Bu forumun ezici çoğunluğu sadece Wordpress'ten anlıyor ve muhabbet bu eksende sığ bir şekilde eklentiler etrafında yürüyor. O yüzden WP üzerinden anlatmak istemiyorum.

Öncelikle o eklentileri kurmanız gerçek anlamda cache yaptığınız anlamına gelmiyor. Hele ki Wordpress'e cache yapsan ne fayda. Hiç eklentinin olmadığı, Anlık 2 tane request aldığı anda CPU %90'a fırlıyor. 5-10 saniye içerisinde düşüyor. Anlık olarak sunucuda izledim.
Bu işler profesyonel şekilde Wordpress ile falan yapılmaz. Ben de kullanıyorum kişisel sitemde veya bazen arkadaşlar geliyor yardım istiyor. Bi kere hazır script adam eklenti kurmuş 10 tane farklı yerden js-css falan geliyor. Takip edemiyorsun. Tema ile jquery geliyor ama sonra wp-includes'ten bi daha geilyor. sonra eklenti başka bi jqeury çağırıyor falan.
Hepsinin çözümü var ama boşa uğraş. Uğraşıp uğraşıp durursun ki siz bunu bu işten anlayan birine parayla yaptırıyorsunuz. Kendiniz de bilmiyorsunuz. Finansman kaybınız oluyor yok yere.

Yüksek ziyaretçiniz yoksa bunların hiçbirine gerek yok. Sıralamanıza falan etki edeceğini düşünmüyorum. Ediyor diyorsanız, bunları yaptırıp aramalarda aniden uçan bir kişiyi, siteyi gösterin.

Öncelikle Google Page Speed'in verdiği puan tamamen hikaye. Sıralamasını da ona göre yaptığını zannetmiyorum ki zaten puanı düzgün ölçemiyor. Seo gibi fiyasko işlerle uğraşanları kendilerine bağlamak için yapmışlar.
Resim optimize olayını goremiyor. Ben en iyi imageprocess apisini kullanarak resimlerimi optimize ediyorum ama o 10 bayt daha küçülebilir diyerek puan kırıyor.
Bazen header kodlarını okuyamıyor. Yanlış bilgiler falan veriyor.
3.parti bir js yükleniyorsa onları kaldırmanı istiyor. Oysa ki bizim eticaret sitemizin kullanıcının ziyaret ettiği sayfalara göre içerik gösteren 3.parti servisin kaynak kodu o. Nasıl kaldırayım ?

Bu konuda YSlow kesinlikle 10 kat daha iyidir. Ben seo ve performans için bunu kullanıyorum. Tabi YSlow'da hikaye. Performans başlı başına bir iş. Pagespeed ve forumlardaki seocuların anlattığı şeyler bu işi sadece %20'lik bir kısmı.

Sitenizi r10'da satılan cokguzelhosting.com reseller'ında barındırıyorsanız hiç konuşmayın. Yani shared hosting'te sitesini barındıran kişi lütfen burada performanstan, hız testinden bahsetmesin.

CDN servisleri ise tamamen bir tuzak.
Media dosyalarınızı Amazon S3'e atıp, headerlarına cache yollamanız yeterli. Gidip Cloudfront almanıza gerek yok ki zaten bu derecede trafikli sitelere ve finansmana forumda sahip olanlar var mı bilmiyorum.

Bu işte en önemlisi yazılımınızdır. Gerçekten performans istiyorsanız kaynak kodunuzu server'da render edip kullanıcıya sunmayın. Bu işi client'a bırakın. Arama motorlarına ise render edilmiş kaynak kodu gösterirsiniz. phantom.js bu işi iyi yapıyor. Artık javascript frameworkleri de pluginler ile bu işi kendisi ayarlayabiliyor.

Critical Rendering Path gibi konuları araştırın açılış için. Bu konuda farklı bağlantı hızlarında testler yapın. Chrome Developer Tool ile bunu çok iyi kritik edebilirsiniz.

Sitenizde nereler geç yükleniyor, tespit edin. Mesala style'lar yüklenmeden image'lara request atmayın. Hangi dosyaların boyutları yüksekse, onlara en son request atın.

Kullandığınız reklam servisleri ve dışarıdan yüklenen dosyalar da oldukça sistemi yavaşlatıyor. Olabildiğince kurtulmaya çalışın onlardan.

Kullanıcıya tüm datayı aynı anda basmayın. Katmalara ayırın. Mesala ilk başta sitenin layout'ı gelsin. O yükleme tamamlandıktan sonra içerisinde text datalarını bastırın.
Facebook'un mobil uygulamasını açın ve detaylıca izleyin. Ne dediğimi anlayacaksınız.
İlk başta arka taraftaki mavi kutular yükleniyor. Sonra bir süre bekliyor ve data'lar arka planda yükleniyor ve yükleme bittiği anda ilgili kutuların hepsine text'ler ve imajlar geliyor. Böylece kullanıcı karşısında beyaz bir sayfa görmüyor. Bu tekniklerle kullanıcıyı sitede tutarsınız.

Gerçekten çok güzel bir şey.

Mesala Instagram gibi kullanıcının sürekli aktif olduğu ve içeriğe dahil olduğu bir siteniz/uygulamanız var diyelim. Ben kullanıcı olarak yorum atıyorum.
Klasik nedir ajax'la formu post edersin datayı alması gereken adrese.
Data başarılı gonderilene kadar kullanıcı 2-3 saniye bekler orada boş boş.
Sonra yorumunuz gonderildi diye bilgilendirme gelir.

Oysa Instagram kullanıcıdan datayı aldığı anda basıyor. Siz like ettiğiniz an o like işareti kırmızı oluyor ama arka planda onun olması belki 3 saniye sürüyor. 3 saniye kırmızı olmasını beklemiyor kullanıcı.
Yorum yaptığınızda veya birini takip ettiğinizde de öyle. Bunlar sitenin ön tarafında yapılması gereken optimizasyonlar. Cache ile alakası yok ama en azından kullanıcıyı sitede tutmak, hızlı çalışmasını sağlamak için yapmanız gerekenler.

İşin arka tarafında ise çok daha fazla şeyler var.

Bakın mesala. Adamlar nasıl yapmışlar. Hiç beklemiyorsun. Kelimeyi yazdığın an 20.000 data arasında buluyor o ürünü.

https://demo.algolia.com/instant-sea...rch&p=0&is_v=1

Mesala veritabanından kesinlikle read yapmayın. Redis'e atın ve onunla konuşun. Tüm datalar redis'ten gelsin. Arama mekanizması içni yine veritabanı üzerinde tüm sütunları search ettirmeyin. Bu iş için elasticsearch var.
Sadece POST - PUT yaptığınızda veritabanıyla iletişime geçin.

Bunun dışında varnish gibi file cache sistemleri artık ne kadar gerekli bilmiyorum. Veritabanı ve çalışan process'lerinizi optimize ettiğinizde gerek kalacağını düşünmüyorum. File cache bana göre biraz eskimiş bir teknik.

Wordpress eklentileri de bunu yapıyor sanırım. File Cache + js-css birleştirme&sıkıştırma + entegrasyon.

Tabi bunları yapmak için iyi bir ekibe ihtiyacınız var ve yüksek yüklü bir trafiğe. Aksi takdirde zaten işiniz olmaz bunlarla.
Ben ne yapmanız gerektiği konusunda elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum. Sorularınız olursa severek cevaplarım.

Bu konuda sahibinden.com'u iyice inceleyin. Türkiye'de bu işi en iyi yapanlar onlar.