ce7in adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Benim de söylediğiniz şartlarda İngilizce bir sitem vardı. Yaklaşık 2 yıl hiç içerik girmemiştim. Birkaç ay önce bu siteyi ya kapatayım ya da canlandırayım diye düşündüm. Kaybedecek birşeyim olmadığı ve zaten kapatmayı da göze aldığım için farklı bir yöntem deneyeyim dedim. Size sırasıyla yaptıklarımı anlatayım ve en son da sonucu söyleyeyim.

Not: Yaptıklarımla siteyi 301 ile yeni bir alan adına taşımayı ve hem sitemin eski otoritesini bu alan adına aktarmayı hem de yeni bir alan adı, yeni bir tasarım, yeni bir yazılım ile siteyi yenilediğimi, bir güncelleme yaptığımı Google'a anlatmayı hedefledim.

1- Sitemin eski alan adı .org uzantılıydı. İlk zamanlar .net'i doluydu fakat herhangi bir şekilde yayına almamış satın alan kişi. Daha sonra da yenilememiş ve düşmüş. Hem 3 yılı daha olan .org'u 2 yıl daha uzattım hem de .net'i 5 yıllık kaydettim. Totalde her ikisi de 5 yıllık kaydedilmiş oldu (.net alan adına daha önce hiçbir site kurulmamış. Tamamen temizdi. Yani yeni işlemlerimde .net'in herhangi bir otoritesi yoktu. Sadece .org'un otoritesini aktardım).

2- Sitenin yazılımını daha önce düz php ile yapmıştım. Epey eski bir yazılımdı. 2010 falan olabilir tam hatırlamıyorum. Yeni yazılımını modern bir php framework ile güncel standartlara uygun olarak hazırladım.

3- Tasarımı da yine eskiydi. Yeni nesil bir tasarım anlayışıyla HTML5 standartlarına uygun, %100 mobil uyumlu, sektörünün en iyisi denebilecek kadar kullanıcı dostu bir arayüz tasarladım ve kodladım. Sahip olduğum tüm deneyimleri de yine bu arayüzde kullandım. Arayüz sadece kullanıcı dostu değildi, aynı zamanda arama motoru örümcekleri için de mükemmel denebilecek düzeyde site içi dolaşım ve içerikleri anlamlandırma imkânı sağlıyordu. Hiçbir sayfada kesinlike çıkmaz sokak yoktu. Hem ziyaretçiler hem örümcekler bir sayfayı ziyaret ettiğinde oraya ulaşmalarını sağlayan tüm sayfalara geri dönebiliyorlar, bulundukları sayfa ile ilgili tüm sayfalara da buradan ulaşabiliyorlardı.

4- İçerikleri eskiydi. Sektöründe çok fazla gelişme olmuş ve eski içerikler artık ihtiyaca cevap vermiyordu. Hem eski içerikleri güncelledim hem de geçen zaman içinde oluşan yeni içerikleri siteme ekledim. Bu sayede eski içerikler 500 ise yeni içeriklerle birlikte 1000 konum oldu.

5- Bütün bu işlemler sırasında site yayındaydı fakat arama motorlarının sayfaları indexlemesine izin vermiyordu. Robots.txt ile tüm robotlar için kök dizine yasak koydum. Tabi girebiliyorlar fakat indexleme yasağı olduğu için indexleyemiyorlar ya da taradıkları sayfaları sonuçlarda gösteremiyorlardı.

6- Medya öğeleri ve diğer dosyalar için (Resim, JS ve CSS dosyaları) bir CDN hizmeti satın aldım ve tüm bu öğeleri CDN servisi üzerinden yayınladım (SSL ve CLOUD DNS de kullanacaktım fakat zaten çok fazla zaman harcadığım için daha fazla uğraşmak istemedim. Şimdi hata yaptığımı düşünüyorum. En fazla +1 gün daha eklenirdi. Zaten 5 ay uğraşmışım +1 günden daha ne olacak? Ama işte çok sıkılmıştım ve sitenin toparlanıp toparlanmayacağı da belli değildi. Yani tüm emekler boşa da gidebilirdi. "Yeter artık yayına al ne olacaksa olsun" diye kendi kendimi zorladım ve daha fazla uğraşmadım ).

7- .net domain'i kaydetmemin ve çalışmaya başlamamın üzerinden 5 ay kadar bir süre geçmişti ki son işlem olan 301'i de tamamladım. Tek bir sayfa bile kaybetmedim. Eski sitedeki tüm sayfalar yeni sitede de sorunsuz görünüyordu. Hatta eski sitenin yazılımındaki bazı hatalar nedeniyle sonsuz yönlendirme döngüsüne giren bazı hatalı sayfalar da yeni sitede sorunsuz hale geldi. Yani eski hatalardan da kurtulmuştum Yalnız 301'i Webmaster tools üzerinden yapmadım. Orası olduğu gibi kaldı. Sadece yeni siteyi de eski siteyle aynı WM tools hesabına ekledim. Eski alan adları da hala duruyor.

8- Site yayınlandıktan sonra 1 hafta kadar ufak tefek yazılım ve tasarım hatalarıyla uğraştım. Ne kadar kusursuz yaptığınızı düşünürseniz düşünün yeni bir yazılımda daima hatalar olur. Bunu zaten tahmin ediyordum. Hep böyle olmuştu, olmaya da devam edecek

Sonuç:

Sitemin eski hiti ortalama 1500 falandı. Çok uzun zamandır ilgilenmediğim için de düşüşteydi. Yeni yazılımdan sonra çok hızlı bir yükseliş başladı. Önce her iki alan adı da Google sıralamalarında alt alta yer alıyordu. Bu sebeple 1500 olan hit 2000 - 2500 oluyordu (1. sırada eski site var, ziyaretçiler ona giriyor ve yenisine yönleniyor. 2. sırada da yeni site var ve onun title'ı daha dikkat çekici. Doğrudan ona girenler ya da ilk siteden çıkıp 2. sırada olan yeni siteye girenler de var. Her iki sıralamadan da ziyaretçi geldiği için haliyle normalden daha çok ziyaretçisi oluyor). Daha sonra eski site yavaş yavaş sıralamalardan kaldırıldı ve sadece yeni site kaldı. Buna rağmen yükseliş devam ediyordu. Yani duplicate ziyaretçiler gittikten sonra bile gayet iyi ziyaretçi sayısına sahipti. Birkaç ay içinde 10k'ları gördü. Şimdi de okullar açıldığı için hafta içi - hafta sonu arası 7 - 9k arası gidip geliyor.

Önemli olan yeni sitenizde ne kadar iyi iş çıkardığınız. Eğer sitenizi sektörünün en iyilerinden biri haline getirebilirseniz çok iyi sonuçlar alabilirsiniz.
Sizin için güzel bir deneyim olmuş ancak şöyle birşey var. Siz 5 aylık bir zaman ayırmışsınız. 5 ay içinde yeni siteyle daha fazla hit alabileceğinizi de olasılıklar içine koydunuz mu ? netice de kısa bir süre değil. Sıfır bir site ile 5-8 ay içinde 25k hit aldığım alanlar oldu ( türkçe içerikte tabi )