Merhaba Arkadaşlar,

Buradan fırsat buldukça şirket kuruluşu ve sonrası hakkındaki sorulara cevap arayacağız. Şimdilik aklıma ilk gelen 5 soruyla başlamak istedim:

1-Hangi tür şirket nasıl/nerede açılır,
2-Şirket açmak için doğru zaman mı?
3-Açılış ve sonraki maliyetlerim ne olur?
4-Devlete karşı sorumluluklarım neler?
5-SGK'lı çalışırken iş yerinden ayrılmadan aynı anda şirket açabilir miyim?

İlk 5 sorunun cevabını vereyim.

Cevap 1: Düşük bütçeli ve düşük ciro potansiyelli arkadaşlar için başlangıçta Şahıs şirketi açması daha az maliyetli olacaktır. Limited şirket açılışı biraz daha masraflıdır ancak yüksek cirolarda şahıs işletmesine göre vergi oranı düşüktür.
Şahıs şirketi, Sadece vergi dairesine gidilerek açılabilir. Ancak vergi dairesine noterden hazırlanan imza sirküsü gerekiyor. Ayrıca gayrimenkul size ait ise tapu fotokopisi, size ait değilse kira kontratı, kimlik fotokopisi (aslını da görmek istiyorlar), muhasebeci sözleşmesi gerekmektedir. Özellikle e-ticaret ve hizmet işleri yapacak olanlar ikamet adreslerini iş yeri adresi olarak gösterebilir. Yasal olarak sakıncası yoktur.

Cevap 2: Bu devirde şirket açılır mı? Kriz olacak gibi lafları hep duyarız çok şükür bunlar hiç olmadı Bu vesvesecilerin çıkarttığı uydurma laflar. Şirket açmaya karar verdiğiniz anda kimine göre az kimine göre çok masraflar peşi sıra gelecektir. Önce tamamen alt yapınızı yapıp satış yapmaya hazır hale geldiğiniz anda şirket kuruluşu yapmak en doğrusudur. Tabi sanal pos vb. başvurular için vergi levhası isteniyor.

Cevap 3:
//Şahıs şirketi kuruluş masrafı:
İmza Beyannamesi Noterden – 68,00 TL
Vergi Dairesi Kira Kontratı Damga Vergisi – 30,00 TL ( Ortalama)
İşletme Defteri Noter Onayı – 100,00 TL

//Şahıs şirket kuruluş sonrası masrafları
Muhasebe Ücret: Ortalama 150TL/ ay (işçisiz)
KDV : 38,80TL / ay (kdv ödemesi çıkmaz ise.
Muhtasar: 32,80 TL / 3 ay (muhtasar ödemesi çıkmaz ise)
Geçici vergi: 60,60TL / 3 ay (geçici vergi ödemesi çıkmaz ise)
Bağkur: 613TL/ ay
Stopaj: Brüt Kira bedeli X %20 / ay

//Limited Şirket Kuruluş masrafı:
Ortak Sayısı : 1
Müdür Sayısı: 1
Sermaye Tutarı : 10.000 TL
Kira Tutarı: 1.000 TL ( Brüt )

Ticaret Odası; 1.100,00 TL ( İstanbul )
Vergi Dairesi Masrafları: 30
İşlem ücreti : 400TL

//Limited şirket kuruluş sonrası masrafları
Muhasebe Ücret: Ortalama 375TL/ ay (işçisiz)
KDV : 38,80TL / ay (kdv ödemesi çıkmaz ise.)
Muhtasar: 38,80 TL / 3 ay (muhtasar ödemesi çıkmaz ise)
Geçici vergi: 60,60TL / 3 ay (geçici vergi ödemesi çıkmaz ise)
Bağkur: 613TL / ay
Stopaj: Brüt Kira bedeli X %20

Cevap 4: Beyannamelerinizin düzenli ve zamanında verildiğini takip etmeniz faydalı olur. Oluşan vergileri kendinizin ödemesi daha uygun olacaktır. En az 5 yıl defter ve resmi belgeleri saklamanız gerekmektedir. Ödemelerinizi ve tahsilatlarınızı bankadan yapmanız ileride oluşacak sıkıntılar için elinizi kuvvetlendirecektir.

Cevap 5 4A kapsamında yani özel sektör çalışanı iseniz, iş veren ile yapmış olduğunuz bir sözleşme veya sendika sözleşmesinde özel bir durum yoksa mevcut işinizden ayrılmadan ikamet veya başka bir yeri iş yeri adresi göstererek vergi mükellefi olabilir. E-ticaret ve diğer konularda şirket açabilirsiniz.

Bu durumda hem mevcut işinizden ayrılmamış olur hemde SGKlı olduğunuz süre boyunca BAĞKUR ödemesinden muaf olursunuz.