2012 DGS ile Marmara Üniveritesi %100 İngilizce bilgisayar mühendisliğini kazandım. Dgsde Mat 76D - 4Y, Sözel 71D - 9Y yapmıştım. Sayısal Türkiye geneli 240. Önlisans Mersin Üniversitesi uzaktan eğitim bilgisayar programcılığı idi.
Aynı yıl LYS ilede Karabük Üniversitesi %100 ingilizce bilgisayar mühendisliğini kazanmıştım. DGS sonuçlarının açıklanması geç olduğu için önce Karabük üniversitesine kayıt yaptırmıştım. Marmarayı kazanınca Karabükten kayıt sildirip Marmaraya kayıt oldum.
Yazacaklarım Marmara için geçerlidir.
%100 ingilizce olduğu için ingilizce muafiyet sınavına girip sınavı geçerseniz direk bölüme geçebilirsiniz. Ben ingilizcemi geliştirmek için hazırlık okudum.
Önlisanstan 8 dersten muaf tutuldum.
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
Introduction to Computer Engineering
Calculus I
Türk Dili I
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
Türk Dili II
Technical Elective - 1
Ders muafiyetleri önlisanstaki okulun ders içerikleri ve kredisine göre belirleniyor. Önlisanstan önce Otomotiv Öğretmenliği okumuştum.Orada aldığım Fizik 1 ve Kimya derslerinden muafiyet için dilekçe verdim. İçerik aynı olmasına rağmen otomotiv öğretmenliğinde bu derslerin kredisi Marmaradakinden 1 kredi düşük olduğu için muaf edilmedim.
Bölüme geçtiğimde 3. sınıftan başladım. Ancak 3. sınıftan başlamanız okulun 2 yılda biteceği anlamına gelmiyor. Çünkü Muaf olduğunuz dersler dışında 1. ve 2. sınıf derslerini almak zorundasınız.
Okul kesinlikle 2 yılda bitmez. Hatta 3 yılda bile bitmesi çok zor. Yaz okulunda da ders alırsanız ancak belki bu şekilde 3 yılda bitebilir.
Marmarada yukarıdaki bazı arkadaşların yazdığı gibi mat 2 almadan mat 3 almak gibi bir durum söz konusu değil. Çünkü burada "Ön Koşul Ağacı" diye bir şey var. Bu ön koşul ağacına göre bazı dersleri geçmeden sonraki dersi alamıyorsunuz. Örneğin
Calculus I (1.dönem) -> Calculus 2 (2.dönem) ->Differential Equation (3. dönem) -> Signals & System (4.dönem)
Calculus I (1.dönem) -> Probability and Statistics (4.dönem) -> Modeling and Discrete Simulation (7.dönem)
Computer Programming I (1. dönem) -> Computer Programming II (2. dönem) -> Data Structures (3. dönem) -> Database Systems (5. dönem) -> Software Engineering (6. dönem) (En az 3 yılda alabilirsiniz)
Bu şekilde birkaç koşul bulunuyor bu yüzden 3 yılda bitmesi bile çok zor. Derslerden hiç kalmamanız gerekiyor.
3. sınıftan başlamanın avantajları ve dezavantajları var.
Avantajlar;
- 3. sınıftan başladığınız için 1, 2, 3. sınıflardan ön koşul ağacına takılmayan derslerden istediğiniz gibi ders seçebiliyorsunuz.
- 4. sınıfa geçtiğinizde aynı şekilde 1, 2, 3, 4. sınıftan ön koşul ağacına takılmayan derslerden istediğiniz gibi ders programı yapabiliyorsunuz. 4 sınıftan da aynı dönem ders aldığım dönem oldu.
Dezavantajlar;
- 3. sınıftan başladığınız için bölümdeki 3. yılda 4. sınıf bitmiş ve uzatmada görüneceğiniz için sonraki her dönem harç ödüyorsunuz.
- Birden fazla sınıftan ders aldığınız için aynı gün birden fazla vize ve final sınavına girmek zorunda kalabiliyorsunuz. Bölümdeki ilk dönemimde aynı günde 4 sınava girdim. Sonraki dönemlerin birinde aynı günde aynı saatte 2 sınavım vardı

Farklı sınıflardan ders almazsanız böyle bir sorun yaşamazsınız.
- 1. sınıftan başlayanların proje vb. ödevi olan 1 2 dersi olurken siz farklı sınıflardan ders aldığınızda proje ödevi olan ders fazla olabileceğinden hangi projeyi yapsam diye düşünürken projeleri zamanında yetiştiremeye bilirsiniz.
- Birden fazla sınıftan ders almanız durumunda ders saatleri çakışabilir aynı saatte birden fazla dersiniz olabilir.
Bir seçim hakkım olsaydı ders seçmede yönlendirecek hiç kimse olmadığı için 1. sınıftan başlamayı tercih ederdim. Danışmanınızın sorumlu olduğu çok fazla kişi olduğu için size şu dersleri birlikte alırsan daha iyi olur şunu almadan bunu alma gibi bir şey demiyor. Ön koşul ağacında bağlantı olmayıp içerik olarak bağlantılı olan derslerde var.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar.