Arkadaşlar, dün geceden beri uğraştım ama çözdüm.
Çok fazla sonuç çıkmasına karşın çözene pek denk gelmedim, bu yüzden tam aşamaları anlatacağım. Belli ki biryerde birşey farklı yapılınca olmuyor.
Bu anlatacaklarım benim aşamalarım, farklı birşey denemek için vakti olanlar deneyerek konuya yazarsa, gelecek için daha geniş planlar yapmaya olanak sağlanabilir.
ÇOK ÖNEMLİ: Gelecekte ayırdığımız zaman, ilk aklıma gelen ikisininde kendi hostu var, tek veritabanına yazılacak. Bu yüzden görsel yüklemelerimizi ve genel bilgi girişlerimizi, yani önemli düşündüğümüz herşeyi kesinlikle anasitemizden yapmayı öneririm. Çünkü veritabanına nasıl yazılır bilemem ama, vyz.com sitemizden yüklediğimiz görsel bu sitenin hostunda olur mesela. Yarın bunu şutlarsak, açılmayabilir. Bu yüzden hep ana sitemiz üzerinde işlem yapalım. Diğer sitelerimizin tümünde görüntülensin. ( detaylara girme sebebim, opencart olduğu içindir. Yoksa bir haber sitesinde, makale sitesinde, bilgi sitesinde ana sitede yayınlarsınız, alt domainlerin tümünde görüntülenebilir. oku geç mantığı. ben sipariş girişlerini vs. düşündüğüm için ana sitemden işlem yapmaya devam edeceğim.)
Gelecekte ayırdığımız zaman sorun olmasın,
Yapılışa gelelim:
abc.com ve vyz.com sitelerimiz var.
İkisi de, park vs. yöntemi kullanmadan ikiside aktif çalışacak.
Yani, Herhangi birinden makale, ürün, yazı girişi yapınca diğerinden de görüntülenecek.
AlperDemircan makalesini abc.com dan yayınlayınca, abc.com/AlperDemircan olarak görüntülendi.
vyz.com sitesine baktığımız zamanda vyz.com/AlperDemircan diye görüntüleniyor olacak.
Adminden ayar değişince, tek veritabanı olduğu için diğer adminden de değişecek.
Girişler ve kullanıcı adları, herşey aynı olacak bu yüzden.
Görsel ve Manuel değişimi yapılan bilgileri değişebilirsiniz.
Mesela siparişiniz şu gün kargoya verilecek yazıyorsa, diğerinde siparişinizi kargoya vermiyorum kardeşim yazdırabilirsiniz...
İlk işlem şu şekilde:
abc.com sitemizi kuralım, tüm görsel, logo, ürün girişleri, sayfalar, dil dosyası, admin üyeliği, yedek üyelik, seo ayarları, menüler, kategoriler, herşeyi bitirelim eksiksiz.
abc.com sitemizi yayına alalım. Hiçbir sorun yok, logodan iletişim bilgilerine kadar. ( sonradan iki defa uğraşmamak için.)
Sonra, aynı DNS sahip aynı sunucu içinde vyz.com domainimize hesap açalım. ( farklı dns de denemedim, vakti olan deneyebilir.)
Sonra, abc.com sitesinin klasörüne giriş yapalım ve kopyala diyerek, diğer hesabı seçerek (
move ) oraya kopyalayalım.
Kısa bir sürede aktarım bitiyor zaten. Sonra, vyz.com sitemizin ftp dosyalarında ana dizin ve adminde
config.php dosyası var. İçindeki tüm linklerin yolunu ve adresini değiştiriyoruz. En alttaki veritabanı bilgilerine dokunmuyoruz, dokunursanız yanarsınız
Mesela, abc.com sitesinin yolu kuladi/public_html gibi başlıyor olabilir,
vyz.com için açtığınız hesap public_html dışında yer alıyor olabilir. Ona bakın da, kuladı/siteadresiniz olarak değişmeniz gerekebilir.
Basit ama gözden kaçarsa belli yerler hata verebilir, siz görene kadar siteyi hatalı kullanmak zorunda kalabilirsiniz. 8-10 satır var zaten. ( 2 dosyaya denk geldim ben.)
Sonrasında herşey çok güzeldi ama ilanlar taglar vs. aramalarda bilgiler varken içeriklere giremiyordum. O sorunun sebebini seo url iptal ederek denedim ve açıldığını gördüm. Bu yüzden .htaccess sorunu olabileceğini düşünerek kurcala kurcala. En son standart .htaccess dosyasını .txt olarak yükledim. Sonra ismini .htaccess olarak değiştirdim. Tarayıcıdan girince nedense görünmüyor bu. FTP den girince görünüyordu. Anadizine bunu atınca, seo url aktif ettim. Baktım ki, sorun yok....
Siz sağ ben selamet.
Ama dediğim gibi, link yapısı olsa zaten çalışmazdı, abc.com/alper yerine kodsite/alper gibi yazdırdığı için muhtemelen, configden gördüğü linkte çalışıyor. Her ne kadar veritabanı tek olsa da, kardeş kardeş çalışıyor kendi linkinde....
Ama dediğim gibi, bir görsel yüklerken vyz.comdan yükleyince o siteadi/images/alper.png olarak görecektir ve iki sitede de çalışacaktır. Ama ilerde vyz.com kapatmaya karar verirsek, abc.com hostuna yüklenmediği için resmi boş görecektir. O zaman işte, beni anmamanız için şimdiden söylüyorum.
Ben herşeyi anasiteme yükleyeceğim yine de, geleceği düşünmek gerek.
Ama şu var arkadaşlar vakti olan lütfen denesin.
Görsellerin linkini anasitemiz abc.com olarak gösterince, vyz.com sitemize görseli yüklerken de acaba abc.com hostuna yollar mı? Vakti olan veya fikri olan bunun bilgisini verebilir mi?
Konu birçok insan için ciddi bir zaman olarak dönecektir. Bu yüzden gelişmelere açıktır. Fikri olan söylesin, vakti olan denesin. Bu mantıkla 100 siteyi tek şekilde yönetebilirim mesela.
Ortak kullanımlı bir alanda 100 üyelik açılsa, herkes kendi sitesinden işlem yapabilir. Ne gerek var diyen olabilir, ama mantık sonuçta. Tek yerden kontrol edilebilir, botlar yerine veya 100 veritabanı ile sistemi yormadan ping usulü kullanım bile mümkün olabilir.
Benden bu kadar. Haa diğeri spam sayılır o zaman diyebilir, spam yapmayın kardeşim o zaman.

Herkes kendine uygun bir fikir olarak kullanıversin.
Örneğin, 10 kişi anlaşır.
Biri araba kaportasının parçalarını satıyordur, diğeri motor parçaları, diğeri döşemeleri, biri far, biri lastikçidir.
Hepsi firma adıyla sitesini kullanırken, veritabanını ortak kullanırlar.
Far yanında kış lastiği de alacak adam aynı yerden satın alabilir gibi....
Düşünün gençlik, sıra sizde.
DENEME 1: Ürün görseli hangi siteden yüklenirse, onun host hesabına gitmektedir. Bu sebepten 1, anasitenizden yükleme yapın hep. 2, eğer ana sitenizi desteklemekse amaç url yolu ana site linkiniz verebilirsiniz. 3, ana sitede yükleme bitince, cpanel linkten images klasörünü kopyala diyerek, site adresinizdeki ile tek tuşla güncelleyebilirsiniz. Ben 3. yolla düzenliyorum. Ayda 3-5 ilan anca giriliyor zaten.