Arkadaşlar merhabalar,
Öncelikle bu genel bir şikayet ve bilgilendirme konusudur. Hem bu işi yapan, hemde bu işleme konu olan arkadaşlara bir kaç şey yazmak istiyorum.

Şimdi öncelikle konuyu özetleyelim.
Ben 10.000 TL karşılığı bir hizmet almak istiyorum. Parayı ödüyorum ve bana fatura kesildiği söyleniyor. Yada kesiliyor diyelim. Sonrasında çeşitli anlaşmazlıklardan iade almak istiyorum parayı ancak şöyle bir durumla karşılaşıyorum.

İade edilen tutardan KDV düşülür ?

Sebep ?

Sen bana hizmetini vermediğin bir işin iadesini gerçekleştiriyorsun da KDV iadesini nasıl gerçekleştirmezsin ya ? Şaka mı bu ?

Şimdi bu hizmeti alan arkadaşların %95 i vergi mükellefi değil. O yüzden pek üzerine düşmüyorlar bu durumun. Ama şöyle düşünün;

Bir mağazaya gittiniz, bir ürün aldınız, yine sizin adınıza bir fatura kesildi.
Ardından üründe bir kusur var ve gittiniz tekrardan iade ettiniz size şunu söyleyen bir yer oldu mu daha önce ? KDV tutarını düşüp iade ederiz ?

Bu işi yapan arkadaşlarında bu konuda bilgisiz olduğunu düşünerek onlarıda bilgilendirme amaçlı yazıyorum, kimse yanlış anlamasın. Hemen en yakınlarında ki bir muhasebeciye bu operasyonu nasıl yönetebileceklerini sorsunlar. Kimseden bilgi alamıyorlarsa inanın ben bile elimden geldiğince yardımcı olurum.

Bu durumda hizmetinizi vermediğiniz bir şeyin iadesini gerçekleştiriyorsanız faturanın da bir geçerliliği kalmamalı. Karşınızda ki kişi vergi mükellefi olmadığından sizlerde makbuz karşılığında bu faturaları iade gösterebilir ve muhasebenizi daha resmi hale getirebilirsiniz. Üstelik bu durumda sizin vergi kaybınız olmayacak + karşıda ki kişide hizmetini almadığı bir faturanın vergisini ödemek zorunda kalmayacak.

Ancak bu şekilde şu an yapılan işlemler maalesef resmiyet taşımayan işlemler. Lütfen bir an önce bu tarz işlem yapan kişiler buna bir son versin. İnanın iyi niyetimle yazıyorum, şu an bunu yapıyorsunuz ve kimse bir şey söylemiyor diye doğruyu yaptığınız anlamına gelmiyor. Yazık, günah kimse bu paraları sokaktan toplamıyor.

Lütfen konu dışına çıkmayalım.

Lütfen daha bilir kişiler varsa aramızda onlarda bilgilendirme yapsınlar. Genel bir şikayet konusu olduğundan konu altına mesaj yazılmasında bir problem yoktur diye düşünüyorum.