası bir para veriyorlar. + Olarak söylediği "bize çok basit bir sınav yapıyorlar ben istesem tıpa bile giderdim fakat bitiremeyeceğimi düşündüğüm ve ilgimi çekmediği için inşaat mühendisliği yazdım " dedi
5-) Kyk yurdunda kalıyorum. Yabancı öğrencilerinde çoğu burda ikamet ediyor. Çalışma iznine sahip olduklarını söylediler.
6-) Yazımı okuduysan ben kimsenin mezun olur olmaz 5-6 milyar maaşla işe başlayacağını idda etmedim.
Bence sen 12-13 sene öncesini bırak şimdiki zamana odaklan.
Umarım bunlarda aydınlatıcı olmuştur !
Bu 12 sene once bahsi gecen durum en az 2012 ye kadar gecerliydi. Cunku o zaman onun bir tanidigi da Turkiyeye okumaya gelmisti (Yani multeci krizi baslangicinda).
Dedigim gibi, butun yabanci ogrencileri ayni kefeye koymayin diye tavsiye ediyorum.
Cunku bazilari gercekten en az Turk sinavi kadar zor bir sinavdan gecmektedirler.
3. Nokta icin ise birsey diyemeyecegim. O sizin onyarginiz. Turkiye ne kadar kontejan aliyorsa o kadar da kontejan vermektedir. Yani kimsenin hakki gasp oldugu yok.
Afganlara, Suriyelilere ozel basit bir sinav olsa bile aldiklari kontejan belli. Yani o basit sinavdan herkes full cekse bile, bolume girecek kisi sayisi belli.
Kontejan olayi ise sadece ODTU Hacettepe falan ilan icin degil, Butun universiteler icin gecerlidir.
Ortadogu ogrencilerin Turk akraba topluluklari adi altinda basbakanliktan direkt burs da aliyorlar, yanilmiyorsam aylik 500-600, 3-4 ayda bir degil
Calisma izni ise yalan soyluyorlardir veya sadece suriyelilere ozgudur cunku avrupadan veya balkanlardan gelen yabanci ogrencilere hala calisma izni verilmiyor.