Merhaba arkadaşlar, yeni bir yıl kapıda. Ne kadar takvimsel bir olay olsa da
insana motivasyonel olarak değişiklikler yapma konusunda ilham veriyor.
Örneğin spor salonlarında ocak ve şubat ayında ekstrem bir üye artışı
yaşanır, ne kadar çoğu marta çıkamasa da yılbaşı genelde bir şeylere
başlamak için seçilen bir zaman.

Konumuza gelecek olursak yıllardır kullandığım ve desteklediğim
wordpress bazen gerçekten kabak tadı verebiliyor. Küçük sitelerde
neredeyse bir kedi yavrusu, bir pikaçu olan kadim içerik yönetim
sistemi, işler biraz dallanıp budaklanınca kontrolden çıkıp; işlemci, ram,
disk vb. gibi bileşenlerin anasını ağlatabiliyor. Yine bir çok sitede doğru
optimizasyonla yükü kaldırması, küçük bir sorgu canavarı olduğu
gerçeğini değiştirmiyor.

Eklenti ve tema desteği bir nebze yeterli olan açık kaynak bir içerik
yönetim sistemi tavsiyeniz var mı? Halihazırda mevcut bir sitem şununla
çok da iyi işliyor diyebileceğiniz bir alternatif. Özellikle, python, php, ruby
ve nodejs üzerinde çalışan ve memnunum dediğiniz bir alternatif?

Bu konudaki değerli görüşleriniz ışığında hem yeni bir projeyi üstünde
gerçekeştirmek hem de yeni bir cms hakkında deneyim kazanmak
için bir seçim yapacağım. O yüzden cahile anlatır gibi anlatmanızda
ve deneyimlerinize değinmenizde fayda var. Yeni yılda mutlu olmanız dileğiyle.

01-01-2017 Deneme joomla -- Yeni bir cms nasıl keşfedilir: kurcalayarak

Bugün sabah kendime geldiğim andan itibaren haberlerden dolayı üzgündüm fakat işlerimi üzüldüğüm için sallamak yerine Allaha sığınıp doğru bildiğim işi en iyi şekilde yapmak için bilgisayarımı aldım. Uzun araştırmalar sonucu olmasa da bakınarak ve çeşitli yöntemlerle kalbim drupal dese de joomla kurmaya karar verdim. Ubuntu 16.04 üzerine php7, php-fpm, nginx ve mysq kurup en üstüne de son sürüm joomlayı koyarak bir güzel cila attım. Ayrıca bir de ssl sertifikamız olsun diye lets enkiript midir nedir, onu kurdum, bir 10 dakika içinde çok güzel yeşil kilidim de çıktı

İlk izlenim

İlk kurduğumda karışık geldi, hatta amaaaaaan kur wordpress'i de keyfine bak site büyüyünce de oturup düşünürsün dedim ama yeni yıl gazı hiç bırakır mıyım? İkinci olarak ücretsiz bir tema bulup onu kurdum, ekstra olarak framework'unu yüklemem gerekti, bu işler biraz karışık. Bu layout kısımlarını, menü zımbırtılarını çözene kadar bayağı zorlandım.

İş akşam güzelleşti

Sitede kullanıcıya, ziyaretçiye, admine, moderatöre vb. göre görünürlüğü ayarlanabilen menü elemanları desem. Yine aynı biçimde bileşenler desem. Bu şimdiden iki eklentiden muaf tuttu beni. Ayrıca cache sitemi de kara düzen wp eklentileri gibi değil. Sayfada önbellekleme yapılmasını istemediğin bir bölüm mü var? Orayı hariç tutuyorsun, bu kadar. Ayrıca google recaptcha entegre eklenti olarak geliyor, direk keyi girip aktif ediyorsun bir puan da oradan.

Peki ya seo?

O konuya gelirsek bir kere eklentisiz de çok rahat idare edecek gibi geliyor bana. Konuşmak için erken ama meta title, meta desc, meta tag vb ayarların eklenti kurmanıza gerek kalmıyor. İçerik kod oranı vb zımbırtılara daha bakmadım ama zamanla mutlaka kontrol edeceğim. En azından google için standart bir wp sitesi olmayacağına emin olabilirsiniz.

Peki ya cms'si iyi mi?

Bir kere panelde eklentisiz görselleri klasörleyebiliyorsunuz, bu işinizi kolaylaştırıyor, özellikle bu görsel dolu site sahiplerini çok sevindirir. İkinci olarak tablolarla çalışanlar için tablo oluşturma ve ayarlama zımbırtısı editörün içinde. Biraz wordpresse göre komplex, karışık denebilir ama alışınca sorun çıkmıyor.

dilim sürçmüşse affola, biraz yorgun ve sıkıntılıyım, ondan olabilir.

04-01-2017 Joomla keşfetmeye devam

Alışması zaman alıyor

Arkadaşlar ben sadece bir çeşit içerik üreteceğim diyorsanız joomla ile kendinizi yormayın. Fakat ben farklı tiplerde içerik üreteceğim, kendimce bir sürü sayfa ve içerik tipi oluşturacağım, örneğin ilanlar yayınlayacağım diyorsanız joomla. (şimdilik joomla, drupalı daha denemedim)

Panel karmaşık fakat esnek
Panel karmaşık ve zor diyebilirim. Özellikle modül, eklenti, menü öğesi zımbırtılarını kavrayıp kontrol edebilmeniz lazım. Buralar çok karmaşık, benim gibi kurcalamayı seven biri değilseniz çok zorlayabilir. Bilen birine gerekli ayarları ve düzeni yaptırmak size zaman kazandıracaktır.

Tema ve eklenti desteği

Temalar pahalı ve az, eklentiler de bir ölçüde yetersiz kalıyor. Bunun en büyük nedeni temalar çok esnek ve bazı temalar her işin altından kalkıyor. Bu konuda en sevmediğim husus temaların bir çoğunun versiyonu satın aldıktan bir süre sonra güncellenmiyor bunun için ekstra para vermeniz gerekiyor. Ayrıca tema ve eklentiler versiyona göre arıza çıkarabiliyor.

Sen ne yaptın?

Ben bir taraftan projenin hakkında vb gibi sayfalarını hazırlayıp bir taraftan da o gün kurduğum eklentiye göre optimizasyonlar ve ayarlar yapıyorum. Elimde yapacağım iş için iki harika eklenti ve çok güzel bir tema var. Bu yüzden bana uydu ve uğraşıma değecek gibi duruyor.

Güvenlik Konuları

Güvenliğe gelecek olursak pek iyi şeyler söylenmiyor ama wordpressle yine karşılaştırırsam benim imzadaki kişisel blogum üç kez heklendi, bir keresinde hacklink attılar temadaki açık sayesinde, bir kere contact form 7 yüzünden çatladı sitem, ekranda bir sürü saçma karakter çıktı. Birisinde de neden olduğunu bulamadım ama ftp ile bağlantı tespit ettim, index atmıştı biri.

Demem o ki yani hackleniyor yapcak bir şey yok, içinde üç eklenti bir tema olan blog bile uçabiliyor bir anda. ama bu sistem için elimden geldiğince çalışacağım, bilen birine de danışacağım. umarım güvenliği hallederim.