emerald adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kelimelerin yerinde kullanılması gerektiğini savunurum elimden geldiğince uygulamaya çalışırım. Buna rağmen hatalı kullandığım çok olur.

Bayan ile kadın kelimelerinin kullanımında asıl sorun şu. Bu aslında çok büyük bir problem değil ancak problemmiş gibi yansıtılması rahatsızlık verici. Aynı şekilde "de" kullanma konusunda da hakaretvari, ukala tavırlar ile davrananlar var ki ilk mesajlarda yine o arkadaşlardan birisini görebilirsiniz.

Bir dilbilgisi polisi gibi davranarak insanları rencide etmek mi acaba doğru olan? Bilgilendirme yapmak çok daha doğru olmaz mı? Bir cümle yazdığımda ya da konuşurken birisinin gelip "de ayrı yazılır" demesi ne kadar rahatsız edici. Aynı üslup ile davransak toplumda katliam çıkacağına emin olabilirsiniz.

Kadın yerine Bayan kullanımının asıl anlamlarını söyleyip nerede ne şekilde kullanılacağı yazılmış olsa hem eğitici olur hem farkındalık sağlanılır. "Cinsiyetçi" olduğu için böyle kullanıldı denildiğinde inanın insanlar ne dediğinizi dahi anlamayabilir.

Gelelim asıl söylemek istediğime. "Rahatsızlığım kirli zihinlere, rahatsızlığım kadınları ötekileştirenlere. Hepimiz bir kadının eseriyiz lütfen bunu unutmayın."

Kirli zihinler?
Kadını ötekileştirmek?
Kadının eseriyiz?

Kişi kendi düşüncelerini başkasının düşündüğünü zannedermiş. İnsanların sadece "bayan" kelimesi kullanmasının alışkanlık, bilmemek, okumamak vb. bir sürü sebebini gözardı edip "kirli zihin" ile kolaycılığa kaçılıp "suçlanması" en hafif tabiri ile yanlış.

Sadece kadın ötekileştirilmiyor. Sadece Türkiye'de ötekileştirilmiyor. Bu tüm dünyada olan, çok sayıda unsura karşı yapılan bir yanlış. Eğer sadece "bayan" diyerek ötekileştiriliyorsa çok iyimsersiniz.

Erkek yok mu? Sadece kadın mı var? Burada erkekleri ötekileştirmediniz mi? Bir tarafa diğerinden fazla değer atfettiğiniz bir durum baştan yola yanlış girdiğinizi, doğru hedefe varamayacağınıza bazen delil olabilir.

Nihai olarak evet bayan denilmemeli kadın denilmeli katılıyorum sadece farklı noktalardan bakarak yorumladım.
Kusura bakmayın yazdıklarınızı gördüm ancak ayak üstü bir şeyler yazmak istemediğimden uygun vaktim olmasını bekledim.

Öncelikle düşüncelerinizi bu kadar güzel ifade ettiğiniz ve tartışmanın kavga etmek demek olmadığını gösterdiğiniz için teşekkür ederim.

Yazdıklarımdan rahatsızlık duyduğunuz kısımları anlıyorum ve sanırım tam ifade etmediğim için yanlış anlaşılmış. "Bayan" kelimesini zamanın da ben de kullanıyordum, kullanırken herhangi bir kötü niyet barındırıyor muydum? Tabi ki hayır. Bir çok insanda olduğu gibi çevreden, aileden öğrendiğim bir şey. "Kirli zihin" olarak nitelendirdiklerim elbette "bayan" kelimesini kullananlar değil. Kirli zihinden kastım "kadın" denildiğinde, "kadın" denilen kişi hakkında bekaretten tutun türlü türlü düşünce geçirenler. Eğer ilk yazdığımda sadece "bayan" kelimesini kullanıldığı için "kirli zihin" tabirimi üstüne alınanlar varsa onlardan özür diliyorum.

Diğer yazdığınız bir konuda da, kadınlar elbette sadece "bayan" diyerek ötekileştirilmiyor. Ben sadece bir kısmından bahsetmek istedim. Tarzımı hoş bulmayabilirsiniz, gayet normal. Dolup taşarak yazdığım bir şey, sitem.
emerald adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Kadın yerine Bayan kullanımının asıl anlamlarını söyleyip nerede ne şekilde kullanılacağı yazılmış olsa hem eğitici olur hem farkındalık sağlanılır.
Burada yazdığınıza da hak veriyorum. Zamanım daha bol olduğunda konuya bunu da eklemeyi düşünüyorum.

Teşekkürler