Eskiden biraz da olsa İngilizce yazıları/metinleri çevirebiliyordum. (Sanırım o zamanlar bilgisayar başında daha çok vakit geçirdiğim içindi.) Şu an sıfırdayım; yani eskisi kadar bile İngilizce metinleri/yazıları anlayamıyorum. Sizce nereden öğrenmeye başlamalıyım ? Sizin İngilizceyi öğrenme serüveniniz nasıldı ? Önerilerinizi yoruma yazabilir veya özel mesajla gönderebilirsiniz.
İngilizceyi her gün kullanıyorum, internette yaptığım bütün araştırmalar ingilizce. Diğer dil Rusça o da sadece mesleğim gereği kullanıyorum, ingilizce kadar yoğun değil. Daha önce Fransızca, Arapça ve Çince eğitimi aldım 1 yıl süreyle üniversitede. Bunlara dair çok bir şey hatırlamıyorum, tamamen unuttum gibi.
Yıllardır bu kadar farklı dille uğraşmış biri olarak öğrendiğim bir şey varsa o da
yabancı dilin sadece kullanılarak öğrenileceğidir. En çok kullandığım ingilizce çok ileri seviyede, rusça normal, diğer dilleri ise hiç kullanmadığım için unuttum. Yani olay tamamen işlev ile alakalı.
İsterseniz dünyanın en iyi hocasından eğitim alın, isterseniz 5 yıl ilgili dilin konuşulduğu ülkede yaşayın kullanmadığınız sürece unutmaya mecbursunuz.
Peki, İngilizce nasıl öğrenilir? (aslında genel olarak bir yabancı dil nasıl öğrenilir sorusunun cevabı)
- Öncelikle İngilizceyi kullanacağınızdan, günlük hayatınızın bir parçası olacağından emin olun. Bir anlık heves ile 1-2 yıl zaman harcayıp sonra yıllarca hiç kullanmayıp unutmak istemezsiniz.
- İngilizce temel dilbilgisi kurallarını öğrenin, zaten ingilizce çok basit bir dilbilgisi yapısına sahip. Öncelikle temel dilbilgisi yapısını öğrenmek gerekiyor çünkü bir cümlenin anlamı kelimelerin cümledeki yerine göre değişecektir, temel dilbilgisi kurallarını bilmiyorsanız anlamı net olarak çıkaramazsınız. Günlük hayatınızda kullanmayacağınız ileri seviye dilbilgisi kuralları ile uğraşmayın, kullandıkça öğreneceksiniz.
- Kelime hazinenizi artırmak adına, güncel metinleri sözlük yardımıyla çevirin.
- Kelime müptelası olmayın, kelime ezberlenmez, kullanılarak aşina olunur. Kelimeleri değil de cümlelere, yapılara odaklanın. Bir kelime karşınıza ne kadar çok çıkarsa onu o kadar iyi öğreneceksiniz. Kelime listesi yaparak oturup kelime ezberlemenin bir anlamı yok, zaten kelimeleri kullanmazsanız bir süre sonra unutacaksınız.
Aslında bu kadar basit adımlardan oluşuyor. Elinizde sözlük ile bir metini tamamen anlayacak seviyeye gelmeniz için dilbilgisini öğrenmek gerekiyor öncelikle. Daha sonra bu metinler üzerinde uğraştıkça kelime bilginiz artacak ve her geçen gün daha az sözlük kullanacaksınız. Ne kadar çok uğraşırsanız, kullanırsanız o kadar iyi öğreneceksiniz.
Dilbilgisini hallettikten sonra temel seviye metinlerden başlamak yerine direkt olarak güncel haberler ile uğraşmanızı tavsiye ederim. Google chrome eklentisini kurun, seçtiğiniz kelimenin ya da cümlenin anlamı direkt olarak karşınıza çıkacak zaten. Sizin sadece yapıya, anlatılmak istenene ve bu ifadeleri vermek için kullanılan kelimelere dikkat etmeniz gerekiyor. Bir kelimenin anlamını çözmekte zorluk çekiyorsanız tureng.com'dan kontrol edin. Her gün bu şekilde haber okuyun. Webte yapacağınız araştırmaları ingilizce yapın, başlarda çok zor olacak ama bir süre sonra o kadar kolay gelecek ki siz farkında olmayacaksınız bile.
Konuşmak tamamen farklı bir mesele. Konuşma olayı tamamen kişinin kendisi ile alakalı, birçok kişi yanlış konuşurum mantığı ile ağzından kelimeleri dökemiyor. Sadece rahat olun, sizin anadiliniz değil bu. Birçok senaryoda ingilizce anadil konuşurları ile karşı karşıya gelmezseniz konuşmayı öğrenmeniz zor. Ya ingilizce konuşulan bir ülkeye gideceksiniz. Ya da online yollarla ingilizce konuşanlarla muhatap olacaksınız.
Geçen yıl 3 tanıdık iş adamına direkt konuşma odaklı sıfırdan ingilizce dersleri verdim, ilk dersten itibaren öğrendikleri her kelimeyi konuşmayı öğrendiler. Haftada 3 saat çalışma yaptık. 1 ayın sonunda bir amerikalı arkadaşla hepsini yalnız bıraktım gayet güzel anlaştılar, kendilerine inanamadılar, yeterince öğrenmediklerini zannediyorlardı.
Fakat bir süre sonra çalışmayı bıraktık, ingilizceyi hiç kullanmadılar daha sonra. şimdi hepsi unuttu.
Bir süre ingilizce konuşmayınca ben de bocalıyorum. İlk dakikalarda saçmalıyorum bile, ama geçiyor. Bir defa dil öğrenmeyi öğrendiniz mi ve kelimeleri bir şekilde kullanıyorsanız, konuşma işi sadece pratik yapmak ile alakalı, konuşmaya başladığında kendiliğinden düzeliyor, ne kadar pratik yaparsanız o kadar iyi.
Uzun uzun yazdım. Umarım faydalı olur.