PiEycPi adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Merhabalar,

Peki Esx ile Xenserver arasında kalmış olsaydık hangisi neden tercih etmemiz gerekirdi ?

Teşekkür ederim.

Ayrıca; @Elazigli168; @GlobalHosting; @Gigaveri; @Darklord; @ftkmr; arkadaşlarımızıda etiketliyorum belki konu üzerinden güzel bir bilgi akışı sağlanabilir.
Merhaba,

Yaklaşık 3 aydır citrix xenserver kullanıyoruz gayet stabil ve esxi göre en büyük + sı sunucular arası migration yaparken sunucu live ile yapması.

bir başka konu ise Vmware hala hardware virtualization kullanması ve Paravirtualization gelmemesi

Sunucu sanallaştırma çözümleri konusunda önde gelen bir diğer marka ise Xen'dir. Cambridge Üniversitesi tarafından geliştirilen bu sanal makine monitörü mimarisi şuan Citrix firması tarafından ücretsiz bir şekilde dağıtılmaktadır. Bu mimari Xen topluluğu tarafından geliştirilmeye devam etmektedir ve Citrix XenServer Enterprise Edition'da olduğu gibi bir sanallaştırma platformunun içerisinde ya da Sun Microsystems'inSolaris işletim sisteminde olduğu gibi işletim sistemine gömülü olarak piyasada bulunmaktadır.

Xen'in çalışma prensibi hem Hyper-V hem de ESX Server'dan farklıdır. Xen, "paravirtualization" denen bir sanallaştırma yöntemini kullanır. Bu yöntemde hypervisor, tam sanallaştırma yapan Hyper-V ve ESX Server'ın aksine doğrudan donanım platformunun üzerine değil mevcut bir ana işletim sisteminin içerisine yüklenir. Bu ana işletim sistemi çalıştığında çalışmaya başlayan Xen, konuk işletim sistemlerinin ana işletim sistemi aracılığıyla donanım ile haberleşmelerini sağlar.

Paravirtualization yönteminin en önemli özelliği; yan yana çalışan sanal işletim sistemlerinin yalnıza birbirlerini etkileyecek işlemlerinin sanallaştırılması ve böylece sanal makinelerin, mevcut donanım üzerine kurulabilecek fiziksel bir makinenin performansına yakın bir performansta çalışabilmesidir. Xen'in kullandığı bu yöntemde konuk makinelerin donanım ile haberleşebilmeleri için üzerlerinde çalıştıkları ana işletim sistemin modifiye edilmesi gerekir. Ayrıca işlemci destekli sanallaştırma yapmıyorsanız konuk işletim sistemleri de modifiye edilmedir. Xen'in diğer özellikleri:

Tıpkı ESX Server'ın VMotion özelliğinde olduğu gibi sanal makinelerin çalışırken ağ üzerinden başka fiziksel makinelere taşınabilmelerine olanak veren "Canlı Göç" özelliği
32'ye kadar işlemci desteği
Tamamen ücretsiz olması
Vcenter gibi ek sistemlere gerek olmaması


Yeni bir yaklaşım: Xen!

Pesimist birisiyimdir. Mucize vaadiyle çıkan bir şeylerin beni etkilediği pek olmaz. Ama bu yazıyı yazmamın tek nedeni Xen'di. Çünkü bizzat deneyip, sanal makinelerde yeni bir döneme girdiğimizi gözlerimle gördüm. Xen şu ana kadar kullandığım hiçbir sanal makine gibi değildi. 4 yaşında ki bilgisayarımda, aynı anda iki Linux dağıtımı çalıştırıyordum. Üstelik hızda rahatsız eden bir yavaşlama yoktu.

Xen, Cambridge Üniversitesi'nden çıkan bir proje. Cambridge üniversitesi, 1209 yılında kurulmuş ve aralıksız eğitim verenler listesinde tarihin en eski beşinci üniversitesi. Teknolojik anlamda dünyaya birçok katkısı olduğu gibi, Xen projesi de yine onlara ait. Ama sahiplenmek yerine projeyi GPL ile yayınlayıp, bilginin önünü açmışlar. Batı üniversiteleri bu kadar uç şeyler yaparken, bizlerin bu kadar geriden takip etmesi gerçekten çok acı! Neyse; eğitimimizde ki zayıflıkları şimdilik bir kenara bırakıp, Xen'e dönelim.

Normalde, VMWare vb. programlar sanal makineleri, tam sanallaştırma (Full Virtualization), emülasyon (Emulation) yöntemleriyle sunarlar. Bu sistemlerde sanal makine, direkt donanıma ulaşır gibi davranmaktadır. Xen ise Paravirtualization adında bir teknik kullanmaktadır. Paravirtualization'da, misafir işletim sistemi ( Örneğin; Windows üzerine kurulmuş Linux ) sanal bir makine olduğunun farkındadır. Donanımı simule etmek yerine özel bir uygulama arayüzüyle ( Application Programming Interface - API ) çalışır. Paravirtualization'in gerçekleşebilmesi için işletim sisteminde modifiye edilmesi gerekir.

