Pavel adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Irak, Suriye, afganistan'ı bilmem ama İran'a gidip kalmış biri olarak şunu söyleyebilirim: Hafife almayalım lütfen tamam çok baskıcı barbar bir iktidarları var ama ekonomik açıdan bizden çok ve çok iyiler.

Avrupa bize ambargo uygularsa 3 ay'a batarız demek tabii bence de yanlış bir yaklaşım ama ekonomimizin avrupa'ya bağlı olduğunu da söylemeden geçmemek gerekiyor. Üretim yaptığımız bir çok alanda hammade'yi dolar ile alıyoruz. En çok ihracat'ı da Batı'ya yani Avrupa'ya yapıyor. Ambargo belki bizi 3 ay'a çökertmez ama 6 ay'a kesin çökertir.

Buda devletten kaynağım:

- En fazla ihracat yapılan 10 ülke


ÜLKE 2014 Haziran 2015 Haziran Yüzde Değişim
1 ALMANYA 1.232.091 1.125.189 -8,7
2 BİRLEŞİK KRALLIK 827.937 813.194 -1,8
3 IRAK 724.658 674.258 -7,0
4 İTALYA 625.466 590.057 -5,7
5 FRANSA 671.103 563.294 -16,1
6 BİRLEŞİK DEVLETLER 516.443 536.352 3,9
7 İSPANYA 377.417 414.616 9,9
8 SUUDİ ARABİSTAN 240.694 385.515 60,2
9 İRAN (İSLAM CUM.) 294.130 332.189 12,9
10 RUSYA FEDERASYONU 502.612 328.490 -34,6
(AA)

http://www.trthaber.com/haber/ekonom...ke-192292.html
Elbette zedeler ona amenna, kim olursa olsun zedeler. Yani ambargo yapan ülkeler "Türkiye olmasa da xx ülkesi işimizi görür" diye alternatifleri olsa zaten şu an bile Türkiye ile çalışmazlar, demek istediğim bu global oalrak bırakın avrupayı türkiyeyi, amerikası olsun çini olsun, ekonomik düzeyfe farklı olarak (borsa, hisse senedi, ithalat ihracat vb.) herkesi etkiler.

Öte yandan bu verdiğiniz rakamların bir de ithalat kısımları var, bunu da es geçmemek lazım. Bugün pazar ciddi anlamda geniş, bu rakamların bu değerde olamsının sebebi uzun süreli ticaretlerden dolayı. 100 yıl önce çin ile yapılan ithalat ihracaç ile avrupaya yapılan çalışmalar, gerek ekonomik, gerek, masraf, gerek ulaşım vb sebeplerden dolayı ülke etrafında gelişiyordu haliyle büyüdükçe buüyüdü. Fakat bugün tek anlaşmada dünyanın en uç noktasına milyarlarca dolar yatırım yapılıyor. Bugün bakıldığında güney amerika pazarı olsun, uzak doğu pazarı olsun, arap pazarı olsun ciddi anlamda hareketli (negatif etkiler pozitif etkiler, amcaoglu dayı glu yapıyodur bılmem) Yani açığı kapatacak boş alanlar ciddi mevcut.

Bugün moodys gibi bir kurumun negatif puan veripte, yatırımcı bunu umursamayıp yatırımını arttırıyorsa bir yere, bu açıkçası kayda değer bir güç demektir. Bugün moodys gibi bir kuruluşu "ben takmam" diyebilen ülke sayısı parmakların sayısını geçmez. (tekrar ediyorum, politika umrumda değil, ne iktidar ne muhalefet beni ilgilendirmiyor, ikisi de umursamadığım oluşumlar)

Yani benimkisi biraz "örnek" oldu, dedğiniz gibi iran vb. bugun ciddi guclu ulkeler, zaten gucsuz ulke nerdeyse yok gıbı gucsuz gozukenın de arkasında mutlaka bı elebaşı var, bir güçlü ülke var. Demek istediğim, millet olarak huyumuz suyumuz kültürümüz, yaşamımız zaten bir kalıp değil. Bugün fransızı tabir edersiniz, alman şöyledir , amerikalı böyledir dersiniz ama Türkler olarak bir standartımız olmadığı için, karşımızdakinin bizden ne çıkacağını bilmediğini de ciddi anlamda söyleyebilirim. O yüzden etkiler etkilemesine, dengeler bir sarsılır, sonra yine yerine oturur, fino camdan hala konuşur durur, onalrın işleri senelerdir bu yine bu olacak, ne ilk ne son, demek istediğim bu yani. Huylu huyundan vazgeçmez

--R10.NET; Flood Engellendi -->-> Yeni yazılan mesaj 12:04:59 -->-> Daha önceki mesaj 12:02:56 --

KOBRA adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Ekonomik parametler ırksal çoğunluğuk yada azınlıkla alakalı değildir.Bugün bahsi geçen ambargonun uygulanması ülkemizin ekonomisini yıkar.

Bir diğer konu ise Ab bu ambargoyu uygulayabilir mi ? Cevap hayır uygulamaz.
Neden ve nedenlerine yüzeysel deyineyim ki konu sıkıcı hale gelmesin.
A-Büyük bir pazarız
B-Orta doğu da önem arz eden bir ülkeyiz
C-Ab ülkelerinin nükleer bomba saldırısından daha çok korktuğu 4 milyon nur topu gibi suriyelimiz var.
(Suriyeliler konusunda Sayın Erdoğan neden bu kadar ısrarcı diye hep düşünürdüm.Şimdi daha iyi anlıyorum)

Üretmek lazım üretip satmak lazım...
Zaten işte ortak bahsettiğimiz konu bu, siz de bei onayladınız ben de sizi onaylıyoru maslında. uygulayabilir mi? hayır. Uygular sa etkiler mi tabi ki etkiler, ama onlarda da güllük gülistanlık olmaz. O yüzden cesaret edemezler, demek istediğim "tel örgü çekmeye benzemez" benzetmesi buydu tam olarak.