VBuMaSTeR adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ancak bahsettiğiniz hazır giyim sektöründe hizmet veren firmalar tek taraflı ticaret yapan firmalar. Şöyle bir durum var. Sizin burada aldığınız hizmet, eğer ki ticari bir amaç taşıyorsa yani bir ticaretin parçası olacak ise, aldığınız gibi iade etmeniz gerekmez mi ? Madem ki işin içinde bir etik arıyoruz, bu noktada olması gerekende budur bence.
Eğer ticari amaçlı bir hizmet veya mal aldıysak, ticari kimliğimiz olmalı ve üzerinden kazandığımız paranın da vergisini vermemiz gerekir. Aynı şekilde geri iade ederken de iade faturası ile iade edilmeli.

Hocam yanlış anlamayın. Muhalefet olmak veya kendim öyle yapıyorum diye söylemiyorum bunları. 3 taraflı düşündüğüm zaman (Satıcı-devlet-alıcı) benim çıkardığım sonuç budur.

Düşüncelerim bütünüyle yanlış da olabilir. Yorumlardan çıkacak ortalama sonuçları bekliyor olacağım
Ya hu tek taraflı ticaret diye bir kavram mı vardır hocam ? Ticaret her zaman için alıcı ve satıcı arasındadır, hazır giyim, market , akaryakıt, yazılım her ne olursa olsun , bir alıcı ve bir satıcı vardır, kotonda kesilen bir fatura da resmi ticari bir faturadır yazılım firmasında kesilende, tek farkları sektörlerine göre vergi oranlarıdır. Gerçek hak devleti yanıltmamak, iade edilmiş bir ticareti yapılmış gibi göstermemek ve eğer iade işlemi yapıldıysa ya fatura iptali sağlamak eğer dönemi geçtiyse yukarıda arkadaşımızın söylediği gibi ayrıca bir pusula ile iade almak ve bunu maliyeye bildirmektir.
Bunun satıcıya hiç bir maddi külfeti yoktur, bu ticari olarak ahlaktır ve gerçekleşen bir olayın resmileşmesidir, aksi durumda zaten fatura iadesi olmazsa ve ben hizmeti almadıysam, giderim tüketici hakeminden ticaret mahkemesine kadar icra davaları vs uğraşırım, faturam var hizmetim yok diye...
velhasılı ahlaki olarakta, ticari olarakta, resmi olarakta, iade gerçekleştiğinde bütünü ile gerçekleşir ve resmi prosedürü neyse o uygulanır, bu işleri kafamıza göre yapamayız, yaparsak bunun mali işlerde zaten karşılığı var, bir gün adamına denk gelirsiniz iadeyi tam olarak gerçekleştirmediğinize pişman olursunuz.

yanlış anlaşılma olmasın şahsınıza değil genel olarak belirtmek istedim.

saygılar.