Teknik terimlere boğulmayalım. Benim de sanal makineler konusunda uzmanlığım bulunmuyor, o yüzden bir noktadan sonra açıklamalarım yetersiz gelecektir. Paravirtualization, emulation vs... çok fazla aklımızı bulandırmandan, kısaca Xen'in hayatımıza nasıl bir etkisi olacağına gelelim: Hız!

Günümüzde yaygın olarak kullanılan sanal makine araçları daha önce de belirttiğim gibi, büyük bir yavaşlamaya neden oluyor. Yapılan Benchmark testlerine göre, Xen rakiplerine hiç benzemiyor. Ekstra olarak kurduğunuz işletim sistemi, sadece %2 ile %8 arasında performans kaybına neden oluyor. Mucizelere inanmayan biri olarak, bunun bir mucize olduğunu söyleyebilirim. Xen, yapılan bütün testlerde, rakiplerine fark atıyor. Ubuntu üzerine kurduğum ikinci bir Ubuntu'yla bizzat denediğimi ve bu farkı gördüğümü bir kez daha belirtmemde fayda var.

Peki ya olumsuz noktalar?

Xen mucizevi bir başarı olsa da, elbette ciddi sıkıntılar mevcut. En başta, Xen'i yükleyip kullanabilmek için normalin üstünde bir bilginizin olması lâzım. Xen ne yazık ki, VMWare veya Qemu gibi kolay kullanılabilir bir yapıya sahip değil. Onlara kıyasla daha zahmetli kurulum ve kullanım aşamalarının sizi beklediğini söyleyebilirim.

Xen'le ilgili bir diğer problem, Paravirtualization'dan kaynaklanıyor. Paravirtualization, hem Xen'in başarı noktası, hem de bir sıkıntısı. Xen yüksek performansını Paravirtualization'a borçlu. Ancak Paravirtualization, daha önce de bahsettiğimiz gibi, işletim sistemlerinde modifiye gerektiriyor. Linux vb. açık kaynak kodlu işletim sistemleri için bir sorun yok ancak kapalı işletim sistemleri problem yaratıyor. Çünkü modifiye edilip, Xen'le kullanılabilmesi teknik ve yasal olarak engelleniyor. Kapalı kodlar, Xen'de en büyük sorun kaynağı. Bundan bazı donanımlarınızda nasibini alıyor. Örneğin Nvidia ekran kartının sürücüleri kapalı olduğundan Xen'de çalışmıyor ve Xorg default sürücülerini kullanmak zorunda kalıyorsunuz.

Kapalı kaynak kodla ilgili sorunlar elbette ki Xen'in geliştiricilerinden kaynaklanmıyor. Aksine, ürünlerini kapalı kaynak sunanlar suçlu! Keşke yeni teknolojilerin, özgür yazılımlara neden bu kadar hızlı adapte olduğunu başkaları da anlayabilseydi ve bahsettiğimiz olumsuzlukları hiç yaşamasaydık.

Gelecek ve Xen

Sanal makineler, bilgisayar dünyasında kritik bir ihtiyaç. Hosting firmaları için hayati önem taşıyorlar. Test yapanlar, sistem kuranlar için de benzer durumlar söz konusu. Ancak mevcut yapıdaki sanal makineler yavaşlar ve bu ciddi bir sorun. Bu nedenle, sanal makinelerin gelişmesi şart. Ve bu gelişmede, Xen kilit bir rol oynayacaktır.

SuSE, Xen'i kernel içersine gömeceğinin duyurusunu yaptı. RedHat'ta Xen'e destek verenler arasında olmasına rağmen, bunun erken olduğunu söylüyor. Kapalı kaynak tarafına bakarsak, Nvidia, gelen eleştiriler doğrultusunda, Xen'i destekleyecek bir sürücü hazırlayacağını açıkladı. VMWare, performans ve güvenlik nedenleriyle, Xen'in kullandığı Paravirtualization tekniğini, Linux için gerçekleştireceğini duyurdu. Bütün bunları değerlendirdiğimizde, Xen'in önemli bir noktaya geleceğini anlamak zor değil!

Alıntı...

bir kaç fotoğraf



Paravirtualization ile kurulan vds sunucu



Ayrıca http://www.frederickding.com/posts/2...server-162072/

templates desteğinin olması ve

uzak url den kurulum yapabilmeniz.

http://mirror.centos.org/centos/6/os/x86_64/ gibi. linki direk kurulum eklenirse kurulum çok rahat yapılıyor olması.