Hevesinizi kırmak istemem ama bilgeadam'da eğitim görüp uzmanlaşmış tek bir kişi tanıyor musunuz? 2010 senesinde henüz 20 yaşındaydım ve şu anki bilgi birikimimin %40'ına bile sahip değildim, buna rağmen web konusunda hem üniversitede eğitim görmüş hem bilgeadam'a gitmiş bir eleman işe başlayıp benim 25 günde güvenli ve yüksek performansla yaptığım işi 40 günde anca bitirebilmiş ve yaptığımız bütün güvenlik testleri başarısızlıkla sonuçlanmıştı.

Şimdi ben şöyle düşünüyorum, öğrenme sürecimde sadece internetten faydalanmasaydım ve bir kursa gitseydim nasıl olurdu? Aynı heves ve merakla hareket etseydim muhtemelen ya aynı bilgi seviyesinde ya da biraz daha yukarısında olurdum. Ama elimde bir sertifikam olurdu ve piyasayı bilmeyip ille de sertifikalı/diplomalı eleman arayan firmalarda çalışarak asgari ücretin biraz üzeriyle yetinmek gibi anlamsız bir imkânım olabilirdi.

Bilgeadam öğretir, geliştirmez. Yazılımda önemli olan gelişimdir. Birkaç ayda öğreneceğiniz bir yazılım dilini, ömrünüzün sonuna kadar geliştirmeniz gerekir. Çünkü dil sürekli gelişir. Bugün çok güvendiğiniz yöntem 3 ay sonra çıkan bir güncellemeyle eskimiş hale gelebilir.

Çok konuştum ama yüksek meblada bir kurs olduğu için önemsiyorum, affola. Biraz daha konuşacağım.

Geçenlerde bir müşterim yeni yaptırdığı yazılımı tamir ettirmek istediğini söyledi. Sebep: sunucusunda çalışmıyormuş, yapan kişiye de ulaşmış ama benim sunucumda çalışıyor ve ben size teslim ettiğimde çalışıyordu diye cevap almış. Parasıyla bile tamir etmeyi kabul etmemiş.

Yazılımın çalışmama nedeni: PHP'de eskiden beri kullandığımız mysql_ fonksiyonlarının 5.5 sürümünde "eskimiş" durumuna alınacağı ve 7.0 sürümünde tamamen kaldırılacağı 2014 yılında duyurulmuştu. Bunu bilmeyen, takip etmeyen yazılımcı mysql_ fonksiyonlarını kullanmış ve müşterimin sunucusu PHP 7.0'a yükseltildiği için yazılım çalışmamış.

Benden önce gidilen bir başka yazılımcı sunucuya PHP 5.3 kurmayı ya da PHP 5.3 kullanılan başka bir sunucuya taşımayı önermiş. Mysql yerine PDO kullandık ve sorun çözüldü. Tüm işlemler 3 saat sürdü.

Tabii şu da var. Her yazılım dili aynı zorlukta değil. PHP'yi öğrenmek çok zor değil, geliştirmek de orta zorlukta. Sadece benim gibi hem front-end hem back-end geliştiriciyseniz işiniz biraz daha zorlaşıyor.

Tüm bunlara rağmen öğrenmek istediğiniz yazılım dilinin öğrenme zorluk derecesi ne seviyede bilmiyorum. Bu yüzden benim söylediklerimi çok da fazla önemsemeyin. Kendiniz ne istiyorsanız onu yapın, en azından denemiş olursunuz. Boşuna yazmış oldum gibi geldi şimdi. Ama olsun. Belki PHP öğrenmek için Bilgeadam'a gidecek birine faydam dokunur.