Alakası yok hocam. Konuda özetledim aslında. Bir mağazadan bir şey aldığınızda ve iade aldığınızda KDV düşülüp iade edilmesi gibi bir durum söz konusu mu sizce ?
Hizmeti alan kişiler vergi mükellefi olmadıkları için iade faturası kesemiyor ancak faturayı kesen kişi gider pusulası ile bu faturayı iade almış gösterebilir kendisine böylelikle ne kendisi vergi kaybına uğramış olur, nede karşı tarafı kayıba uğratmış olur.
Yani hizmeti alan kişiler fatura kesemiyorsa, ilgili firma kendi içinde bu durumu çözebilir isterse. Ör: LCW, Koton, H&M vs. gibi mağazaları düşünün en basitinden.
Ancak bahsettiğiniz hazır giyim sektöründe hizmet veren firmalar tek taraflı ticaret yapan firmalar. Şöyle bir durum var. Sizin burada aldığınız hizmet, eğer ki ticari bir amaç taşıyorsa yani bir ticaretin parçası olacak ise, aldığınız gibi iade etmeniz gerekmez mi ? Madem ki işin içinde bir etik arıyoruz, bu noktada olması gerekende budur bence.
Eğer ticari amaçlı bir hizmet veya mal aldıysak, ticari kimliğimiz olmalı ve üzerinden kazandığımız paranın da vergisini vermemiz gerekir. Aynı şekilde geri iade ederken de iade faturası ile iade edilmeli.
Hocam yanlış anlamayın. Muhalefet olmak veya kendim öyle yapıyorum diye söylemiyorum bunları. 3 taraflı düşündüğüm zaman (Satıcı-devlet-alıcı) benim çıkardığım sonuç budur.
Düşüncelerim bütünüyle yanlış da olabilir. Yorumlardan çıkacak ortalama sonuçları bekliyor olacağım