insanlar ne kadar çok yattığı yerden para kazanma meraklısı, ama anlamak zor değil aslında. çünkü para kazanma hırsı bazen insanın gözünü kör ediyor.
şikayetlere bakarken gördüm. sonra sitede birçok reklam ve konudada gördüm. "kazanç garantili mobil uygulama". mağdur olanların konularınıda gördüm. bunlar tamamen bilgisizlikten oluyor. bende biraz bilgi vereyimde bi yararım olsun dedim. ios konusunda bilgim yok. daha önceden android uygulama yazdım, para kazandım ve sonunda hesaplarım kapanınca tamamen android işini bıraktım.
1- bir uygulama yazarsınız. içine uygun yerlerine reklam eklersiniz. bu reklam genelde admob tur. bu googlenin reklam ağıdır. diğer birçok reklam ağı olmasına rağmen diğerlerinde hem tıklama başına maliyet azdır. hemde tıklamalar eksik sayılır.
2- reklam tıklama oranı, geliştiricinin reklam yerleştirme marifetine bağlı olarak %2-3 gibi rakamlara ulaşabilir. daha fazlası ban sebebidir.
3- avrupa ve amerikadan gelen tıklamalar 65kr-1,5tl arası gelir getirir. türkiye ve doğu avrupa 10-25kr, asya 5-15kr, afrika 1-10kr arası ortalama gelir getirir. kısaca yazdığını uygulama dili gelire direkt etki eder.
4- bir uygulama yazmakla, site açmak aynı şeydir. magazaya ilk gönderdiğiniz zaman diğer onlarca uygulamanın gerisinde kalır. indirilme sayısı arttıkça uygulama daha üstte yer almaya başlar.
5-indirilme sayısını arttırmak için uygulama magaza açıklamasını spam olmayacak şekilde çok düzgün ve akılcı girmeniz lazım. sonuç size iyide, kötüde yansıyabilir.
6- ilgi çekici magaza ikonu, uygulama içi güzel görseller. indirilme sayısını arttırmaktadır. yani uygulamanın güzel tasarlanması lazım. çünkü uygulama sayfanıza gelen potansiyel kullanıcı görselliğe bakarak karar verir. indirmeye karar verirse sıralama yükselir. indirmezse uygulama sıralamasına olumsuz yansır.
7- admoba reklam verme, diğer yerlere reklam verme ile indirilme sayısı arttırılır ve yapayda olsa uygulama üst sıralara çıkar. indirme satın alma tavsiye edilmez.
8- uygulama kullanışlı ve göze hoş geliyorsa indiren kişiler telefonunda tutmaya devam eder. eğer indirenlerin çoğu uygulamayı telefonundan silerse, uygulama magazada sıralama kaybeder. para boşa gider. ama tam tersi olunca uygulama hızla yükselmeye devam eder.
9- bitmedi! kullanıcılar doğal olarak belli bir süre sonra uygulamanızdan sıkılacaklardır. ve kaldırmak isteyeceklerdir. siz uygulamayı mesela 2-3 ayda bir güncellerseniz kaldırmaları önleyebilirsiniz.
10- insanların uzun süre kullanacağı, kullanışlı uygulamalar silinme oranını azaltacaktır.
bu kadar emek ve reklama harcadığınız para sonucu şanslıysanız uygulamanız iyi bir noktaya gelir ve googlenin tüm kurallarına uyarak spam ve illegalden kaçarsanız güzel para kazabilirsiniz.
ancak bu iş kesinlikle garantili bir iş değildir. yaptığınız en küçük hatada(mesela magazada olan bi uygulama ile aynı ikonu kullanmak) 1 milyon indirme alsanızda uygulama magazadan silinir. reklamı yanlış koyarsınız admob banlanır vs. ama en nihayetinde her uygulamanın bir ömrü vardır. yıllarca aynı uygulamadan para kazanamazsınız.
bu işten para kazanmak isteyenlere tavsiyem. kendiniz play hesabı ve admob hesabı açın, iyi bir yazılımcıya tamamen aklınızdaki uygulama veya oyunu yaptırıp kendi reklam kodlarınızı ekletmektir. böylelikle magaza girişini kendiniz düzenler, kazançları kendiniz görür ve gerektiğinde reklam verebilirsiniz. değişiklikte yazılımcıya gider gerekli değişikliği yaptırır siz kendiniz uygulamayı magazada güncellersiniz.
bu aşamada hem admob hemde google play ile ilgili çokşey öğrenmeniz gerekecek. ama en nihayetinde;
emek olmadan yemek olmaz.
paket aldığınız zaman, paketi satanın iyi bir uygulama yapıp sürekli ilgilenmesi gerek. müşteri sayısı arttıkça ilgi azalacak, sıralama düşecek. mağduriyetler olmaması için bunlar gözönüne alınmalı. garanti kelimesi bu yüzden yanlış olacaktır. paketi satan ilgilense bile uygulama tutmayınca sıkıntılar başlayacaktır.
Sonokey aspire edep bunu begendi :P
Zamani olana paket almak mantiksiz ama zamani olmayana guzel bisey