Merhabalar Gökhan Bey,
Merakımı mazur görür ve beni aydınlatırsanız memnun olurum.
Türkiye'de yapanada yaptıranada cezası 4 yıldan 6 yıla kadar olan ve suç sayılan bir iş için nasıl bir fatura kesebiliyorsunuz?
Çoğu arkadaşımız durumdan habersiz sanırım, bu tarz işleri yapan ve yaptıranlara kanun 4 yıldan 6 yıla kadar ceza görüyor. Tecrübelerle sabittir. Öyle ki, bu sektör yüzünden lokasyonumuzu yurtdışına taşımak durumunda kaldık. Bu durum r10 içinde büyük bir yasal sorumluluk getiriyor. En azından bu tarz açık yapılan konuşmaların iki tarafada zarar vereceği düşüncesindeyim.
İyi çalışmalar dilerim.
Merhaba Hocam,
Durum o kadar vahim değil aslında. Bu siteleri açanlar ve işletenler 4-6 yıl, bu sitelerin reklamını yapan kişiler ve sitelerde 1-3 yıl hapis cezası ile cezalandırılır. Lakin forumda bu siteleri yazdırmak için açılan konular bir domaine yüklenmediği ve henüz suç unsuru konu gerçekleşmediği için herhangi bir cezaya tabi değildir. Keza bu ve benzeri sitelerin yazılımını yapmak da yasa içerisinde suç olarak görünmüyor veya şuan için bir bağlayıcılığı söz konusu değil. Faturalı iş yapacak olan firma domain belirtmeden yurt içi fatura kesebilir. Yurt dışı lokasyonlu bir yerde ikamet ediyorsa alıcı domain belirtilse de bir sıkıntı teşkil etmez ihracata girer ve ihraç edilen ülkenin kanunları geçerlidir.
Kısacası yazılımcı firmalar sadece kod satıyor faturada domain belirtmek gibi bir zorunluluk söz konusu değil. Hukuka aykırı bir yanı yok. Benim bilgim bilişim suçlarında bu durumun sadece site sahibi ve reklamını yapan kişi ve siteleri bağladığı.
İyi günler dilerim.