Sadece hosting firmaları değil artık normal firmalar da ürünlerini dolarla satmaya başlıyor. Daha öncesinde TL olarak aldığım bir takım elektrik/elektronik malzemeleri artık dolar üzerinden alıyorum. Bundan sonra da artarak gideceğinden emin olabilirsiniz. Bunun sebebi de çok açık.
Firma malzemeyi 10 dolara alır. Üzerine 2 dolar kar ekler ve Türk Lirasına çevirerek satışını yapar. Bu durumda örnek veriyorum. Malzemenin geldiği gün dolar 3,5 TL'dir. Yani 42 TL satış fiyatı belirler ve bu ürünü satmaya başlar. Aradan 1 ay geçtiğinde dolar 3,7 olur. Bu firma tekrar aynı malzemeyi almak istediğinde 35 TL'ye aldığı ürünü 37 TL'ye almış olur (10$ x 3,7). Bir ürüne her ay yada 2 ayda bir zam yapamayacağına göre kârından zarar etmiş olur. İlk alışında 7 lira kar ederken 2. alışında 5 lira kar eder.
Şimdi size böyle hesaplayınca bunun için mi yani diyebilirsiniz. Fakat ortada dönen paralar 500.000 dolar yada 1.000.000 dolar gibi paralar olunca iş çok ciddi bir hal alıyor.
Örneğe devam ediyim. Benim malzeme aldığım bir toptancı 6-8 ay önce bir malzeme getirdi ve 130 liradan bana satışını yaptı 15 gün öncesine kadar. 15 gün önce yeni ürünleri geldi ve yeni ürünlerin geliş fiyatı bana 15 gün öncesinde sattığı fiyattan daha yüksek çıktı.
O yüzden bu zamanda bir firma malzemeyi yada hizmeti $ üzerinden alıyor ise satışı da $ üzerinden yapmak zorunda. Aksi halde batar. Ben canlı canlı şahit oluyorum buna. Çinden her ürün getirişinde ortalama 10 milyon liralık ürün getiren adam $ kuru sebebiyle batmak üzere. Sebebi ise aldığı malzemeleri $ türünden açık hesap ile alıp müşteriye TL cinsinden satması. Adam malzemeyi alırken 3 ay sonra yada 6 ay sonra ödemeli olarak almış. Malzemeyi aldığı gibi üzerine ufak bir miktar kar koyarak kendi alt bayilerine satış yapmış. Aradan 6 ay geçmiş ödeme vadesi gelmiş. 3.3 $ kurundan yaptığı borçlanma 3.60 üzerinden hesaplanıyor. Yani adam üzerine kar ekleyerek sattığı malzemeden zarar ediyor ve malzemeyi aldığı firmaya ürünü sattığı fiyattan daha fazlasını ödüyor.
Biraz uzun oldu ama şunu da eklemeden geçemeyeceğim. Dolar'ın düşmesi yada yükselmesi Türk firmalarının $ ile iş yapmasıyla çok da alakalı değil. İnsanlar yastık altındaki 300-500 dolarını bozdurarak kurun düşürüleceği yalanına inandırıldı. $ karşısında mücadele öyle firmaların Türk Lirası ile satış yapmasıyla falan olmaz.