Çin'deki gizli bir bitcoin madeninin videosunu izledim Youtube'da. 80 bin $ elektrik faturasına karşı ayda 1,5m $ gelir elde ediyormuş adamlar.
Şimdi bilgisayarın işlemcisi çalışıyor mining'de, eyvallah. Fakat bu işlemci ne yapıyor? Hangi katma değeri sağlıyor? Tam olarak ne yapıyor? Kazandıkları BTC'yi cüzdanlarına kim gönderiyor?
Bitcoin blockhain'inde hesaplamalar yapıyor falan diyolar ama bu hesaplama nedir? Neyi hesaplıyor?
Bunları izah edebilecek birisi çıkarsa çok sevinirim

İnternetteki kaynaklardan bir şey anlamak güç.
Hocam benim anladigim kadariyla, hani bu brute force ile msn sifresi calmaya calisiyorduk ya 10 yasindayken, hani orda verdigimiz bilgiler dairinde olabilecek butun kombinasyonlari deniyordu, heh iste buda onun gibi bisey ama neyi denedigini bilmiyorum. Sanirim Hintlinin biri misal 100 haneli sayi harf ve noktalam isaretlerinden olusan milyarlarca kombinasyona belli miktarda bitcoin yerlestirmis. ( yani bunu yapan adam ) Mining de o kombinasyonlari bulup ordaki btc yi almak oluyor galiba.. Simdi onlarda senin evindeki bilgisayarin cok cok daha iyi islemcisi olan bir bilgisayar aliyorlar. Aslinda bir degil, belki yuz binlerce.. Sonrada onlara mining yaptiriyorlar. E tabi, bu islemcilerin maliyeti, barinma, internet ve elektrik maliyetini ne kadar zamanda cikariyor bilemem.. Ama kar ettirmese yapmazlar. Yinede benim dusunceme gore, 1 ay boyunca tam gun islem yapmis bir islemcinin 2. ay nekadar verim verecegi muallak

Yani bilmiyorum hocam, benim anladigim kadariyla is bu

Fazla kafa yormamak lazim bize ekmek dusmez oralardan
Ufak ufak su notlarida ekleyeyim
Bu kullandiklari sey bilgisayar degil, sunucu gibi bisey. Yani ekran karti v.s yok.
Bize mining yapmak icin alan satan firmalarda bize o sunucuyu kiraliyorlar.
Bazi siteler sana 10 dolara bir program veriyor, sonrada sen kendi pcn uzerinden mining yapiyorsun, hem islemcini yoruyorsun hemde hic birsey elde etmiyorsun ugrasma yani

Denedim hepsini.
Baskaaa... Bildigim bu