Selam,

Uzun yıllar bu hobiyi zevkle yaptım. Öncelikle mağlesef akvaryumcuların büyük bir kısmı işi ticari olarak yaptıkları için sizi doğru yönlendirmesi düşük olasılık. Farklı su dengesinde yaşayan türleri daracık akvaryumlarda yaşar diyecek kadar acımasızlar çıkabiliyor mağlesef. Daha önce balık besledinizmi bilmiyorum ama bu hobiye başlayanların çoğu lepistes ve japon türleri ile başlar. Bende öyle başlamıştım

Öncelikle besleyeceğiniz balık türüne göre akvarum ve ekipman seçimi yapmanız gerekiyor. Tropikal bitkili akvaryum yapacaksanız büyük boyutlarda akvaryuma ihtiyacınız yok. Dediğiniz litredeki akvaryum işinizi rahatlıkla görecektir. Filitreleme seçeneği için dış motor tavsiye ederim. Dış filitre seçiminde dikkat etmeniz gereken husus, dış filitrenin saatteki temizlediği su döngüsü akvaryumunuzun kapasitesinin 3 katı büyüklüğünde olmasıdır. 200 Lt avaryum için 600 lt/saat dış filitre işinizi görecektir. Bitkiler içinse tüplü Co2 sistemi profesyonel bitki yetiştiriciliği için vazgeçilmezdir. Ama pahalıdır. Onun yerine sıvı veya DIY gübre kullanabilirsiniz. Bitkiler için bir diğer önemli husus ise ışıklandırma sistemidir, bitkiler için özel florasanlar satılmaktadır.

Chiclet akvaryumu içinde biraz daha büyük akvaryum tavsiye ederim. Bu türde bitkilendirme mağlesef kolay değldir. Bu balıklar bölge belirledikleri için akvaryumdaki kum ve bitkiyi karıştırırlar, bitkileri sökerler. O yüzden dekorasyon için daha çok kum ve dekoratif taşlar kullanılır. Bu türe başlayacaksanız Malawi Chiclet türünden başlamanızı tavsiye ederim. Yunus, Sarı Prenses, Kadango, Demasoni tavsiye ederim.

Tanganyika gölündeki türlerden olan Tropheus' larda çok güzel türdür. Ama daha pahalıdır

Tatlı su akvaryumlarının üst seviyesi Discus türleridir. Ama PH dengesine ve su kalitesine çok dikkat etmeniz gerekir. Deniz akvaryumuna hiç değinmiyorum hocam, akvaryumculuğun tepe noktasıdır.

Kısada olsa umarım yardımcı olabilmişimdir. Sormak istediğiniz şeyler olursa skype' dende yardımcı olabilirim.