Hocam doğru söylüyorsun. Ama bu bir centos makine nasıl kurulurun taşrtışması değil. 10 yılı geçkin tecrübe ile hala birşeyler öğreniyoruz.
Firewallar yazıyor
Routingler yapıyoruz
Müşterilerin binlerce çeşit sunucu / işletim sistemi / panel yeri geliyor pluginine kadar destek veriyoruz.
Bu desteklerin konuları hakkında bilgi sahibi olan arkadaş neler alacağını zaten bilir . Kendi ihtiyaçlarını cevaplar en basitinden
Router
Soğuk hava koridoru için kabin ve zemin yükseltme
Isı pompa ve tahliyeleri
Gazlı söndürme sistemleri
UPS hesapları
Jeneratörler
Elektrik panoları
Busbar lar
.......
Switchler
Firewall
Yedekleme Sistemleri
....
İyi bir servis için hem fiziksel ortama hem sanal ortama hakim olmak ve sürekli takip etmek gerekir bu cihazların snmp takipli olması gibi kriterleri de göz önüne aldığınızda cok prof. bir servis ile az müşteriden yüksek kar hedefi ile çalışacaksanız bu soruyu burda sormaya gerek duymazsınız zaten prof. bilgi var demektir.
Çok müşteri standart bir servis hedefi var ise soru güzel ama ilk yatırım maliyeti 150.K ile cok müşteride riskin arttığınıda düşünürseni , saldırılar , destek ihtiyacları , kabin adetleri vs vs vs . maliyet bunun 10 katını görür kendinizi döndürebilecğeiniz bu pazar koşullarında tabii o kadar müşteride nereden bulunur bilemem
Sonuç olarak genel itibarı ile izahı olmayanın mizahı olur derler hocam.
Güzel bir istek heves kırmak gibi olmasın ama çok arkadaşın tavsiyesi doğru taş toprağa para bağlamak yerine ustası olana kadar hemde kazandığını görene kadar kendine geri dönüşü direk sağlayacak yatırımlar ile sanal datacenter'a girmesi en doğrusu
Öğrenmek istediğim bu tür bilgiler. Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim.
Ben de zaten 150 bin lira var hemen datacenter açayım derdinde değilim tabii ki, önce bu işi araştırıyorum, sunucu işlemlerinin hepsini biliyorum zaten, bu işi açmaya karar verdiğimde illaki datacenter için bir eğitim almam gerek, tecrübe edinmem gerek. Uzun vadede bir projeydi bu 1 yıl sonrasına doğru, 1 yıla kadar da sermayeyi arttırabileceğimi ve datacenter hakkında yeterli bilgiye sahip olabileceğimi düşünüyorum.