Maalesef bu yazılanların hiç birine katılamıyorum.

Google facebook'tan gelen trafiği direkt yöntemlerle ölçemez.

Google a sitesinden b sitesine geçen trafiği de direkt yöntemlerle ölçemez.

Analytics vasıtasıyla ölçebilir diyen arkadaşlar Google'ın Analytics verilerini seo sinyali olarak kullanmadığını beyan ettiğini bilmiyor olabilirler.

Google sadece kendi (veya anlaşmalı olduğu arama motorlarının) sonuç sayfalarından sitenize gelen ziyaretçileri ölçer, uzun vadede hemen çıkma, sitede durma süresi ve diğer kriterleri takip eder. Sayfa değerli ise yavaş yavaş sıralamalarda yukarı çıkar. Bu yukarı çıkma süreci bazen 6 ay bazen daha uzun sürebilir. Ek olarak yukarı çıkabilmek için sayfanızın arama sonuçlarında görülebilir bir sıralamada olması gerekir (bunu da klasik seo yöntemleri ile kolayca halledebilirsiniz). Hiç kimseden 100. sıradaki sitenizi ziyaret edip hemen çıkma oranınızı düşürmesini veya sitede kalma oranınızı yükseltmesini beklemeyin.

Facebook'taki otoriter ve kalabalık bir sayfada yapılan bağlantı paylaşımı tabiki faydalıdır lakin ziyaretçi geçişlerinden dolayı değil aldığı beğeni, paylaşım, backlink vb. sinyallerden dolayıdır.

Çok popüler a sitesinden sitenize verilen bağlantıyı binlerce kişi ziyaret etse de sırf bu yüzden google ilgili sayfayı üste taşımaz. Lakin popüler ve otoriter bir siteden nofollow veya düz bağlantı almak hepimizin bildiği gibi backlink değeri taşır ve üst sıraya çıkıyorsanız sebebi budur.

Örnek olay incelemesi:
Tam 1 ay önce 80 bin takipçili otoriter bir facebook sayfamda 1 adet paylaşım yaptım. 3 binden fazla ziyaretçi geldi (116 beğeni ve 91 paylaşım aldı). Aynı sayfaya organik olarak giriş yapan ziyaretçi sayısı son 1 ayda sadece 4 kişi.

dadac adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Arkadaşlar ben bu konularda çok fazla yazmam. Burayı zaman zaman takip ettiğimde yazılanları okuyunca bazı üyelerin sağdan soldan duyduğu her şeye çok inandığını ve kesin doğruymuş gibi savunduklarını gördüm.

Yaklaşık 10 yıllık tecrübelerimden şunu gördüm.

En etkili seo yöntemi

ne full özgün içerik
ne de sitede kalma süresini maksimum seviyeye çıkarma.


istediğiniz kadar 3 ay 6 ay full özgün yazı girin ve istediğiniz kadar kaliteli sitelerden tanıtım yazısı alın.

bu söyleyeceğim ana domainin otoriterleştirmenin dışında herhangi bir linki ya da konuyu ön sıraya çıkarmayı merak edenler için:

o konunun ilk sayfaya ya da ilk 3 sıraya gelmesi için en çık tıklanan link haline gelmesi gerekiyor. bunu ya sosyal medya aracılığıyla ya da çok büyük bir siteden reklamla vs yapabilirsiniz..

googlenin mantığı şu: farklı bilgisayarlardan on binlerce kişinin okuduğu tıkladığı linki ya da yazıyı bir anda hemen ilk sıralara alıyor. demekki bu yazı faydalı ya da insanların ilgisini çekmiş bu kadar kişinin takip ettiği bir link önemsiz olamaz diye düşünüyor.

Örneğin çok kaliteli ayakkabılar üretiyorsunuz ve müşterilerinze gerçekten cok fazla önem veriyorsunuz. işletmeniz çalışanlarınız ürünleriniz vs mükemmel ancak mağazanız kente 90 km uzaklıkta boş bir arazide satış yapma imkanınız sıfıra yakın. ancak daha kalitesiz ayakkabıları merkezde hergün binlerce kişinin girip cıktığı bir avmdeki mağazada müşterilerle hiç ilgilenmeden satmaya başlıyorsunuz. mağazayı açtığınız anda insanlar doluşmaya başlar ve oradan insanların ayakkabı aldığını görenler de akın etmeye başlar.

maalesef sistem böyle işliyor.

tabi işin hata payını ve diğer etkenleri vs de düşününce geriye % 10-20 lik klasik seo yöntemleri payı kalıyor.

Not: sadece kendi deneyimlerinden yola çıkarak yazdım. eleştiriye ve farklı görüşlere açıktır.