Plesk bedava mı sanıyorsunuz? VPS lisansı Cpanel'den daha ucuz ama dedicated server lisansı Cpanel'den daha pahalı.
Cpanel Plesk'ten iyidir deseniz kendi fikrinizdir olabilir denilebilir belki ama kıyaslanamaycak kadar kötü demek kesinlikle gerçek dışı.
Plesk'in Cpanel'e karşı üstün olduğu bir çok konu var. Lütfen araştırın. En basitinden Cpanel sadece Linux'un 3 adet dağıtımında çalışırken, Plesk Linux'un 6-7 farklı dağıtımında çalıştığı gibi bir de üzerine Windows'te çalışıyor
Ben Plesk Cpanel'den daha iyi demiyorum ama üstün olduğu bir çok yönü var. Cpanel'de Plesk'e göre üstün değil. İkisininde güçlü yanları zayıf yanları var. Bunları göz önüne alarak hangisinin size en uygun olduğuna karar vermeniz gerek. Lütfen güncel karşılaştırma yazılarını okuyun. Malesef Türkçe olarak yeterli kalitede güncel karşılaştırma yazısı yok.
Ayrıca Plesk Cpanel'e göre daha az kaynak tüketiyor. Yani konuyu açan arkadaşın yavaşlık sorununa çare Cpanel'e geçmek değil sistem kaynaklarını yükseltmek olacaktır. 1GB RAM günümüz yazılımları ve web panel yazılımı olan bir server için çok çok az.
Teknik bilgim çok yok ama evet kıyaslanamayacak kadar kötüdür. En azından benim kullanım amacım açısından bu şekilde. Örneğin basit bir web sitesi kurmak isteyen ve bu işlere yeni başlayan biri açısından kullanım, yedekleme vs. açısından çok daha kolay ve açık. Sizin bahsettiğiniz konular için kullanacak kişilere zaten plesk olsun cpanel olsun, directadmin olsun çok fark etmez diye düşünüyorum. Hangisi işini görürse onu kullanır.