Cache dediğiniz şey siteye giren kişinin ilk seferde indirdiği ve indirdiği için hızda bir düşüş olduğundan dolayı, tekrar siteye girdiğinde aynı şeyleri tekrar tekrar indirip gereksiz yere hız düşmemesini sağlayan bir sistem. Yani cachenin tek kattığı şey ziyaretçinin bilgiye daha hızlı ulaşması. Bunun negatif bir etkisi olduğunu söyleyen varsa ciddi anlamda o kişi bildiklerini sorgulaması gerekir, kendi faydasına olacaktır.
Aslında Alper hocanın yazdıklarında sonra konuyu uzatmaya bile gerek yok bu sözün üstüne başka söz söylenir mi bilmiyorum ama 3-5 cümlede ben kurayım : )
Kesinlikle doğru yapılan bir cache yapılandırmasının olumsuz etkisi olmaz tam tersine olumlu yönlerde etkisi olur
1. Sunucu, kullanıcı yükünü olumlu sürede ve boyutta azaltır buda size hem kullanıcı acısında hemde arama motorları acısında ARTI puan olarak geri döner.
2. Sunucu masraflarınızı azaltır cebinize faydası olur.
Sunucunuz yeterli seviyede degilse özellikle (Disk Hızları) cache de kursanız ciddi bir fark yaratmaz bu yüzden sorun yaşamaya devam edersiniz.
Dünya devlerinin (Google-Facebook-Twitter-Instagram-CNN...) bile kullandığı cache sistemlerini sorgulamadan önce
1. cache seçimini ve ayarlarını doğru yaptım mı ?
2. acaba diğer gerekli şeyleri doğru yaptım mı? diye kendinize sormanız lazım...