dotnetDeveloper adlı üyeden alıntı: mesajı görüntüle
Bunlar nasıl yorumlar hayret ediyorum ya.

İnsanların ne kadar maaş alacağına siz mi karar veriyorsunuz acaba ? ''Freelance çalışan için bu kadar para fazla'' ne demektir yahu bana birisi bunu açıklasın.

Ben 4 yıl mühendislik okuyayım (son senemdeyim) , projelerle sınavlarla kafamız patlasın , sektöre hazırlanmak için (ki Türkiye şartında backend developer diye başvurursun senden ui-ux den devopsa kadar her şeyi beklerler) binbir türlü teknolojiyi öğrenirsin, okuduğun kitaplar bir mini kütüphane ederindedir. İş modelini freelance üzerine kurarsın ve birisi çıkıp sana der ki "Sen bu parayı haketmiyorsun", neye göre kime göre ?

Bir e ticaret işine burada 4 bin tl teklif verilir , sen o aynı işi freelancer.com da 300 dolara yapacak hindistanlı kişiyide bulursun, sitene ne revize yapılır, ne mobilde kayan butonların haddi hesabı olur, ne yediğin indexlerle rezil olmadığın kalır..

Ülkemizde yazılım işi çok kolaymış her önüne gelen uzmanmış gibi bakılıyor, tamam freelance çalışan bazı kişilerde piyasayı düşürmüyor değil, lakin iş verenlerde istiyor ki ben 1000 tl ye anahtar teslim e ticaret (en belirgin örnek bu) sitesi edineyim (ki o siteden kendisi kim bilir ne gelir elde edecek, ama biraz kesenin ağzını açmak zor geliyor, kimse kusura bakmasın ekmeğini yiyeceği yere birazcık yatırım yapmaktan çekinen kişi bu işe hiç girmesin).

Yukarıda @fatihkopuz bey çok iyi açıklamış durumu aslında.

edit : az önce denk geldiğim bir fotoğrafı eklemek istiyorum :

2009 yılından bu yana sektörün içerisindeyim. "Yar bana bi çağre" diyerek gelen ve ben dolandırılmadım diyen bir tane müşterim olmadı. İlk müşterimle hala çalışıyorum, 7 yıl olmuş. Öte yandan +40 çalışanı olan oldukça etkili yazılım firmalarından müşteriler kaçırdım. Son iki müşterim devlet kurumu ve birinin eski şirketiyle sözleşmesinin bitmesine daha 4 yıl vardı. Bunlar ön bilgi.

Biz her şeyi biliriz, millet olarak. Genlerimizde var herhalde bilemiyorum. Bundan 4 yıl evvel, bi arkadaşım, daha doğrusu ağabeyim, bir haber sitesi var, bir işletmeyle anlaşmak üzere, anlaştığı firma diyor ki, yazılımı ben vericem (wordpress) senden yıllık 550tl alacağım, ama benden sıkılıp gitmek yok, veritabanı ve sunucuya erişim yetkin yok. Kısaca ben gidiyorum deyip gidemezsin. Abi yapma dedim, ben başka bir takım önerilerde bulundum, 1800 lira gibi bir para ödeyecekti ama bunu bir kez ödeyecekti, daha sonra satın aldığı hosting paketine göre 50 ila 130 liralık bir ödemesi olacaktı kabul etmedi. (Bizde de biliyorsunuz ayet var, sakalı olmayanın lafı dinlenmez.)

1 hafta önce davet etti gel akşam yemeği yiyelim hesabı, anladım bi sıkıntısı olduğunu. 13 bin eski index de 404 dönüyor, bu firmayla anlaştığında 6 bin index vardı şimdi olmuş 19 bin. 13 bin index sorunlu. Arama modülleri çalışmıyor, doğrudan url yazsan 404 dönüyor. htacsses erişimi yok. php.ini erişimi yok. Sadece WP panel, diyor fatih beni kurtar.

Ben ne yapabilirim ki şimdi? Sana yıllar önce başına gelecek olanları söyledim. İşi aldığın adamın teknik bilgisi bu sorunu gidermeye yetmiyor, sana da şifreleri vermiyor?

Bu adam diyor ki "Ben dolandırıldım!"

Bunun gibi yüzlerce insan aynı cümleyi kurmuştur, olaylar biraz farklıdır ama çıkarım hep aynıdır; "dolandırıldım"

Onlara diyorum ki "Hayır siz dolandırılmadınız, siz bu olay başınıza gelmeden önce her bir şeyi bildiğinizi sanıyordunuz. Size yolu tarif ettim, ama sokağı geçerken herkesin elinden tutamam. Dikkate almadınız, şimdi aslında her şeyi bilmediğinizi anlamaya başladınız. Bundan sonra eminim daha sağlıklı kararlar alacaksınız."

Yukarıda da vurguladım, 360 derece hizmet, yani her yönü ile hizmet, odak noktam bu oldu. Fiyatları genelde pahalı bulurlar ama aslını istersen, harcadığım zaman, harcadığım para, ortaya koyduğum iş bunları bir teraziye koysam hakkımın yarısını bile istemiyorum emin ol. Buna rağmen müşterilerim arasında ilk kez bir internet sitesi yaptıranların oranı %7 civarında. Bana gelmeleri için mutlaka senin söz ettiğin gibi bir tezgahtan geçmeleri gerekiyor.

O zaman ne kadar kıymetli olduğunu anlıyorlar

Bende çok çabalıyordum eskiden, bu acı tecrübeleri yaşamasın insanlar diye. Ama neyi anladım biliyormusun, ne kadar çok üzerine düşersen insanların o kadar "bana muhtaç, o yüzden yalvarıyor" şeklinde anlıyorlar. Eskiden kullanacağım programlama dilinin sürümüne, ssl sertifikasından, sunucu yapılandırmasından, mobil uyumluluk, java standartları, aklına ne gelirse hatta mysqli ve sql enjeksiyon güvenliğine kadar anlatırdım. O toyluk zamanlarını geçtim.

İhtiyaçları dinlerim, kabaca şu mimaride olacak diye anlatırım, çok yüzeysel.

+ 5 bin liraya yaparız.
- Komşumun çocuğu 300 liraya yapıyor.
+ Komşunun çocuğuna yaptır.

3 ay sonra;

- Fatih bizim sitenin şurasında bi sıkıntı var ne olabilir.
+ 5 bin liraya yaparız.
- Komşumun çocuğu 300 liraya yaptı bunu.
+ O zaman ona sor.

İnsanlar zamanla, kazık yiye yiye, bilgi ve becerinin kıymetini anlayacak buna inanıyorum.