Merhaba r10 ailesi,

Son zamanlarda bir çok yerde karşıma çıkan ve ciddi anlamda beni rahatsız eden bir durumu burada anlatmak istedim. Elbette yazacaklarımdan hoşlanmayanlar, kabul etmeyenler olacaktır. Saygı çerçevesinde konuya cevap yazarsanız tartışabiliriz.

Günlük hayatımda, internette ve forumumuzda sıklıkla "bayan" kelimesinin yazıldığını, söylendiğini görür ve duyar oldum. Hatta internette "Erkek veya Bayan Garson Aranıyor" gibi ilanlar gördüm, görüyorum. Etrafınıza dikkatlice bakarsanız bunun gibi bir sürü örnek görmek kaçınılmaz. İşin kötüsü de ben erkek olarak kelimeyi kullanmaktan itina ile kaçınırken kadınların bir çoğu "bayan" kelimesini sıklıkla kullanıyorlar.

Neden "Kadın" Demiyoruz?

Çünkü toplumumuzdaki bazı insanların "kadın" kelimesine yüklediği anlamlar çok farklı. "Kadın" demenin kaba olduğunu, hatta hakaret olarak algılanabileceğini ve kadınlara kadın dendiğinde bunun ayıplanacağını düşünüyoruz. Yani kirli zihinlere "kadın" farklı çağrışımlar yaratıyor. Oysa ki "bayan" kelimesinden rahatsızlık duyan insanların çok daha fazla olduğunu sizlere rahatlıkla söyleyebilirim.

"Bayan" Neden Rahatsızlık Yaratıyor?

Çünkü bu kelime cinsiyeti ortadan kaldıran bir kelimedir. Ve sadece hitap şeklidir. Ki hitaplarda bile "hanımefendi" gibi daha hoş kelimelerin kullanılması gerektiğini düşünüyorum.

Erkeklere erkek denen her durumda kadına da kadın denilir, denilmesi gerekmektedir. Örnek olarak "erkekler tuvaleti" ve "bayanlar tuvaleti" diye bir şey yoktur. "erkek yazar" varsa "bayan yazar" değil "kadın yazar" vardır.

Bazılarıyla bu tartışmaya girdiğimde, "O zaman 'kadın bakar mısınız?' mı diyelim?" gibi saçma sorular soruluyor. Hayır, biraz önce de söyledim bayan hitap kelimesidir. Ancak yolda bir erkeğe "Bayım bakar mısınız?" demediğimize göre, kadınlara da "Hanımefendi bakar mısınız?" demek daha uygundur.

Şunu da söylemekte yarar görüyorum, "kadın" demek bir çoğunun zihninde yarattığı, saçma sapan şeylere bağladığı anlamlar demek değildir. Reşit olmuş her dişi "kadın"dır. Reşit olmayanlarına da "kız" denir. Erkeklerde de aynı durum söz konusudur ve reşit olmayan erkeklere "oğlan" denir (Hoş artık "oğlan" kelimesi de kirli zihinlere bulaştı ama neyse).

Evet bir erkek olarak "bayan" kelimesinden rahatsız oluyorum. Bu feministliğimden, yumuşaklığımdan vb. sebeplerden kaynaklanmıyor. Rahatsızlığım kirli zihinlere, rahatsızlığım kadınları ötekileştirenlere. Hepimiz bir kadının eseriyiz lütfen bunu unutmayın.

Artık "kadın" demekten utanmamanız dileklerimle. Varsa konuşmak, tartışmak isteyenler konuya yazsınlar, konuşalım ve tartışalım.