Benzer bir uyarıyı bende aldım. Açıkcası bu kuralı daha önceden biliyordum fakat Google idare ediyordu hepimizi. Şimdi görülüyor ki, mobil pazarın genişlemesiyle aldığı önlemleri ve kontrolleri artırmış durumda.
Kural üzerine kısaca bahsetmek gerekirse, sitenizin mobil tarayıcıda açıldığı ve yüklendiği anda kullanıcıyı reklamla karşılamanız yasaktır. Buradaki kıstas, ekranın tamamını veya tamamına yakınını reklamla kaplamak sorun teşkil eder. Örnek vermek gerekirse
HEADER
REKLAM (300x280)
REKLAM (300x280)
İÇERİK
gibi yerleşimler yapılıyor. Buradaki üst üste duran 2 reklam birimi, asıl sayfayı oluşturan içeriği (resim bile değil, text kısmı) aşağı itiyor. Ve kullanıcı tamamen reklamla kaplanmış bir şekilde sayfaya giriş yapıyor. Burada da reklamı içerik zannederek hatalı tıklama meydana geliyor, ki Google'ın Adwords reklamverenini korumak adına en gıcık kaptığı olaydır.
Düşünün ki bir gazete aldınız ve hemen ilk ana kapak sayfasına göz gezdirdiniz. Sizi kocaman boyutta 1-2 reklam karşılasa, içerikler en altta kalsa veya hiç içerik olmasa gazeteye dair ilk içerik 1. sayfada olsa, hoşunuza gider miydi?
Yapmanız gereken site açıldığında önce sitenize/yazınıza ilişkin başık, resim gibi materyallerin gelmesi, ekranın en az %50'sinin içerikle alakalı olması ve reklamların sonra başlamasıdır. Hatta bana kalırsa, ekranın alt kısımlarında da ekranı full kaplıyacak aşırı kullanımlardan kaçmak lazım. Örneğin 3 tane resimli birim alt alta koyduğunuzda, bende sayfayı kaydırdığımda o bölüme denk geldigimde ekranın altı üstü heryeri reklam olmuş oluyor neredeyse hata ile tıklamadan geçmeniz kaydırmanız mümkün bile olmuyor. Bu bile temanıza göre risk doğurabilir.
peki şuan ben mobile detect diye bir plugin kurdum ve mobile farklı masaustune farklı reklam turu gosterıyorum bu guncellemeden sonra ama hala pagespeed test sayfasında sitenin mobil goruntusunde eskısı gıbı duruyor sanırım gercek mobuıl degıl masaustunden çözünürlükle aldıkları için oluyor peki ilerde politika duzeltıldımı dıye kontrol ederlerken de pagespeedkı gıbı cozunurlukle mı yaparlar yoksa gerccek mobile goıre mısizce